П Р И С Ъ Д А   66

                                                            

гр.Разград, 11.08.2015г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

             РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на единадесети август 2015 година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛА РОБЕВА

ЧЛЕНОВЕ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: М.К.Д.  Г.В.В.

                                   

с участието на секретаря  Д.Г.

и прокурор АНТОНИЯ ДОНЕВА разгледа докладваното от съдия ИВАНОВА  НОХД № 227/2015г. и  след преценка на доказателствата,

 

                                                           П Р И С Ъ Д И:

      

ПРИЗНАВА подсъдимият  И.Д.И., роден на ***г. в гр.Шумен, живущ ***, понастоящем Затвора-Белене, български гражданин, с начално образование, вдовец, безработен, неосъждан, ЕГН ********,  ЗА ВИНОВЕН  в това, че на 14.02.2015г. в с.Дряновец, Община Разград, умишлено е умъртвил В.Н. И., ЕГН ********** ***, по особено мъчителен начин за убитата и с особена жестокост, като й е нанесъл многобройни силни удари с твърди предмети чук и ютия по горната част на главата и я душил с две парчета кабели от ютия и с заряден кабел на мобилен талефон, поради което и на основание по чл.116, ал.1, т.6 пр.3 и 4 във вр. с чл.115 от НК и чл.58а, ал.1 от НК ГО ОСЪЖДА на ТРИНАДЕСЕТ ГОДИНИ И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

НА ОСНОВАНИЕ чл.60, ал.1 и чл.61, т.2 от ЗИНЗС така наложеното наказание следва да бъде изтърпяно ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ в ЗАТВОР.

НА ОСНОВАНИЕ чл.59, ал.1 от НК ПРИСПАДА времето, през което подс.И.Д.И. е бил задържан с мярка за неотклонение “задържане под стража” по делото, считано от 14.02.2015г.

НА ОСНОВАНИЕ чл.45 от ЗЗД ОСЪЖДА И.Д.И. да ЗАПЛАТИ на Н.И.И., ЕГН ********** и на В.И.И., ЕГН **********,***, действащи чрез особения си представител адв.С.Д., обезщетение за причинените неимуществени вреди в резултат на престъплението в размер на по 100 000 /сто хиляди/ лв. за всеки един от тях, ведно със законната лихва от 14.02.2015г. до окончателното изплащане на сумите.

НА ОСНОВАНИЕ чл.45 от ЗЗД ОСЪЖДА И.Д.И. да ЗАПЛАТИ на Н. В. И., ЕГН ********** и на И.Н.И., ЕГН **********,***, обезщетение за причинените неимуществени вреди в резултат на престъплението в размер на по 80 000 /осемдесет хиляди/ лв. за всеки един от тях, ведно със законната лихва от 14.02.2015г. до окончателното изплащане на сумите, както и за разноски по делото сумата от 2000лв..

ОТХВЪРЛЯ гражданските искове до първоначално предявените размери КАТО НЕОСНОВАТЕЛНИ.

ОСЪЖДА подс. И.Д.И. да ЗАПЛАТИ в полза на ДЪРЖАВАТА по сметка на ОД на МВР-Разград за разноски по делото на досъдебното производство сумата от 5 499.95 лв., по сметка на Окръжен съд гр.Разград 15лв. за разноски и 14 400лв. държавна такса върху уважените граждански искове.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране пред Варненски апелативен съд в 15-дневен срок от днес.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

ЧЛЕН:

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.                         2.                       3.

 

ДГ