П Р И С Ъ Д А

 

 

гр.Разград, 12.03.2015 г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на дванадесети март две хиляди и петадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Емил Стоев

                                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: М.К.

     В.С.

 

секретар Д. Г., с участието на прокурора О. Дамянов, като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев нохд № 39 по описа за 2015 година,

 

П Р И С Ъ Д И :

 ПРИЗНАВА подсъдимия И.И.М., роден на *** ***, с постоянен адрес ***, живущ ***, български гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан, ЕГН ********** за виновен в това, че на  21.12.2013 г. в с. Беловец, при управление на лек автомобил марка „Алфа Ромео” с рег.№ ***, със скорост 80 км./ч., след употреба на алкохол в пияно състояние, нарушил правилата за движение по пътищата: разпоредбата на чл. 5, ал. 3, т. 1, предл. 1 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), който забранява на водачите на пътно превозно средство да управляват пътно превозно средство под въздействието на алкохол; разпоредбата на чл. 20, ал. 1 от ЗДвП, който задължава водачите да контролират пътните превозни средства, които управляват; разпоредбата на чл. 21, ал. 1 от ЗДвП и чл.73, ал.1 от Правилника  за прилагането на ЗДвП, който забранява водача на пътното превозно средство от категория „В” да превишава 50 км/ч, и по  непредпазливост е причинил смъртта на Т. М. О. ***, като деянието е извършено в пияно състояние, с което осъществил от обективна и субективна страна съставът на престъплението по чл. 343, ал. 3, предл. 1, б. „б”, предл. 1, във вр. с ал.1, б.„в”, във вр. с чл. 342, ал. 1 и на основание чл.  373, ал. 2 НПК, чл. 58а НК и чл. 54 НК ОПРЕДЕЛЯ наказание лишаване от свобода за срок от  ЧЕТИРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА, което намалява с 1/3 и ГО ОСЪЖДА на ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ТРИ ГОДИНИ.

ОПРЕДЕЛЯ ОБЩ първоначален режим, в затворническо общежитие от ОТКРИТ ТИП.

            На основание чл.343г от НК  ЛИШАВА  подсъдимия И.И.М. от право да УПРАВЛЯВА МПС за  срок от ПЕТ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

  ПРИЗНАВА подсъдимия И.И.М. за невиновен в това да е извършил престъплението при нарушаване на чл. 20, ал. 2 ЗДвП: „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движение да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението” и го ОПРАВДАВА по обвинението в тази му част.

          ОСЪЖДА подсъдимия И.И.М. да заплати в полза на Републиканския бюджет сумата от  518, 16лв. - разноски на досъдебното производство.

            Лек автомобил марка „Алфа Ромео” с рег. № *** да се върне на  И.И.М..

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране пред Варненския апелативен съд в 15-дневен срок от днес.

 

СЪДИЯ:                                СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.                               2.