П Р И С Ъ Д А № 6

 

гр.Разград, 04.02.2015г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на  четвърти февруари две хиляди и петнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛА РОБЕВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: М.К.

М.Ч.

В присъствието на секретаря Д.Г. и с участието на прокурора АНТОНИЯ ДОНЕВА, като разгледа докладваното от съдия Робева НОХД № 351 по описа за 2014 година,

 

                    П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия М.  Б.Т., роден на *** ***, Разградска област, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 26.07.2014г. в землището на град Разград, по път III -204 (гр. Разград – с. Гецово), при управление на лек автомобил „Фолксваген”, с рег.№ Р 86-10 РК, без да има необходимата правоспособност, в пияно състояние – със съдържание на алкохол в кръвта 2.44 на хиляда, установено по надлежен ред, нарушил правилата за движение, визирани в: чл. 5, ал. 3, т.1 ЗДвП – „На водача на пътно превозно средство е забранено да управлява пътно превозно средство под въздействието на алкохол“, чл. 20, ал. 1 и 2 ЗДвП – „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват” и „Водачите  на пътни превозни средства са длъжни  при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението”, чл. 150 ЗДвП – „Всяко пътно превозно средство, което участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, трябва да се управлява от правоспособен водач”, чл. 150 „а”, ал. 1 ЗДвП – „За да управлява моторно превозно средство, водачът трябва да притежава свидетелство за управление, валидно за категорията, към която спада управляваното от него превозно средство”, чл. 5 ППЗДвП – „Водачът на моторно превозно средство трябва да притежава  свидетелство за управление, валидно за категорията на моторното превозно средство, което управлява”, чл. 22 ППЗДвП – „На лице, което успешно е положило изпит за получаване на право за управление на моторно превозно средство, се издава свидетелство, валидно за съответната категория” и чл. 26, ал. 1 ППЗДвП – „Всеки водач има право  да управлява моторно превозно средство за категорията, за която притежава свидетелство за управление” и по непредпазливост причинил смъртта на повече от едно лице – на 22 годишния И. З.Х. и на 18 годишния А.А.К. ***, като случаят се явява особено тежък, поради което и на основание чл. 343, ал. 3, предл. 1, 4 и 6, б „б”, предл. 2 във вр. с ал. 1, б. „в” и във вр. с чл. 342, ал. 1 НК ГО ОСЪЖДА на ДЕВЕТ ГОДИНИ лишаване от свобода, което наказание НАМАЛЯВА при условията на чл.58а, ал.1 НК с една трета и НАЛАГА окончателно наказание от ШЕСТ ГОДИНИ лишаване от свобода.

На основание чл.59, ал.1 и чл.61, т.3 ЗИНЗС ПОСТАНОВЯВА наказанието лишаване от свобода да бъде изтърпяно в затворническо общежитие от открит тип при първоначален общ режим.

На основание чл.59, ал.1 НК ПРИСПАДА времето, през което по отношение на подс.М.Б.Т. е била взета мярка за неотклонение домашен арест, считано от 13.10.2014г..

ВЕЩЕСТВЕНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО по делото – лек автомобил „Фолксваген Голф” с рег. № Р 86-10 РК да се върне на Бейхан Мехмедов Т..

ОСЪЖДА подс. М.  Б.Т. да заплати по сметка на РОС за разноски по делото сумата  682,46 лева.

ОСЪЖДА подс. М.  Б.Т. да заплати на Х.А.Х. и З.И.Х. за разноски по делото сумата 2500 лв.

ОСЪЖДА подс. М.  Б.Т. да заплати Н.А. К. и А.А.К. за разноски по делото сумата 2500 лв.

 

ПРИСЪДАТА подлежи на жалба и протест пред Варненския апелативен съд в 15-дневен срок от днес.

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                              

                СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.

 

 

                                                           2.

 

 

ДГ