Р   Е   Ш   Е  Н  И  Е  

 

1. VІ.2015

 

Разград

 
 


 
Номер                                          Година                                              Град                                           

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен

 

1. VІ.

 

2015

 
                                                 съд                                                                                 

На                                                                                                    Година

 РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
В закрито заседание в   състав:

                                                                                            Председател

                                                     

                                                   

  

2013

 

 ТЪРГОВСКО

 
като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

   87

 
                                 дело номер                         по описа на РОС за                                година..

съобрази следното:

                          Производство по реда на чл.632, ал.2 ТЗ.

                          Образувано е по молба вх.рег.№1389/6.ІV. 2015г., с която     НАП, гр.София, в качеството си  на кредитор на „КОТРЕМУР-БАУЩУРЦ –ХОУЛ”ЕООД,ЕИК117529800, гр.Кубрат, ул.”Цар Борис І”№47,  по реда и в сроковете на  чл. 632, ал.2 от ГПК., сезира съда по несъстоятелността на търговското дружество   с искане за възобновяване на образуваното срещу него производство по търговска несъстоятелност №87/2013г. по опис на РОС   

                          Съдът, като взе предвид постъпилата молба и доказателствата по делото, намира за установено следното:

                           По молба на кредитор- „ЛАУЕР-НЕБЕЛ-АМБУШ”ЕООД, ЕИК202325973, гр.Русе на производство пред РОС е образувано т.д. №87/2013г.  за обявяване на   „КОТРЕМУР- БАУЩУРЦ –ХОУЛ”ЕООД,ЕИК117529800 в свръхзадлъжнялост и откриване на произво9дство по обявяването му в несъстоятелност. В хода на делото  се е присъединил и кредитор „НОВИК”ООД, ЕИК2008417701,гр.Русе..

               С Решение №12/4.ІV.2014г., постановено по реда и в условията на чл.632, ал.1ТЗ, след изтичане на срок по чл.629бТЗ за внасяне на сума, определена от съда за покриване на начални разноски в производството по несъстоятелността,     „КОТРЕМУР-БАУЩУРЦ –ХОУЛ”ЕООД,ЕИК117529800, гр.Кубрат е обявено в свръхзадлъжнялост, обявено в несъс8тоятелност, постановени са общи възбрана и запор върху имуществото му, спиране на всички образувани срещу него изпълнителни и съдебни производства, както и спиране на делото за срок от една година, считано от вписване на решението по партида на длъжника и  до внасяне на определените  от съда 3 000,00лв. за обезпечаване разноските в несъстоятелността. 

                 При  служебно извършена от съда справка  по партида на длъжника в ТР се установи, че   а решението по чл.632, ал.1 ТЗ е обявено на кредиторите с вписването му по  партидата на длъжника на 8.ІV.2014г.  Т.е., като подадена на 6.ІV.2015г., молбата  за възобновяване на производството е в срок и е допустима.

               Разгледана по същество,същата е неоснователна и като такава следва да се отхвърли.

               Разпоредбата на чл. 632, ал.2,изречение второ от ТЗ предвижда,че възобновяването се допуска, ако молителят удостовери,че е налице достатъчно имущество или ако депозира необходимата сума за предплащане на разноски по чл. 629б от ТЗ, т.е двете предпоставки са предвидени алтернативно, а не кумулативно.

В процесния случай не е налице нито една от двете законоустановени предпоставки за възобновяване на производството. Съобразно изложеното, както и изричните разпоредби на чл. 629б и чл. 632 от ТЗ, с Определение № 41/11.ІІ.20140 г., предвид установената от назначената в хода на делото експертиза, липса на средства за покриване началните разноски на несъстоятелността, на осн.чл.629бТІ съдът прикани кредиторите, в това число и НАП към внасяне на сумата от 3 000,00лв.,необходима за покриване на дължимите в производството разноски за запазване, съхранение, евентуално оценка на имуществото, възнаграждение на синдика за период от няколко месеца, докато се развие процедурата по приемане и оспорване на вземанията, обнародване в ДВ,пътувания и др. разходи. Поради невнасяне на сумата в определения за това срок, съдът е постановил решението си при хипотеза на чл.632, ал.1 ТЗ.

 Недвижимите имоти, сочени в молбата, не представляват бързоликвидни активи, годни да покрият началните разноски по несъстоятелността.   Преценката за достатъчност на имуществото за покриване на началните разноски на несъстоятелността се извършва и е дължима  извън дълготрайните материални активи на длъжника, а в случая търговецът не разполага с парични средства или други, бързо ликвидни активи, годни да покрият началните разноски по несъстоятелността.

Воден от гореизложеното,Разградският окръжен съд

 

Р   Е   Ш   И:

 

           ОТХВЪРЛЯ молба, вх.рег. №1389/6.ІV. 2015г., с която     в качеството си  на кредитор на „КОТРЕМУР-БАУЩУРЦ –ХОУЛ”ЕООД,ЕИК117529800, гр.Кубрат, ул.”Цар Борис І”№47,  по реда и в сроковете на  чл. 632, ал.2 от ГПК., НАП, гр.София, сезира съда по несъстоятелността на търговското дружество   с искане за възобновяване на образуваното срещу него производство по търговска несъстоятелност №87/2013г. по опис на РОС   

РЕШЕНИЕТО подлежи на вписване в търговския регистър и на обжалване пред Апелативен съд, гр.Варна в 7-дневен срок от вписването му в търговския регистър.

Служебно изготвен препис от решението да се изпрати незабавно на Агенция по вписванията.

На основание чл. 7, ал.2 от ГПК, във вр. с чл. 621 от ТЗ препис от решението да се връчи на НАП, гр.София.

                                                  ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: