РЕШЕНИЕ

 

Разград

 
 


  1

 

24.І.2015г.

 
Номер                                                                                                 Град

 

Разградски окръжен

 
В ИМЕТО НА НАРОДА

                                            съд

 

12.І.

 

2015

 
На                                                                                                                                  Година

В закрито заседание, в  състав:

  РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
                                                                           Председател:  

 

2014

 

    № 64

 

 

Търговско

 
 като разгледа докладваното от съдия ЙОНЧЕВА

                                    дело                                      по описа му за                           година

 За да се произнесе, съобрази следното:

 

      Производство  по реда на чл. 625 и сл. от ТЗ.

                 Образувано е по молба вх.№4553, подадена от  „ПИБ”АД,ЕИК********, гр.София   за откриване на производство по обявяване на  „ПОЛИМЕКС”ООД,ЕИК*********, гр. Разград     в несъстоятелност и неплатежоспособност поради спиране, респ. невъзможност за плащане на изискуеми и свързани с търговската му дейност  задължения по Договори за банков кредит.      

                За удостоверяване допустимостта и основателността на иска си, към молбата прилага като доказателства    заверени копия от договори, материализиращи вземанията му като такива по договор за банков кредит, извлечение от счетоводни книги; уведомителни писма; изп.лист по гр.д.№313/2012г. по описа  на РРС; заверено копие от молба за образуване на изп.д.;   Уведомление до НАП   по чл.78, ал.2 ДОПК  с вх.№17-00-332/25.ХІ.2014г.; разписка за внесена по см/ка на РОС държавна такса.

 В с.з., чрез процесуално представляващият го юриск.И. молителят ищецът поддържа релевираните с молбата основания за обявяването на ответното дружество в неплатежоспособност и за поставянето му в производство по обявяване в несъстоятелност. В пледоария по същество повдига въпрос и за обявяването на длъжника в свръхзадълженост, с каквото искане съдът не е сезиран надлежно, по предвидения  за това срок е ред.

            Редовно призовано, ответното дружество не се явява и не изпраща представител в с.з. В предоставен му за това срок същото не ангажира становище по допустимост и основателност на молбата за обявяването му в неплатежоспособност и несъстоятелност.

              Обсъдени в съвкупност и във връзка с доводите на страните , събраните по делото доказателства дават основание на съда да приеме за установена следната фактическа обстановка:

              По делото се явява безспорно  установена,  изискуемата се по отношение на ответника пасивна материално правна легитимация на търговец по  см. на чл.607а ТЗ.  

             Безспорно доказано е и търговското качество на лицето,  сезирало съда с производството по чл.625 и сл.ТЗ, заявявайки качеството си на кредитор  по търговско установени с ответното дружество отношения.

                 По см. на чл.625 ТЗ, откриването на производството по  несъстоятелност  се явява обусловено от специфичното изискване за активната легитимация на страната, поискала откриването му.  Същата трябва да има доказано качество на кредитор  с парично вземане, основано на сключена  с  длъжника търговска сделка. Определение за каквато се дава легално в разпоредбата на чл.286ТЗ.

С молбата си,  „ПИБ”АД,ЕИК********, гр.София  заявява качеството си на кредитор по сключена с ответното дружество търговска сделка. В подкрепа на   това си твърдение прилага като доказателство Договор за кредитна линия №95КР-АА-0300/26.ІІІ.2007г., Договор за банков кредит №205LD-S-000003/31.V.2011г. и  изп.лист на осн. вл. в сила решение по гр.д.№313/2012г.    на РРС .   

На 26.ІІІ.2007г. между страните е сключен Договор за кредитна линия №95КР-АА-0300 със срок на действие до 26.VІ.2017г.  В изпълнение на който, ищецът предоставя на ответното дружество банков кредит в размер на 650 000,00лв. при годишна лихва, договорена за дните на фактическо ползване на кредита в размер на основния лихвен % плюс надбавка от 9,5 пункта. Сключвайки договора, ответното дружество се е задължило да погасява съответната сума в деня, следващ деня на усвояването й.  В рамките на предвиденото в право на банката служебно  събиране на вземанията, кредитополучателят е дал съгласието си за опериране със сумите по сметките му.  При забава на дължими на падеж плащания и при недостиг на  авоари по разплащателните см/ки на  кредитополучателя, вземанията се отнасят в просрочие и се олихвяват по реда на предвиденото в Раздел в V, т.10 от договора. В обезпечение на дължимото към  банката изпълнение, върху недв. имуществото на длъжника е учредена  ипотека, а върху движимото му такова – особен залог.

