О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

Номер:      /19.11.2015 г.

Година 2015

Град Разград

 

Разградски окръжен съд на деветнадесети ноември две хиляди и петнадесета година, в състав:                                                                                                 

Съдия: Емил Стоев 

 

в закрито съдебно заседание, като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев чн дело №408 по описа за 2015 г., за да се произнесе взе предвид следното

 

Производството е по чл. 243, ал. 4 НПК.

Постъпила е жалба от адв. Чаталбашев пълномощник на И.Р.Р., ЕГН ********** и Ф.Р.Р., ЕГН ********** против постановление от 03.11.2015 г. за прекратяване на наказателното производство. Излагат се доводи, че не е изяснен в достатъчна степен механизма на настъпване на ПТП. Намират за установено, че водачът е забелязал пешеходеца на достатъчно голямо разстояние и е следвало да вземе мерки, за да предотврати ПТП, тъй като е възникнала опасност за движението. Намира, че е налице противоречие в  постановлението относно мястото на удара, момента в който водачът е предприел спиране. Намират за необосновани изводите на прокурора, че пострадалият е нарушил чл. 113 ЗДвП, тъй като извън населено място не може да има обозначени места за пресичане, както и за нарушение на чл. 116 ЗДвП, тъй като пострадалият е бил на пътното платно, съответно не е можел да навлезе в него внезапно. Считат, че не е изяснена фактическата обстановка, поради което следва да се отмени постановлението за прекратяване и назначи нова експертиза.

Жалбата е постъпила с вх. №352/15 от 12.11.2015 г. в ОП Разград.

Производството е по чл. 243, ал. 3 НПК.

 

Постъпила е жалба от адв. Събева - пълномощник на И.Р.Р., ЕГН ********** и Ф.Р.Р., ЕГН ********** против постановление от 03.11.2015 г. за прекратяване на наказателното производство.

Намират, че разследването не е обективно, всестранно и пълно. Сочи се, че е налице вътрешно противоречие в приетата от прокурора фактическа обстановка, тъй като прокурорът е приел, че водачът завил наляво, за да заобиколи пешеходеца, пострадалият също завил наляво и след това бил ударен от автомобила, но ударът е в лявата част на автомобила, а не в дясната. Сочи се, че в постановлението не е посочено мястото на удара между автомобила и пешеходеца. Намира за необоснован и извода, че пострадалият не вижда и не чувал добре.

Жалбата е постъпила с вх. №352/15 от 16.11.2015 г. в ОП Разград. жалбата е изпратена по пощата, което е видно от приложения плик, с клеймо от 13.11.2015 г.

 

Постъпила е жалба и от А.Р.М., ЕГН …, чрез адв. Р. Воденичаров против постановление от 03.11.2015 г. за прекратяване на наказателното производство.

В жалбата се твърди, че постановлението е незаконосъобразно и необосновано. Защитникът намира, че безкритично е приета тезата на водачът на МПС. Считат, че при установена видимост от 100 м., водачът е бил длъжен, а  и е възприел движещите се по пътното платно пешеходци. С оглед на това, дори при приетата от прокурора фактическа обстановка, водачът е нарушил чл. 20, ал.2 ЗДвП, още повече след като му е било известно, че Р. е с нарушение на зрението и слуха, а внучката му страда от психично заболяване. Сочи се, че е неясно на какво се дължи разминаването в протокола за оглед и експертизата на установените спирачни следи, съответно е налице съмнение в установената скорост на движение, изчислявана въз основа на спирачните следи от автомобила.

Искането е за отмяна на постановлението.

Жалбата е постъпила с вх. №352/15 от 13.11.2015 г. в ОП Разград.

 

Съдът установи следното:

С обжалваното постановление от 03.11.2015 г. (л. 152) прокурорът е приел, че няма установено нарушение на правила за движение по пътищата от страна на водача на автомобила в конкретната ситуация и не може да му се търси наказателна отговорност.

