РЕШЕНИЕ

 

Разград

 
 


1.ХІІ.2015

 

 

 
Номер                                                                                                 Град

 

Разградски окръжен

 
В ИМЕТО НА НАРОДА

                                            съд

 

1.ХІІ.

 

2015

 
На                                                                                                                                  Година

           РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
В закрито заседание, в  състав:

                                                                           Председател:  

 

2012

 

    № 24

 

 търговско

 
 като разгледа докладваното от съдия ЙОНЧЕВА

                                    дело                                      по описа му за                           година

 За да се произнесе, съобрази следното:

 

         Производство по реда на чл. 735  ТЗ.

                    С вл. в сила на 3. VІІ.2012г. Р.№18/22. VІ.2012г.   по т.д.№24 по описа му за 2012г. РОС е обявил длъжника „М. Ц.” ООД, ***, в неплатежоспособност, с начална дата-25.ІІІ.2011г.; открил е производство за обявяването му в несъстоятелност, ведно с произтичащите от това последици-наложени върху имуществото му общи възбрана и запор, прекратил е дейността на предприятието му и на действащите органи на управление; обявил го е в несъстоятелност  .

       В съвкупността си, матеР.ите по делото  сочат на действия, предприети  по отношение на  обявеното в несъстоятелност дружество и във връзка с осребряване на установеното в масата на несъстоятелността му имущество, разпределяне на средствата  за удовлетворяване вземанията на  кредитори с установени и приети в хода на делото вземания. Извършени са продажби  на принадлежащото  към масата на несъстоятелността му имущество и свързаните с него права.

    В резултат, в последният си отчет  синдикът  докладва, че масата на несъстоятелността е изчерпана. Всички притежавани от длъжника движими вещи и  недвижимости са осребрени, а постъпилите при осребряването им средства са разпределени по предвидения в чл.722 ТЗ ред между кредиторите с приети вземания. Несъстоятелното дружество не разполага с финансови средства за покриване на последващи разходи по осребряване на имуществото. В   особената му сметка в несъстоятелността към дата на отчета е налична сума в размер на 12,72лв.     В масата на несъстоятелността не се установява наличие на непродаваеми вещи и на несъбираеми вземания на длъжника.   

   Към отчетния си доклад синдикът прилага Удостоверение   на ТД на НОИ Разград, от което се следва за установено, че към днешна дата обявеното в несъстоятелност дружество няма установени по трудов договор правоотношения и неуредени в тази връзка  вземания по КСО и към НЗОК.  Не се установява наличието на нает персонал  и на  документи, подлежащи на предаване по см. на чл.  по чл. 5 от КСО.  

               На провелото се  на 30.ХІ.2015г. заключително  събрание, изготвеният от синдика окончателен доклад е приет от кредиторите на обявения в несъстоятелност длъжник без постъпили, в предвидения за това срок, възражения.   Решенията на събранието са взети, при съобразяване  правото  на глас на кредиторите  в съответствие с пропорционално отчетеното съотношение на вземането им към размера на приетите от синдика и одобрени от съда  вземания.

  Въз основа на изложеното, при доказана законност на събранието  и на взетите от него решения, съдът намира, че производството   по несъстоятелност  е на фаза по приключването му по реда на чл.733-739 ТЗ. Масата  на несъстоятелността е била формирана, но е изчерпана, без възможност за  удовлетворяване на  кредиторите до пълния размер на вземанията им. Фазата по    осребряването е преминала, одобрена е окончателната сметка за разпределение, изчерпана е масата на несъстоятелността. Налице са предпоставките на   чл.735 ТЗ    за  приключване  на производството   като с ал.2 на чл.735 ТЗ за съда е въведено   императивното задължение да постанови и заличаване на търговеца.  

        С прекратяване на производството по несъстоятелността,   по силата на чл.738 ТЗ следва да се счита за прекратено и действието на наложената върху  имуществото на длъжника обща възбрана, както и правомощията на назначения в производството синдик.

        Съобразявайки изложеното, досежно предпоставките за безусловно заличаване на обявеното в несъстоятелност търговско дружество, Съдът

 

             

 

Р          Е          Ш         И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по несъстоятелност на   „М. Ц.” ООД, ***,със седалище и адрес на управление по търг.регистрация в ***  ,  открито с вл. в сила на 3. VІІ.2012г. Решение №18/22. VІ.2012г.   по т.д.№24/2012г.  по описа на РОС

ПОСТАНОВЯВА ЗАЛИЧАВАНЕ НА ТЪРГОВЕЦА  „М. Ц.” ООД, ***,със седалище и адрес на управление по търг.регистрация в ***            ОТ ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР.

На осн.чл.736 ТЗ ПРЕКРАТЯВА правомощията на назначения в производството по несъстоятелност синдик Д.В.Х. .

На осн. чл.738ТЗ действието на постановената възбрана да се счита прекратено.

Решението подлежи на вписване в търговския регистър на основание чл. 622 ТЗ.

 Решението да се впише в книгата по чл. 634в ТЗ.

Решението ПОДЛЕЖИ на обжалване в 7-дневен срок от обявяването му в Търговския регистър пред Варненски апелативен съд.

Решението да се съобщи на кредиторите и  длъжника по реда на ГПК.

            Препис от решението да се изпрати за вписване в търговския регистър в деня на постановяването му или най-късно на следващия работен ден.

            След вписването му, препис от решението за прекратяване на производството по несъстоятелността да се изпрати до СлВп,Разград за изпълнение на  служебно дължимото се заличаване на наложената върху имуществото на длъжника обща възбрана.

 

 

 

 

 

                                 СЪДИЯ: