П Р О Т О К О Л

 

гр.Разград,           15.10.2015г.

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в публично съдебно заседание на петнадесети  октомври 2015г. в следния състав:

 

                                                Председател: СВЕТЛА РОБЕВА

                                Съдебни заседатели: А.М.

                                                                      М.К.

                                     

секретар   Н.Р.

 

Прокурор ТИХОМИР ТОДОРОВ

сложи за разглеждане докладваното от  ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  ЧНД  № 366/2015 година

          На именното повикване в 09,30 часа се явиха:

Председателят на ПС Кубрат СТАНИМИРА КРЪСТЕВА се явява лично.

            ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА-РАЗГРАД се явява ЗАМ. ОКРЪЖНИЯ ПРОКУРОР ТОДОРОВ.

Осъденият С.К. АЛЕКСАНАДРОВ се явява лично.

СТАНИМИРА КРЪСТЕВА: Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

С. АЛЕКСАНАДРОВ: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ

                    О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ДОКЛАДВА постъпило предложение от Председателя на ПС- Кубрат за замяна на мярката „поправителен труд”, наложена на С.К. А. с Определение по НОХД №265/2015г. по описа на РС – Разград с „безвъзмезден труд” по реда на чл.43, ал.2 НК.

СТАНИМИРА КРЪСТЕВА:  Поддържам предложението. След внасяне на предложението е постъпила в сектор „Пробация”  още една вносна бележка за удръжките по изпълнение на мярката.

ПРОКУРОРЪТ: Предложението е процесуално допустимо, не се противопоставям да приемете представените писмени доказателства, други няма да сочим.

С.А.: Разбирам за какво е делото.  Съгласен съм да се направи замяна. В момента съм безработен. Не съм работил след  като ми прекратиха трудовия договор с „Аква Конструкшън” ЕООД гр.София.

СЪДЪТ

                    О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА приложените към предложението писмени доказателства и представените в днешното съдебно заседание преводно нареждане и дебитно авизо.

СЧЕТЕ ДЕЛОТО ЗА ИЗЯСНЕНО

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

СТАНИМИРА КРЪСТЕВА: Наказанието по НОХД №265/2015г. на РРС, което е наложено на А. ***  от 05.06.2015г. Освен наложените задължителни мерки по чл.42,  ал.1, т.1 и т.2 му е наложена и мярката „поправителен труд в полза на  държавата”, която е в размер на 10% удръжки  от трудовото възнаграждение за  срок от 8 месеца. Съгласно   ППЗИНЗС сме уведомили работодателя „Аква Конструкшън” ЕООД гр.София  за наложената от съда мярка, за нейната продължителност, за размера на удръжките и номера на сметката, по  която следва да се превеждат  удържаните суми. Мярката е изпълнявана за месеците юни, юли и август 2015г., видно от приложените заверени копия на пл. нареждания. В ОС „ИН” Разград е получено на 04.09.2015г. писмо от работодателя, с което сме уведомени, че считано от 01.09.2015г. са прекратили  трудовото си правоотношение  със служителя си С.К.А.. Във връзка с това  на свое заседание Пробационен съвет взе решение да бъде направено предложение  пред Окръжен съд – Разград за замяна на мярката с „безвъзмезден труд  в полза на обществото” по реда на чл.43, ал.2 НК, остатъкът на мярката е 5 месеца и съгласно разпоредбите на НК би следвало да се замени  всеки  оставащ ден с  по 1 час безвъзмезден труд или 150 часа безвъзмезден труд. До тук е изтърпял 4 месеца от 05.06.2015г.

С.А.: Съгласен съм. Разбирам, че трябва да изработя 150 часа безплатен труд.

ПРОКУРОРЪТ: Считам това предложение и то във вида, в който бе направено днес в с.з. за законосъобразно. Има влязъл в сила осъдителен съдебен акт.  Напълно отговаря на хипотезите на чл.43 НК и действително Пробационен съвет е взел едно законосъобразно решение за внасяне на това предложение пред  съда, след като то не противоречи на закона предлагам да го  уважите.

СЪДЪТ ДАВА  ПОСЛЕДНА ДУМА НА ОСЪДЕНИЯ: Нямам какво друго да кажа.

След тайно съвещание съдът се произнесе с определение:

Производството е по реда на чл.452, ал.3, предл.2 НПК. С Определение от 13.05.2015г по НОХД №265/2015г. РРС е одобрил Споразумение, по силата на което С.К.А. се е признал за виновен в извършено престъпление по чл.316 във вр. с чл.308, ал.2 във вр. с ал.1 НК, за което е приел да изтърпи наказание „пробация”, вкл. следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 8 месеца с периодичност 2 пъти седмично; задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 8 месеца и поправителен труд с 10% удръжки от трудовото възнаграждение в полза на държавата за срок от 8 месеца. Началото на изтърпяване на наказанието е било на 05.06.2015г. Третата наложена пробационна мярка „поправителен труд” е била изпълнявана за месеците юни, юли и август 2015г. Считано от 01.09.2015г. трудовото правоотношение на С.К.А. и работодателя му „Аква Конструкшън” ЕООД- София е било прекратено, поради тази основателна причина пробационната мярка „поправителен труд” не може да бъде изпълнена,

неизпълнената част от нея е в размер на пет месеца, равняващо се на 150 дни. Този остатък съгласно чл.43, ал.2 НК следва да бъде заменен с безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 150 часа. Съдът счита, че безвъзмездният труд  следва да бъде положен в рамките на  шест месеца.

По изложените съображения и на основание чл.452, ал.3 НПК във вр. с чл.43, ал.2 НК, Разградският окръжен съд

 

                    О П Р Е Д Е Л И:

 

ЗАМЕНЯ пробационната мярка поправителен труд при 10% удръжки от трудовото възнаграждение, наложена на С.К. А., ЕГН ********** с Определение по НОХД №265/2015г. по описа на РРС, с безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 150 часа за срок от 6 месеца.

Определението подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд- Варна  в 7 дневен срок от днес.

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:1.

 

                                                                                2.

 

 

 

Протоколът изготвен в с.з., което приключи в  09,45ч.

 

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                      СЕКРЕТАР:

 

          НР