Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

№…

 

Разград

 
 


25.ІХ.2015г.

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2015

 
                                                 съд                                                                                    състав

          25.ІХ .

 

закрито

 
На                                                                                                                                Година

ЛАЗАР МИЧЕВ

 

 

 
В                                  заседание в следния състав:

 РАЯ  ЙОНЧЕВА

ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 

 
                                                                     

 

 

        1

 

2015

 

 въззивно гр.  

 
като разгледа докладваното от съдия Йончева

                                 дело                                            по описа за                                   година.              

  За да се произнесе, съобрази:                  

              Производство по реда на чл.250, ал.2 и чл.248, ал.2 във вр. с ал.1, предл. ІІГПК.

              Образувано е по молба вх.3147/30.VІІ. 2015г, подадена от „КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ”ЕООД , чрез повереник адв.Ц.   за   допълване на Решение № 9/8.VІІ.2015г.   по в.гр. д. №1/2015г.  на РОС   с поизнасяне по депозирано с въззивна жалба искане за отмяната му в осъждащата молителя за разноски част и   за    осъждане на ответника по молбата със заплащане на  доказано направени в първоинстанционното  производство разноски.   

               Със свое  Разпореждане№615/4.VІІІ.2015г. съдът връчи препис от молбата на насрещната страна и предостави срок за отговор. Книжата са надлежно връчени на 10.VІІІ.2015г. Считано от тази дата, срокът за отговор е изтекъл на 17.VІІІ.2015г. В предоставения за това срок, насрещната по молбата страна не е депозирала отговор и становище по нейната допустимост и основателност.

               Молбата е подадена в срок, от надлежна страна, пред компетентния с разглеждането й по същество съд,  и в този смисъл е допустима.

                   Разгледана по същество е основателна. С постановеното  в производството по чл.253 и сл. ГПК Решение №9/8.VІІ.2014г. по втд №1  по описа му за 2015г., РОС уважи  подадената от молителя въззивна жалба като отхвърли   изцяло предявеният срещу него иск за дължимо    се  на ищеца , на осн. чл.59 ЗЗД , обезщетение в размер на 1 440,00лв. и потвърди решението на първоинстанционния РРС в частта, с която  е отхвърлен предявеният срещу молителя негаторен иск по чл.109ЗС.

                 С подаване на въззивната жалба, молителят е сезирал съда с искане за отмяна на постановено по реда на чл.248 ГПК Решение №../15.І.2015г. ,  допълващо постановеното по гр.д.568/2014г. на РРС решение №326/30.Х.2014г. в частта  за разноските, претендирайки отмяна на  същото в частта, с която е осъден да заплати такива в полза на ищеца и присъждане на заявени, доказано направени от него  такава в  пълния им размер.

                    В диспозитив на решението си, с оглед постановения в хода на първоинстанционното производство изход-отхвърляне изцяло на предявен срещу молителя негаторен иск и уважаване изцяло на предявен срещу него иск за дължимо на осн.чл.59 ЗЗД обезщетение от 1 440,00лв., РРС е осъдил всяка от страните да заплати на другата разноски, съразмерни на уважена, респ. отхвърлена част от исковете. В полза на молителя,  при заявени, доказани и удостоверени със списък по    чл.80 ГПК   разноски от 2 379,65лв., РРС е уважил претенцията му за разноски до размерна 1 189,82лв.  на осн.чл.78 ГП:К молителят е осъден да заплати на ищеца „ДЕВОН”ООД разноски, следващи се върху предявения от него по реда на чл.59 ЗЗД иск в размер на 1 528,80лв.

          При постановения от въззивния съд изход по делото, в полза на ищеца не се следва присъждане на разноски, а същият дължи такива на ответната страна в пълния им размер.  Съдът е пропуснал да се произнесе в мотиви и диспозитив на решението си в този смисъл, поради което следва допълването му по реда на чл.248 ГПК.

                  Водим от горното и на посоченото основание, съдът

 

 

                                                   Р  Е  Ш  И  :

          ДОПЪЛВА Решение № 9/8.VІІ.2015г.   по в.гр. д. №1/2015г.  на РОС   с поизнасяне по депозирано с въззивна жалба на „КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ”ЕООД   искане за отмяната му в осъждащата молителя за разноски част и   за    осъждане на ответника по молбата със заплащане на  доказано направени в първоинстанционното  производство разноски, както следва:

                     ОТМЕНЯ Решение №…/15.І.2015г.по гр.д.№568/2014г.по описа на РРС, в частта , с която  „КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ”ЕООД   е осъдено да заплати на „ДЕВОН”ООД,Сеново разноски по делото  в размер на 1 528,80лв.

                      ОСЪЖДА „ДЕВОН”ООД,Сеново  да заплати на „КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ”ЕООД   сторени по делото разноски в размер на  1 189,82лв.

                   ПОТВЪРЖДАВА   Решение №…/15.І.2015г.по гр.д.№568/2014г.по описа на РРС, в частта , с която ДЕВОН”ООД,Сеново  е осъдено да заплати на „КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ”ЕООД   разноски в размер на 1 182,82лв.

                Настоящото решение може да се обжалва пред ВКС по реда и  сроковете на чл.280 и сл. ГПК - в  едномесечен срок от връчването му на страните.

 

 

     ПРЕДСЕДАТЕЛ:                         ЧЛЕНОВЕ:1.                      2.