П Р И С Ъ Д А

 

25

 

гр.Разград, 31.03.2015 г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на тридесет и първи март две хиляди и петнадесета година, в състав:

 

      ПРЕДСЕДАТЕЛ: Емил Стоев

                                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Я.Д.

                        К.Н.

 

секретар Д. Г., с участието на прокурора М. Пенчикова, като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев нохд №44 по описа за 2015 година,

 

П Р И С Ъ Д И :

 

 ПРИЗНАВА подсъдимия Е.Б.Х. с ЕГН **********, роден на *** ***, български гражданин, със средно образование, неженен, студент, неосъждан за ВИНОВЕН в това, че на 02.05.2014 г., около 02.20 часа, по път II-49, км 76 + 820 м, в землището на с. Задруга, обл. Разград, при управление на моторно превозно средство - лек автомобил марка „Алфа Ромео147" 1,9 ЖТД, с peг. ***, е нарушил правилата за движение по чл. 21, ал. 1 от Закона за движение по пътищата и чл. 73 , ал. 1 от Правилника за приложение на ЗДвП: „При избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в км/ч, извън населено място, водачът на пътно превозно средство от категория „В е забранено да превишава 90 км/час, като е управлявал автомобила със скорост около 127 км/ч., в тъмната част на денонощието, в извън населено място и с още четирима пътника и по непредпазливост е причинил:

-                             смъртта на М. Ю.Р. ***, настъпила в резултата на съчетана травма, довела до травматични увреждания на вътрешните органи и аспирация на хранително съдържимо;

-                             средни телени повреди на три лица:

на Ш.Ш.И. ***, изразяваща се в контузия на главата и мозъчна контузия: счупване на черепните кости в дясната челнотеменна област, счупване на дясната скулова кост, голям епидурален хематом в дясно челно/ хематом между черепните кости и твърдата мозъчна обвивка/, извършена операция - трепанация на черепа и евакуация на големия епидурален хематом, кръв и въздух в десните синуси, хематоми около двете очи, с голям оток на меките тъкани на лицето, които са довели до разстройство на здравето с временна опасност за живота;

на С.Е.С. ***, изразяваща се в контузия на дясна лакътна става, със счупване на олекранона и дясна лакътна кост /израстък на костта в областта на лакътната става/, мозъчно сътресение леко изразено по тежест, без изпадане в безсъзнателно състояние, довели до трайно затруднение движението на дясната ръка;

на С.С.К. ***, изразяваща се в контузия на главата, разкъсно - контузна рана в дясната слепоочна област, мозъчно сътресение с изпадане в безсъзнателно състояние, които с довели до разстройство на здравето с временна опасност за живота, с което е осъществил от обективна и субективна страна съставът на престъплението по чл. 343, ал. 3, предл. 4, б. „б” във вр. с чл. 343, ал. 4 НК и чл. 343, ал. 1 във вр. с чл. 342, ал. 1 НК и на основание чл.  373, ал. 2 НПК, чл. 58а НК и чл. 54 НК ОПРЕДЕЛЯ наказание лишаване от свобода за срок от  ЧЕТИРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА, което намалява с 1/3 и ГО ОСЪЖДА на ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 66 НК отлага изпълнението на наложеното наказание за срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 343г от НК  ЛИШАВА  подсъдимия Е.Б.Х. от право да УПРАВЛЯВА МПС за  срок от ТРИ ГОДИНИ.

ПРИЗНАВА подсъдимия Е.Б.Х. за невиновен в това да е извършил престъплението при нарушаване на разпоредбата на чл. 20, ал. 1 ЗДвП и го ОПРАВДАВА по обвинението в тази му част.

          ОСЪЖДА подсъдимия Е.Б.Х. да заплати в полза на Републиканския бюджет сумата от 663, 16 лв. - разноски на досъдебното производство.

ОСЪЖДА подсъдимия Е.Б.Х. да заплати на частните обвинители Ю.Р.И.  и А.Х.И.– родители и законни наследници на починалия М. Р. сумата 200 лв. – възнаграждение на адвокат Б..

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране пред Варненския апелативен съд в 15-дневен срок от днес.

 

СЪДИЯ:                                СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.                               2.