Р Е Ш Е Н И Е  № 3

Гр. Разград, 12. 03. 2015 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на двадесет и трети февруари през две хиляди и петнадесета година в състав:

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                             ЧЛЕНОВЕ:  1. Валентина Димитрова

                                        2. Ирина Ганева

при секретаря Н. Р. разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в. т. дело № 9 по описа за 2015 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК.

С Решение  № 370/ 05. 11. 2014 г. по гр. д. № 874/ 14г. по описа на РРС „Агро Карат” ЕООД е осъдено да заплати на „Пилко” ЕООД гр. Разград сумата 12 311, 10 лв., представляваща цена на доставени еднодневни пилета и консумативи към тях за периода януари – март 2013 г., ведно със законната лихва, считано от 20. 05. 2014 г.  до окончателното изплащане и сумата 692, 45 лв. разноски по делото. Недоволен от решението е останал  „Агро Карат” ЕООД. Излагат се доводи, че решението е недопустимо, тъй като съдът се е произнесъл с решението си по непредявен от ищеца иск. Жалбоподателят моли решението да бъде обезсилено и делото да бъде върнато за ново разглеждане за произнасяне по предявения иск.

       Постъпил е писмен отговор на въззивната жалба от въззиваемата страна  „Пилко” ЕООД, в който се излагат съображения за нейната неоснователност.

Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

Правомощията на въззивния съд са тези по чл. 269 ГПК, според който: въззивният съд се произнася служебно по валидността на решението, а по допустимостта - в обжалваната му част; по останалите въпроси той е ограничен от посоченото в жалбата, което означава, че въззивната инстанция осъществява контрол за правилността на първоинстанционното решение по принцип в рамките на заявените в жалбата основания, като следи служебно само за спазването на императивните материалноправни норми, по аргумент от ТР № 1/17. 07. 2001 г., т. 10 на ОСГК на ВКС. Въззивната проверка следва да се ограничи до въпросите посочени по същество с въззивната жалба и съответно до посочените въпроси, за които въззивната съдебна инстанция следва да следи служебно. В случая във въззивната жалба е изложен единствено довод, че обжалваното решение е процесуално недопустимо, без да са поставени за разглеждане други основания, водещи по същество до неправилност на решението. При служебната проверка се установи, че първоинстанционното решение е валидно и е допустимо. Издадено е от надлежен съдебен състав в рамките на предоставената му от закона правораздавателна власт и компетентност. Не се установяват и нарушения на съдопроизводствените правила във връзка със съществуване и упражняване правото на иск, поради което първоинстанционното съдебно решение е и допустимо - на ответника е дадена възможност за становище по исковете и е съставен доклад по реда на чл. 146 ГПК, с което съдът е предоставил равни възможности на страните за участие в исковото производство и е постановил съдебно решение по същество. Пред Разградския районен съд е предявен иск с правно основание чл. 327 от ТЗ. Ищецът се е позовал на сключен между него и ответника Договор за покупко-продажба №  037/ 01. 09. 2011 г. въз основа, на който е предоставил на ответника стоки и услуги, а последния се е задължил да плати цената. Плащането е уговорено да се извърши чрез прихващане на насрещните задължения на страните по договора и ищецът е претендирал заплащане на сумата 12 311, 10 лв. , представляваща незаплатена цена на доставени на ответника стоки.  Сключеният между страните по делото договор съдържа правата и задълженията на страните и уговорените между тях престации. Както е прието в съдебната практика, фактурата е свидетелстващ документ, защото удостоверява материализираното изявление в нея, но тя не е основание за плащане на цената на една стока. Цената се дължи не защото е издадена една фактура, която сама по себе си все още не е основание за плащане цената на една стока, а защото е извършена доставка и затова купувачът дължи заплащането на цена при предадена стока.  С оглед на това, обстоятелството, че ищецът не е приложил две фактури, установяващи претенцията му, а наличието им е установено при проверката на назначената по негова молба СЧЕ, чието заключение е доказателство, наред с приложените фактури, не променят основанието на иска му, нито цената.

С оглед на това, решението на районния съд не страда от посочените във въззивната жалба пороци и следва да бъде потвърдено.

            Воден от изложеното, Разградският окръжен съд на осн. чл. 272 ГПК

 

                                          Р Е Ш И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА Решение370/ 05. 11. 2014 г. по гр. д. № 874/ 14г. по описа на РС Разград.

            Решението подлежи на обжалване с касационна жалба в едномесечен срок от съобщаването му пред Върховния касационен съд.

 

             

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:     

                   

 

                                                                   ЧЛЕНОВЕ:   1.      

 

 

        

                                                                                         2.

                                                                                                                    

НР