ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

Гр.Разград, 12.10.2015г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в закрито съдебно заседание на дванадесети октомври две хиляди и петнадесета година, в състав:

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛА РОБЕВА

Като разгледа материалите по ЧНД № 370 по описа за 2015г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.243, ал.4 НПК.

С Постановление от 25.09.2015г. Разградската окръжна прокуратура е прекратила наказателно производство по ДП № 330 ЗМ-31/2015г. по описа на ОД на МВР-Разград, образувано срещу Ш.М.С. *** за престъпление по чл.255, ал.1, т.1 във вр. с чл.26, ал.1 НК, поради липса на извършено престъпление.

Недоволна от постановлението е останала ТД на НАП - Варна, офис Разград и го обжалва като незаконосъобразно и необосновано, с искане за отмяната му. В жалбата се твърди, че по делото не е установено какъв е бил размера на доходите, получени от Иванов в Румъния и не са установени всички суми, които е получил.

 Разградският окръжен съд, като прецени събраните по делото доказателства, счете жалбата за основателна.

Досъдебното производство е водено срещу Ш.М.С. ***, която е привлечена като обвиняема за това, че за периода 01.01.2010г. до 30.04.2013г. в гр.Разград в качеството на данъчно задължено местно физическо лице в условията на продължавано престъпление като не е подала годишни данъчни декларации, изискуеми по чл.50, ал.1, т.1 ЗДДФЛ, е избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери – 3015.72 лв - престъпление по чл. 255, ал. 1, т. 1 във вр. с чл.26, ал.1 НК.

В хода на разследването са били събрани доказателства, че през периода 2009-2012 година Ш.С. е получавала парични преводи от чужбина чрез системите за бързи плащания Уестърн Юнион и Мъни грам в общ размер на 32 779.59 лв. За горния период С. не е подавала декларации по чл.50 ЗДДФЛ.

Назначената по делото счетоводно-икономическа експертиза е дала заключение, че данъчните задължения по чл.48 ЗДДФЛ за същия период са 3015.72 лв.

По отношение на един от паричните преводи в размер на 760 евро е установено, че е бил изпратен от племенницата на С. – Х. А. М. и получената сума е била предадена на майката на М. – св.С. Т. Изключването на тази сума от облагаемия доход на С. е довело до намаляване на дължимия от нея данък, при което той не надхвърля критерия по чл.93, т.14, пр.1 НК от 3000 лв и прокурорът е приел, че деянието е несъставомерно по чл.255, ал.1 НК от обективна страна и е прекратил производството по делото.

Анализирайки приложения по делото доказателствен материал, съдът намери, че разследването не се отличава с необходимата всестранност и пълнота. Обвинението срещу С. обхваща само данъчните задължения по ЗДДФЛ за облагаеми доходи, получени в РБългария. Органите на досъдебното производство са започнали разследване за извършени от обвиняемата транзакции в кредитни институции на територията на Румъния,  което разследване не е приключило. От Румъния е била получена информация, че С. е получавала парични преводи чрез системата Уестърн Юнион в Кредит Юръп Банк-Румъния, но не е изяснено кога и в какъв размер. Отразеното в постановлението на прокурора обстоятелство, че съдебната поръчка не е била изпълнена в продължение на 1 година и 4 месеца, не е основание за приключване на доказателствената дейност. Следва да се изясни размера на получените от С. парични преводи в Румъния и едва тогава да се изчисли дължимия данък. В тази насока Разградската окръжна прокуратура може да установи откъде води началото си информацията на Прокуратурата към Върховния касационен съд на Румъния, която е сигнализирала българските компетентни власти за получени над 2 млн евро от български граждани, в това число от С. на стойност 24 213 евро в гр.Гюргево / списъкът на л.36/. Следва да се съберат съответните писмени доказателства, удостоверяващи получаването на паричните преводи в Румъния, след което отново да се прецени дали са налице основания за прекратяване на наказателното производство.

 По изложените съображения и на основание чл.243, ал.5, т.3 НПК Разградският окръжен съд

 

                                              О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТМЕНЯ Постановление от 25.09.2015г. на Разградската окръжна прокуратура за прекратяване на наказателно производство по ДП № 330 ЗМ-31/2015г. по описа на ОД на МВР-Разград.

ВРЪЩА делото на прокурора за доразследване, при което да се установи точния размер на всички доходи, придобити от Ш.М.С., включително получените в Румъния, да се установи какъв е размера на дължимия данък, след което да се извърши нова преценка за съставомерност на деянията.

Определението подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

  РЙ                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: