РЕШЕНИЕ №1

Гр. Разград  12.02.2015 г.

 

 

Разградски окръжен съд на двадесет и шести януари , две хиляди и петнадесета година в откритото заседание в състав :

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ : РАЯ ЙОНЧЕВА

                                                          ЧЛЕНОВЕ : ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                         ИРИНА ГАНЕВА                                 

                                                                         

При секретаря Д.Г. , като разгледа докладваното от съдия В.ДИМИТРОВА в. т. дело № 68 по описа за 2014 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на  чл. 267, ал. 1 и сл. от ГПК.

         Постъпила е въззивна жалба от ЕТ “ Данкрис-Данчо Йонков”,с.Ловско “ ,обл.  Разград, представляван от Д.М.Й. ,чрез пълномощник адв.Димо Борисов от АК-Разград против Решение № 325 / 27.10. 2014 г., постановено по гр. дело № 1020 / 2014 г. по описа на РС – Разград , с което ЕТ е осъден да предаде на ПГВМЗ ”Александър Стамболийски” гр.Лозница навес-едноетажна метална конструкция със застроена площ  от 806 кв.м. ,построен върху държавен терен в гр.Лозница .Решението е постановено при участието на трета подпомагаща страна Опитна станция по земеделие гр.Лозница.Навеждат се доводи за  неправилност на атакуваното решение и постановяването му в нарушение на закона.Прави се искане за неговата отмяна и отхвърляне на предявения иск.

         Въззиваемият ПГВМЗ ”Александър Стамболийски” гр.Лозница   депозира отговор на въззивната жалба ,в който застъпва становище за нейната неоснователност.Моли атакуваното решение да бъде потвърдено.

Отговор на въззивната жалба е депозирала и подпомагащата страна Опитна станция по земеделие гр.Лозница ,с който счита жалбата за неоснователна а обжалваното решение за законосъобразно и правилно.

В съдебно заседание жалбоподателят чрез повереника си поддържа изцяло подадената въззивна жалба.

Ответникът чрез повереника си поддържа заявеното становище за неоснователност на жалбата.

За да се произнесе , Разградският окръжен съд съобрази следното:

         ПГ по ВМЗ “Александър Стамболийски”, гр.Лозница е предявила иска срещу , с която е предявен иск срещу ЕТ-жалбаподател за предаване на навес - едноетажна метална конструкция със застроена площ от 806 кв.м., построена в държавен таран с площ от 25 000 кв.м. Ищецът сочи в исковата молба , че с договор за сътрудничество и съвместна дейност между страните ищецът е предоставил на ответника ползването на две сгради – публична държавна собственост срещу задължението за заплащане на парична помощ на учебното заведение в размер на 2 060,00 евро за срок до 30.06.2015 г. Представя с исковата молба и  Заповед №РД41-3 от 24.03.2014 г. на Министъра на земеделието и храните ,с която този имот е отнет от управлението на гимназията и е предоставен за управление на Опитна станция по земеделие гр.Лозница.

          С писмо от 03.04.2014г. ищецът уведомил ответника, че прекратява сключения между тях договор за спорния обект и го поканил да освободи сградата и да му я предаде. Ответникът отказал да предаде недвижимия имот и продължил да го ползва ,считайки ,че сключеният договор е такъв за наем и не са настъпили условията за неговото прекратяване.

         Третото лице ДП”Опитна Станция по земеделие” гр.Лозница счита иска за допустим и основателен, тъй като вече този обект публична държавна собственост им бил предоставен за ползване и управление.