 На 31.V.2011г. между страните е сключен Договор за банков кредит №205LD-S-000003. От съдържимото се в този договор се установява, че в изпълнение на поетите по него задължения  и за погасяване на вземания по предходния договор за кредитна линия, ищецът е предоставил на ответното дружество банков кредит в размер на 300 000,00EUR. Кредитополучателят се е  задължил с погасяване на кредита в срок до 20.V.2017г., при дължими в срок по погасителен план анюитетгни вноски. Идентично на съдържимото се в предходния договор за кредитна линия, с подписване на договора за банков кредит страните са волеизявили насрещно  и взаимно съгласие за отнасяне на неизпълнените на падеж плащания на анюитетни вноски в просрочие, при дължима за забавата лихва и при договорена в право на кредитора възможност да обяви кредита за изцяло и предсрочно изискуем.

Съдът счита, че от събраните доказателства се установява съществуването на изискуемо парично публичноправно задължение към държавата, което е свързано с търговската дейност на ответника, тъй като се отнася до дължими данъци  по ЗДДС и ЗКПО.

 По заявление на ищеца по опис на РРС за 2012г. по реда на чл.417 ГПК е било образувано ч.гр.д.№313/2012г. С постановената по същото и влязла в сила заповед за незабавно изпълнение №../2.ІІІ.2012г. вземането е признато за предсрочно  изискуемо и в изпълнение на поетото по договора за банков кредит, ответното дружество е осъдено да заплати на ищеца сумата от 599 335,57лв. ведно със законна лихва ; договорената лихва от 161,15лв. и начислената му периода наказателна лихва в размер на 5 929,43лв. въз основа на влязлата в сила заповед за незабавно изпълнение срещу длъжника е издаден и изп. лист, образувано е изпълнително производство.  

                 След проверка по счетоводството и данъчните партиди на ответника, и съответно на депозираните доказателства, назначената по делото съдебно – икономическа експертиза заключава, че към дата на подаване на молбата за производството по обявяването му в несъстоятелност, ответното дружество  остава задължено към молителя със сумата от 289 323,15лв., от които 237 796,70лв. просрочена  по договор за банков кредит  главница и 51 526,45лв., начислена върху същата законна лихва.  

               Относимо към датата на молбата вещото лице установява,  ликвидни и изискуеми задължения на ответното дружество в общ размер на 1  136 016,68лв., от които: 514 674,69лв. към доставчици по търговски сделки и 172 613,66лв.-главници и лихви  по публични задължения, датиращи в периода 1.І.2009г.-31.ХІІ.2012г.

                 При установени по баланса активи на стойност12 830,13лв. и вземания от клиенти и доставчици в общ размер от  64 140,5лв.(вж.таблици в заключение на л.73 от делото),  в заключение вещото лице сочи, че   към 26.ХІ.2014г., показателите за бърза, незабавна, абсолютна и   обща ликвидност на ответното дружество  са в число значително под нормата на базисния отраслов показател за съответната година, с трайно установена тенденция към отрицателни стойности.

                  След направен анализ на активите и пасивите на  дружеството, вещото лице заключава, че същото  не е в състояние да изплати незабавно и с налични средства задълженията си. Вещото лице констатира, че  длъжникът е спрял плащанията си по установените по горе задължения от публичен характер   към 11. ІІ. 2009г., но установеният към  тази дата коефициентът за  обща  ликвидност   от 2,13 не сочи на задлъжнялост, определяща го като неплатежоспособен.   

                     Като трайно и необратимо, спирането   на плащанията вещото лице фиксира към 31.ХІІ.2012г., когато коефициентът, обуславящ способността на ответника  да изпълни задълженията си без да увреди интересите на някой от кредиторите ( съотношение на пасиви към собствен капитал), е установен в размер на 0,79 . Считано към тази дата вещото лице установява   силната   зависимост на ответното дружество от кредиторите му.   За посочения в молбата период, както и считано от датата на регистрацията му като ЕООД  

        Обобщавайки изложеното  следва да се приеме, че са осъществени предпоставките на чл. 608 от Търговския закон за откриване на производство по несъстоятелност, а именно: от една страна – наличие на изискуеми парични задължения към кредитори по търговски сделки, така и публичноправни задължения, свързани с търговската дейност на длъжника.  От друга страна е налице безспорно  установена невъзможност да бъдат изпълнени тези задължения, видно от съдебно-счетоводната експертиза и  съответно на  дадената в условията на чл.161 ГПК оценка на процесуалното поведение на ответника. 

