П Р И С Ъ Д А № 1

 

гр.Разград, 16.01.2015г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на шестнадесети януари две хиляди и петнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛА РОБЕВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: М.Д.

К.Н.

В присъствието на секретаря Д.Г. и с участието на прокурора ОГНЯН ДАМЯНОВ, като разгледа докладваното от съдия Робева НОХД № 395 по описа за 2014 година,

 

                                       П Р И С Ъ Д И :

ПРИЗНАВА подсъдимия И.М.В., роден на ***г. в гр. Исперих, живущ ***, български гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан, ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 03.08.2014г. в гр. Завет, обл. Разград, при управление на моторно превозно средство – мотор марка „Ямаха“ с рег. № РР 1573 В е нарушил правилата за движение: чл. 20, ал. 1 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП) „Водачите са длъжни да контролират пътните превозни средства, които управляват“; чл. 20, ал. 2 от ЗДвП: „Водачите на пътните превозни средства са длъжни при избиране на скоростта на движение да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие, както и да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението“; чл. 21, ал. 1 от ЗДвП и чл. 73, ал. 1 от Правилника за прилагане на ЗДвП: „При избиране скоростта на движение на водача на пътното превозно средство /ППС/ е забранено да превишава следните стойности на скоростта в км/ч. за населено място, водачът на ППС от категория „А“ е забранено да превишава 50 км/ч., като е управлявал мотоциклета със скорост над 67 км/ч., в тъмната част на денонощието, в населено място и с още един пътник, и по непредпазливост е причинил смъртта на А.К.К.,***, настъпила в резултат на тежка черепно – мозъчна травма със счупване на черепните кости и травматични кръвоизливи под твърдата и меките мозъчни обвивки и мозъчна контузия като деянието е извършено в пияно състояние /с концентрация на алкохол 3,80 промила/, поради което и на основание чл.343, ал.3, предл. 1, б. „б“, предл. 1 във вр. с ал. 1, б.”в” във вр. с чл. 342, ал.1 НК и чл.54 НК ГО ОСЪЖДА на четири години лишаване от свобода, което наказание на основание чл.373, ал.2 НПК и чл.58а, ал.1 НК НАМАЛЯВА с една трета и НАЛАГА окончателно наказание от ДВЕ ГОДИНИ И ОСЕМ МЕСЕЦА лишаване от свобода, което съгласно чл.59, ал.1 и чл.61, т.3 ЗИНЗС да бъде изпълнено при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

На основание чл.343г НК ЛИШАВА подсъдимия И.М.В. от правото да управлява МПС за срок от ПЕТ ГОДИНИ.

Вещественото доказателство по делото - мотор марка „Ямаха“ с рег. № РР 1573 В, който се намира на съхранение в двора на УП-гр.Завет да се върне на подсъдимия И.М.В..

ОСЪЖДА подс. И.М.В. да заплати по сметка на РУП-Кубрат за разноски на досъдебното производство сумата 361,92 лева.

ПРИСЪДАТА подлежи на жалба и протест пред Варненския апелативен съд в 15-дневен срок от днес.

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                              

                СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.

 

 

ДГ                                                                    2.