         Безспорно е ,че на 02.07.2012 год. страните са сключили  договор за сътрудничество и съвместна дейност  в областта на отглеждането на зърнени, технически и маслено-етерични култури. Конкретно страните са договорили ответникът да предоставя на ищеца собствената си селскостопанска техника за осъществяване на обучение по учебна и производствена практика и да подпомогне дейността на училището с помощ в размер на 412 евро на датата на сключване на договора, 1648 евро до 02.07.2013 г., 2060 евро до 02.07.2014 г. и 2060 евро до 30.06.2015 г. Ищецът съответно се е задължил по договора да предостави достъп, престой и паркиране на техника и работници на ответника в стопанския двор на училището през задния портал, както и достъп до навес – едноетажна метална конструкция със застроена площ 806 кв.м., намиращ се на ул.”Д” №**, западен портал, до учебна работилница – само едноетажно тяло  със застроена площ 150 кв.м., намиращо се на ул.”Д”, №**, западен портал. Целта на достъпа според чл.2.3 от договора е кратковременно съхраняване на материални активи, които ще се използват в съвместната дейност при необходимост. Срокът на договора е уговорен до 30.06.2015 г. В чл.6 са уговорени хипотезите на предсрочно прекратяване на така сключения договор, като не е предвидена такава при смяна на процесуалния субституент на държавата. В чл.8 страните изрично са посочили, че за всички неуредени с този договор въпроси се прилага законодателството на Република България.

         Със заповед №РД41-3/24.03.2014 г. на Министъра на земеделието и храните управлението и стопанисването върху процесния имот публична държавна собственост е предоставено на третото лице - Опитна станция по земеделие  гр.Лозница.Именно в изпълнение на заповедта  ищецът е изпратил на ответника писмо на 03.04.2014 год. , с което е заявил, че прекратява договора за сътрудничество и съвместна дейност и го е поканил да освободи ползвания имот в 25 дневен срок.В отговор на същото ответникът заявил писмено, че ще продължи да изпълнява финансовите си ангажименти по договора.

         Процесния навес от 806 кв.м. е посочен в акт №227 като публична държавна собственост. По отношение на него, както и на останалите сгради, построени в държавен терен от 25 000 кв.м. в гр.Лозница, кв.29, пл.І права за управление според акт за държавна собственост са предоставени на Министерство на земеделието и горите и на ищеца под старото му наименование.

         Предвид изложеното от фактическа страна ,РОС намира от правна страна следното:Предявеният иск се явява неоснователен следва да бъде отхвърлен като такъв по следните съображения.

         След 24.0.3.2014 год. , датата на издаване на  Заповедта  на Министъра на земеделието и храните , с която  управлението и стопанисването върху процесния имот публична държавна собственост е предоставено на третото лице - Опитна станция по земеделие  гр.Лозница ищецът вече не се явява процесуален субституент на държавата по отношение на този имот  и не може да иска връщането му от ответника, с цел предаване на третото лице.Такъв иск може да предяви държавата или самото трето лице ,но не и настоящият ищец ,като без значение е в случая как министъра е разпоредил да стане фактическото предаване на имота от Гимназията на третото лице.  

         Ето защо предявеният иск следва да бъде отхвърлен като неоснователен , а решението на РС отменено като незаконосъобразно.

         Воден от изложеното , Разградският окръжен съд ,

 

                                            РЕШИ:

 

ОТМЕНЯВА Решение № 325 / 27.10. 2014 г., постановено по гр. дело № 1020 / 2014 г. по описа на РС – Разград И ВМЕСТО НЕГО ПОСТАНОВЯВА-

ОТХВЪРЛЯ КАТО НЕОСНОВАТЕЛЕН ИСКЪТ , предявен от  ПГ по ВМЗ “Александър Стамболийски”, гр.Лозница срещу ЕТ „Данкрис-Данчо Йонков”,с.Ловско , ЕИК*** , представляван от Д.М.Й. за предаване владението  на навес - едноетажна метална конструкция със застроена площ от 806 кв.м.,построен върху държавен терен в гр.Лозница.

Решението е постановено при участието на трета подпомагаща страна Опитна станция по земеделие гр.Лозница.

Решението е окончателно и не подлежи на касационно обжалване.

 

Председател:                       Членове: 1.                                    2.                 

ДГ