МОТИВИ към Определение № 8/11.02.2015г. постановено по ЧНД № 397/2014г. по описа на РОС.

Постъпило е предложение от Г.К.- Председател на Пробационен съвет с район на действие Районен съд- Исперих, с което на основание чл.43а, ал.2 от НК предлага наказанието пробация наложено по НОХД № 102/2014г. на РС-Исперих по отношение на осъдения С.Р.С. да бъде заменено изцяло с наказание лишаване от свобода. В с.з. предложенито се поддържа от представителя на Пробационната служба.

Осъденият С.Р.С. ***, призован на адреса не се явява в с.з., като от направената справка от ОД МВР-Разград РУ на МВР-Исперих се установява, че не е установен на територията на РУ-Исперих. Обявен е за ОДИ с телеграма № 45462/11.11.2014г., но до настоящия момент не е установен, като няма и регистрирано напускане пределите на страната. Назначенията му служебен защитник- адв.И. счита, че са налице предпоставките за уважаване на предложението, тъй като се установява, че подзащитния й се е отклонил от изпълнение на наложеното му наказание пробаци. Счита обаче, че в случая е налице изпълнение на това наказание добросъвестно в размер на 2 месеца и 10 дни, и остатък от 5 месеца и 20 дни за които може да се иска замяна. Ето защо моли съда да постанови определение, с което да замени само остатъка от неизтърпяната част от наказанието пробация с лишаване от свобода в размер на 2 месеца и 25 дни, като се приложи чл.66 от НК.

Представитeлят на Окръжна прокуратура Разград счита, че са налице предпоставките за замяна на наказанието „пробация” с „лишаване от свобода”, тъй като осъденият не е изпълнявал наложените му пробационни мерки, отклонил се е. Същият е с чисто съдебно минало, поради което предлага съдът да замени остатъка от наказанието пробация с „лишаване от свобода”, като бъде приложен чл.66 от НК.

Разградският окръжен съд, като прецени събраните и проверени по делото доказателства и доказателствени средства, обсъдени поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено от фактическа страна следното: Осъденият С.Р.С. *** е осъден по НОХД № 102/2014г. на РС-Исперих за престъпление по чл.234в, ал.1 от НК като му наложено наказание ПРОБАЦИЯ, включваща следните пробационни мерки: -задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 8 месеца с периодичност два пъти седмично; - задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 8 месеца. Наказанието е приведено в изпълнение на 04.06.2014г. в Областна служба „Изпълнение на наказанията”- Разград, сектор „Пробация”, звено Исперих. Във връзка с изпълнението на наложените пробационни мерки са изготвени планове и индивидуални програми, с които С. е бил запознат, като са му разяснени целите и задачите на наказанието, задълженията и правата по изпълнението им, мотивиран е за спазването им и за недопускане на нарушения, както и за последиците и санкциите, предвидени в ЗИНЗС.

Видно от отбелязванията в досието на осъдения С., същият е изпълнявал първата наложена му пробационна мярка за времето от 04.06.2014г. до 14.08.2014г. включително, а съгласно графика втората пробационна мярка е изпълнявана за времето от 04.06.2014г. до 11.08.2014г. включително. С. няма наложени наказания по реда на чл.227, ал.1 от ЗИНЗС.

След 14.08.2014г. осъденият С. не се е явявал в сектор Пробация гр.Разград, звено гр.Исперих и не е изпълнявал наложените му пробационни мерки. На 04.11.2014г. била извършена проверка от мл.инспектор Б.Й., при която се установило, че на адреса в гр.Исперих осъденият С. не е открит, същият е живял на квартира на този адрес заедно със семейството си, но от известно време не е забелязван от съседите си на адреса. С постановление от 05.11.2014г. на РП-Исперих осъденият е обявен за издирване, като с телеграма № 45462/11.11.2014г на ГДНП същият е обявен за ОДИ.

С протокол № 12/10.12.2014г. Пробационния съвет с район на действие РС-Исперих е взел решение за внасяне на предложение за замяна изцяло на наложеното наказание пробация по отношение на осъдения С.Р.С..

Към 14.08.2014г. С. е изтърпял наказание пробаци в размер на 2 месеца и 10 дни.

Описаната фактическа обстановка безспорно се установява от представените по делото писмени доказателства, които са единни и непротиворечиви и безспорно установяват извършените от С. нарушения свързани с неизпълнението на наложеното му наказание пробация, тъй като след 14.08.2014г. същият без основателна причина не е изпълнявал нито една от двете му наложени пробационни мерки. Нарушенията му са системни, същият е в неизвестност и въпреки положените усилия от Пробационната служба и обявяването му за ОДИ, осъденият С. не е установен и открит.

Всичко това сочи, че осъденият С. действително без основателна причина се е отклонил от изпълнение на наложеното му наказание пробация, напуснал е адреса, на който е живеел, въпреки обявяването за ОДИ и проведеното издирване, не е установен до настоящия момент, което сочи, че същият напълно съзнателно се отклонява от установените планове и програми. Ето защо съдът намира, че са налице предпоставките на чл.43а, т.2 от НК за замяна на остатъка в размер на 5 месеца и 20 дни от наложеното наказание пробация с наказание лишаване от свобода в размер на 2 месеца и 25 дни, чието изпълнение, с оглед факта, че лицето е неосъждано съдът намира, че следва да бъде отложено на основание чл.66, ал.1 от НК за изпитателен срок от 3 години.

По изложените съображения съдът постанови определението си.

 

СЪДИЯ:

 НР