РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД. МОТИВИ към Решението от 18.06.2015г., постановено по  ч.н.д.№ 210/2015г.

       Производството е по чл.32, в.в. с чл.16, ал.1- ал.8 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.

       Образувано е по искане за признаване и изпълнение на германско решение на основание Рамково решение  2005/214/ПВР на Съвета от 24 февруари 2005г. относно прилагане на принципа за взаимно признаване на финансови санкции., постановено от  Главна митническа служба Оснабрюк, ул.”Писбергер щрасе” - № 59, 49090 гр.Оснабрюк, Германия.

       Прокурорът счита искането за основателно, предлага да бъде уважено.

       Засегнатото лице  С.Х.С., ЕГН: ********** при редовност в призоваването и връчване на препис от Удостоверението по чл.4 на бъл.език,  не се явява в с.з. и не представя становище по искането.

       ОКРЪЖНИЯТ СЪД след преценка на доказателствата прие за установено, следното:  

       Постъпило е искане за признаване и изпълнение на германско решение, постановено от несъдебен орган -  Главна митническа служба гр.Оснабрюк по преписка № SV 3300 – EV 891/13 – F 1102, от 10.10.2013г., влязло в сила на 05.11.2013 г. против  С.Х.С., ***, за това,че:  е работил общо поне през 15 дена в интервала от време от 14.01.2013г. до 28.01.2013г. за счетоводното предприятие ***, в зависимо трудово отношение в имота на ул.”Хьолтищрасе” - № 8, 81369 гр.Мюнхен, извършвайки строителни работи /събаряне/ без разрешение за работа. Засегнатият има право да извършва трудова дейност в Германия само ако притежава разрешение, издадено от Агенцията по труда. В случая, засегнатото лице е действало преднамерено, защото е знаело, че му е необходимо разрешение за работа и въпреки всичко е работило за счетоводно предприятие „Яка” без това разрешение. По този начин то е работило съзнателно и умишлено без разрешение-правонарушение на чл.284, ал.1, изр.1, чл.404, ал.2, т.4 и ал.3 от Трета книга на Социалния кодекс /СК III/. Размерът на наложената финансова санкция е  275 евро и разноски за административното производство – 270,96 лв., или общ размер от  545,96 евро.

       Видно от Удостоверението по чл.4 засегнатото лице е извършило частично плащане на финансовата санкция в издаващата държава в размер на 200 евро, или дължим остатък на финансовата санкция – 345, 96 евро.

       Представеното  Удостоверение по чл.4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции е с превод на български език.

       С оглед местоживеенето на засегнатото лице на основание чл.31 от Закона делото е подсъдно на Разградския окръжен съд.

       Решението на германския несъдебен орган е въз основа на правонарушение, което е наказуемо по административен ред от германския национален закон- Трета книга на Социалния кодекс /СК III/.

       В издаващата държава срещу засегнатото лице е било образувано административно производство по германския  Социален кодекс – трета книга. Производството е било писмено и засегнатото лице е било уведомено съгласно законодателството на решаващата държава лично или чрез упълномощен  според националния закон представител относно правото си да обжалва решението, както и за сроковете за обжалване.

         Не са събрани доказателства в  изпълняващата държава да е постановявано решение срещу същото лице за същото деяние и такова решение да е изпълнявано в изпълняващата държава или в трета държава различна от издаващата или изпълняващата държава.

         Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдно на българския съд

         Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство,  които правят изпълнението на решението недопустимо.

         Представеното Удостоверение по чл.4 е пълно и отговаря на решението издадено от германския несъдебен орган. Не са налице основания, при които може да се откаже признаване и изпълнение.

         Следва да се приспадне изплатената част от наложената финансова санкция в размер на 200 евро, платена от засегнатото лице в издаващата държава, като дължимия остатък от финансовата санкция е  345,96 евро / 545,96 евро – 200,00 евро/.

         По изложените съображения и на основание чл.32, в.в. с чл.16, ал.7, т.1 от  Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД постанови решението от 18.06.2015г.

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                           ЧЛЕНОВЕ:1.                     2.

        MH