Затрудненията на длъжника са с постоянен и трайно установен характер, същият не разполага с имущество, достатъчно за покриване на задълженията му, без опасност за интересите на кредиторите по смисъла на чл. 631 от ТЗ, както и за  покриване на следващите се в производството по несъстоятелност разноски.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна съдът намира за основателна подадената от      „ПИБ”АД   молба за откриване на производство по несъстоятелност по отношение на  „ПОЛИМЕК”ООД . Налице са предпоставките за обявяването му в неплатежоспособност  при начална дата 31.ХІІ.2012г.   

      По делото се установи по безспорен начин, че ответното дружество не разполага  в касова наличност и по разплащателни см/ки с   парични средства в достатъчност  за покриване на  следващите се в производството начални разноски.  На основание чл. 629б от ТЗ в съдебно заседание на 12.І.2015 г. съдът прикани длъжника и  евентуалните кредитори към  предплащане на сумата от 2 000,00лв. за покриване на  началните разноски  за производството по несъстоятелност, предоставяйки им петдневен срок, считано от вписване на определението в ТР по партида на длъжника и предупреждавайки ги изрично за последиците по чл.632ТЗ.

 В определеният от съда срок, изтекъл на 20.І.2015г., кредиторите не са представили доказателства за предплащането им, не са уведомили съда за готовност да предплатят разноските. С оглед на изложеното съдът намира, че производството следва да бъде спряно в хипотезата на  чл. 632, ал.1 от ТЗ.  

 Предвид изложеното,   съдът намира за  дължимо постановяването на  решение по чл. 632 от ТЗ.  съдът не е сезиран с искане за разноски, поради което и не дължи произнасяне в този смисъл.

Водим от горното и на основание  чл. 632, ал.1 от ТЗ, съдът

 

Р   Е   Ш   И:

 

 ОБЯВЯВА „ПОЛИМЕКС”ООД,ЕИК*********, със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в гр. Разград , Западна промишлена зона, ул.”Балчик” №5 с управител- С. И. Ц.    В НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ с начална дата 32.ХІІ.2012г.

ОТКРИВА производство по несъстоятелност на длъжника " ПОЛИМЕКС”ООД,ЕИК*********, със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в гр. Разград , западна промишлена зона, ул.”Балчик” №5 .   

ОБЯВЯВА длъжника " ПОЛИМЕКС”ООД,ЕИК*********, със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в гр. Разград , Западна промишлена зона, ул.”Балчик” №5  , В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ с дължимо към наименованието му вписване на добавката „в несъстоятелност”.  

ПОСТАНОВЯВА обща възбрана и запор върху имуществото на длъжника "ПОЛИМЕКС”ООД,ЕИК *********, със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в гр. Разград , Западна промишлена зона, ул.”Балчик” №5    

СПИРА производството по несъстоятелност на длъжника " ПОЛИМЕКС”ООД,ЕИК*********, със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в гр. Разград , Западна промишлена зона, ул.”Балчик” №5    на основание  чл. 632, ал.1 от ТЗ.

      На основание чл. 622 ТЗ решението подлежи на вписване в нарочната книга по чл. 634в, ал. 1 ТЗ и в търговския регистър, по партидата на      "ПОЛИМЕКС”ООД,ЕИК*********, със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в гр. Разград , Западна промишлена зона, ул.”Балчик” №5    

                    Препис на настоящето решение да се изпрати незабавно на АВ за вписване в търговския регистър, съгласно изискванията на чл. 622 ТЗ и чл. 624 ТЗ.

               Решението може да се обжалва пред Варненски  апелативен съд в седмичен  срок от вписването му в търговския регистър, на основание чл. 633, ал. 1 ТЗ.

               Спряното производство по несъстоятелност може да бъде възобновено по молба на длъжника или на кредитор , подадена в срок   от една година, считано  от вписването на решението.          

                  Възобновяване се допуска, ако молителят удостовери, че е налице достатъчно имущество или ако депозира необходимата сума за предплащане на началните разноски по чл. 629б .

 Делото да се докладва на съда по несъстоятелността с изтичане на едногодишния срок и незабавно, при постъпили до изтичане на срока  молби за възобновяването му.

 

                                                    Съдия-докладчик:

 НР