Постановлението е връчено на И.Р. на 06.11.2015 г. (л. 155), на Ф.Р. на 06.11.2015 г. (л. 156) и на Айтен М. на 06.11.2015 г. (л. 157).

Следва да се приеме, че жалбите са подадени в 7-дневния срок по чл. 243, ал. 3 НПК.

Жалбите са подадени от лица, които имат право на жалба – те са посочени в постановлението на прокурора и видно от удостоверение за наследници №67/05.05.2015 г. Община Самуил (л. 84) наследници на Р. Р.Р. /синове и дъщеря/.

 

Досъдебното производството е образувано  на 18.04.2015 г. срещу Е.И.М. от с. Богомилци, ЕГН ********** за престъпление по чл. 343 ал. 1 б. в във вр. с  чл. 342 ал. 1 от НК – на 18.04.2015 г. в землището на с. Богомилци, при управление на лек автомобил „Рено Клио” с ДК № РР 0964 ВА нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на Р. Р.Р..

В протокола за извършен оглед на 18.04.2015 г. е отразено, че на местопроизшествието е намерен автомобила „Рено Клио” със спукано предно стъкло и следи от удар в долен десен ъгъл и изкъртено дясно странично огледало, че са установени лява спирачна следа с дължина 37, 90 м. и дясна спирачна следа с дължина 40, 20 м. (л. 5 и препис на л. 3).

Разпитани са свидетели:

1.                       св. И. (л. 18), който твърди, че работи като селски говедар и пасял 30 крави (20 от които на бащата на Е.) и видял да вървят по пътя (в посока от с. Богомилци към с. Хума) Р., който бил  глух и не виждал добре и младо момиче, които отивали за вода на чешма, намираща се „по-надолу”. Двамата вървели „по средата на пътя” момичето от дясната страна на дядото. След което изведнъж дядото тръгнал  на ляво, а Е. който в това време идвал с колата си от с. Богомилци натиснал спирачки и се опитал да не го удари, но не успял. Същият свидетел е разпитан и на 11.08.2015 г. (л. 47) и е заявил, че Р. „не чува и не вижда и не е много добре с акъла”. Посочва, за разлика от предходния разпит, че Р. и внучката му се движели един след друг.

2.                       св. Е. А. (л. 24), който твърди, че забелязал на 35-40 м. пред автомобила, който управлявал да се движат Р. и внучката му непосредствено в края на асфалта, след което намалил скоростта, тъй като решил да ги заобиколи и свил на ляво, но Р. рязко променил посоката на движение към средата на пътното платно и тогава А. подал звуков сигнал, рязко настинал спирачките, завил още на ляво, но го ударил в областта на дясното огледало.

3.                       св. Д. (л. 25) – служител на полицията посетил местопроизшествието.

4.                       св. М. (л. 33) – дъщеря на пострадалия           . Твърди, че баща й всеки ден ходел за вода на чешма, намираща се в началото на селото. Твърди, че баща й не е страдал от сериозно заболяване, бил със слух и зрение нормално за възрастта му.

5.                       св. М. (л. 49) – лекар посетил местопроизшествието.

6.                       св. И. Р. (л. 37) – син на пострадалия. Заявява, че баща му не е страдал от сериозно заболяване, предвид възрастта си не е виждал и чувал добре.

7.                       св. Ф. Р. (л. 42) – син на пострадалия. Казва, че знае че баща му отивал за вода до чешмата, „която се намира в ляво, непосредствено преди с. Хума” и че не знае да е страдал от намаление на слуха или зрението.

8.                       св. Е. А. (л. 45) който попаднал на местопроизшествието, непосредствено след удара и Е. му обяснил, че дядото е излязъл внезапно на пътното платно.

9.                       св. Д.З. (л. 125)  – внучка на пострадалия. Твърди, че отивали за вода с дядо й на чешмата, която била на пътя преди с. Хума. Тя вървяла напред, а дядо й след нея. Видяла как с предната си лява част колата ударила дядо й. твърди, че не чула звуков сигнал, но чула звук от спирачки.

10.                   св. Наумов (л. 141) – фелдшер твърди, че Р. се оплаквал, че не чува и не вижда, че го е лекувал от бронхит, твърди че когато го виждал се движел „много бавно, едвам-едвам”.

Според СМЕ (л. 52) Р. е получил счупване на големия и малкия пищял на лявата подбедрица, отстоящо на 41 см. от петите; контузия на белите дробове, аспирация на кръв, счупване на гръбначния стълб и тежка ЧМТ и травма на главата. Сочи се вероятен механизъм на причиняване на уврежданията – контакт на ниво на лява подбедрица, ротация на тялото окол дългата ос и падане върху автомобила – удар на главата и гръдния кош. Причината за смъртта са уврежданията от ПТП.

Изготвени са СПЕ на Д.З. – внучка на пострадалия. Според едната (л. 75) тя не е годна да дава достоверни показания, с оглед заболяването от което страда, според другата - повторна (л. 127) – може да дава показания.

Според авто-техническата експертиза (л. 102) мястото на удара е на 1,7 м. от десния ръб на пътното платно; скоростта на автомобила била 65, 47 км/ч. като за определяне на скоростта са използвани спирачните следи, които вещото лице определя на 12,73 в. и втора по-дълга (???) 11,4 м. Определена е видимост около 100 м.  Вещото лице заключава, че ПТП е било непредотвратимо  в момента в който водачът е възприел пешеходеца като опасност. Вещото лице е приело, че пешеходеца е предприел пресичане без да се огледа.

Съдът намира, че разследването не е обективно всестранно и пълно и жалбите са основателни. Съдът намира, че постановлението за прекратяване на наказателното производство е незаконосъобразно, тъй като не са изяснени пълно и всестранно всички обстоятелства от значение за преценка осъществен ли е състав на престъплението по чл. 343, ал.1, б. в НК.

         Установено е, че произшествието е настъпило на почти прав участък от пътя, при видимост около 100 м., гладък асфалт, чиста настилка, без дупки и повреди, слънчево, ясно и сухо време.

От събраните писмени доказателства и показанията на свидетелите се установява, че пострадалият е на 90 години, че се придвижвал изключително бавно и вероятно е имал намалени слух и зрение. От показанията на водачът на автомобила се установява, че тези обстоятелства – възрастта и състоянието на пострадалия и внучката му са му били известни.

Налице е съмнение в обосноваността на експертизата, тъй като са налице различие между данните, отразени в протокола за оглед относно спирачните следи и използваните от вещото лице за определяне скоростта на движение на автомобила. Отговорите за мястото на удара между пешеходеца и автомобила не са мотивирани. Не е описан ясно механизма на причиняване на ПТП, не е посочена с каква скорост следва да се е движил пешеходеца, след като се приемат за достоверни показанията на водача, че е предприел маневра, за да заобиколи пешеходеца, но внезапното промяна в посоката на движение е довела до сблъсък. Не е посочена позиция на пешеходеца в момента на удара.

Отразеното в заключението „От събраните материали … може да се заключи, че най-вероятното място на произшествие е…” не е достатъчно, за да се приеме, че е налице убедителна мотивировка на изводите, посочени от вещото лице, съответно че заключението е обосновано.

Не са отстранени и противоречията в показанията на свидетелите, относно това в коя част на пътя се е намирал пострадалия – в средата (св. И.), в края (Е. А.) и т.н.

Съдът намира, че събраните доказателства не са в достатъчен обем и са налице противоречия, които следва да се отстранят, за да се приемат за безспорно установени правно релевантните обстоятелства, изложени от прокурора.

         Постановлението за прекратяване на наказателното производство е необосновано и незаконосъобразно.

По изложените съображения съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТМЕНЯ постановление от 03.11.2015 г. на ОП Разград за прекратяване на наказателното производство по ДП № 175/ 2015 г. по описа на РУ МВР Исперих и връща делото на прокурора за доразследване.

         Определението подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд Варна в седемдневен срок от съобщаването му.

 

 

 

                                                                                              Съдия: