РЕШЕНИЕ

 

Разград

 
 


 

 

17.ІІ.2015г.

 
Номер                                                                                                 Град

 

 

Разградски окръжен

 
В ИМЕТО НА НАРОДА

съд

17.ІІ.

 

2015

 
На                                                                                                                                  Година

РАЯ ЙОНЧЕВА

 
В ЗАКРИТО заседание, в  състав:

                                                                           Председател:  

2015

 

    №10

 

 Частно  търговско

 
   като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

                                   дело                            по описа му за                                година

за да се произнесе, съобрази следното:

          Производството е по чл. 25 и сл. ЗТР.

          Образувано е по жалба на „ИМПУЛС”ООД,ЕИК116559348, подадена чрез управителя на Дружеството против Отказ №20150109124131/12.І.2015г. на   АВп за промяна на вписани по партидата му обстоятелства - заличаване на напуснал дружеството съдружник, намаляване капитала на дружеството и регистрирането му като ЕООД , заявени със Заявление вх. №20150109124131/9.І.2015г. 

              Отказът се обжалва като  незаконосъобразен. Твърди се, че  изложените към него мотиви са неправилни и не съответстват на действителното фактическо положение.      Иска се неговата отмяна и връщане на преписката, за вписване на  обстоятелствата по  заявление вх. №20150109124131/9.І.2015г.      при дадени от  съда  указания.

 Недоволен от така постановения отказ, жалбоподателят моли за отмяната му и за връщане на преписката с указания за вписване на заявените обстоятелства в ТР. 

             Жалбата, видно от   уведомителното писмо на Агенцията по вписвания е подадена в срок, от  лице, легитимиращо интерес от обжалването и в този смисъл е допустима.  Като подадена в срок, от легитимиращо  интерес от обжалването лице и при редовност от формална страна, жалбата е допустима.

              Разгледана по същество е   основателна.

             За да постанови обжалвания отказ, позовавайки се на служебно дължимата по см. на чл.24ЗТР проверка,  дл. лице по регистрация към АВп е приело, че по отношение на заявените за вписване обстоятелства не са налице изискуеми се по  см. на чл.21, т.4 ЗТР документи, от които и по см. на чл.21, т.5 ЗТР   да следва извод, че  за  съществуването на заявеното за вписване обстоятелство е съществуващо и  съответно на  закона. Като в тази връзка се е позовал на служебно известния му факт за запори 001 и 002, вписани   по партида на заявителя  съответно на 4.ІV.2012г и 20.ІХ.2012г.   , върху дружествените дялове на съдружника И.С.И., чието заличаване се иска и в обезпечение на негови кредитори – БАНКА ДСК, ЕИК/ПИК121830616 и АЛИАНЦ БАНК БЪЛГАРИЯ, ЕИК/ПИК128001319.

            В мотиви към отказа не се сочи основанието на вписания по партида на дружеството запор, но е видно, че същият касае вземания от частно правен характер с кредитор  -банкови кредитни институтции.

             Заявяването на подлежащите на вписване обстоятелства е предприето от жалбоподателя в изискуемата се за това форма и от лице, легитимиращо качеството си на негов управител,у законен представител и едноличен собственик на капитала. Към заявлението, освен изискуемите  се за редовността му декларации по   чл.13, ал.4ЗТР и чл.151ТЗ,   за удостоверяване на подлежащите на вписване обстоятелства, жалбоподателят е приложил:  Предизвестие, с което, позовавайки се изрично на разпоредбата на чл.125, ал.2 ТЗ, съдружникът И.С.И. уведомява дружеството, че „по лични причини”  прекратява участието си в „Импулс”ООД, на участие в ООД. В предизвестието изрично е заявил, че притежаваният от него дружествен дял е предмет на наложен запор и че дава съгласие, след провеждане на процедура по чл.125, ал.3 ТЗ, неговата равностойност да отиде за погасяване на задълженията му към кредитора „БАНКА ДСК”ЕАД (кредитор с първи по време вписан запор). Предизвестието е входирано като получено от дружеството на 20.ІІІ.2014г.

                На 20.ХІІ.2014г., видно от приложения на л.27 от делото протокол, е проведено Общо събрание на съдружниците в „Импулс”ООД. На което, при участие на двамата съдружници и съгласно приетия дневен ред, са взети следните решения:   

            - Решение за прекратяване участието на съдружника Иво С.. 

              Съобразно чл. 125, ал.2 от ТЗ съдружникът може да прекрати участието си в дружеството с писмено предизвестие, направено най-малко три месеца преди датата на прекратяването. Тази законова разпоредба е възпроизведена и в клаузите на дружествения договор. По делото е документално установено, че въпросната  покана, представляваща едностранно предизвестие за прекратяване на членството е получена от управителя на дружеството на 20.ІІІ.2014г. При това положение тримесечния срок на предизвестието е изтекъл на 20.VІ.2014 г. Т.е.,  дата на предизвестието до  дата на решението за прекратяване на  участието му в дружеството,   се явяват изтекли повече от минимално изискуемите се за това три месеца. С изтичане на които, членственото  правоотношение на С.  се явява прекратено по право към 20.VІ.2014г

           -  Решение за уреждане на   имуществените   отношения с прекратилия съдружието си Иво С. –по реда и в условията на чл.125, ал.3 ТЗ: Равностойността на дружественият му дял да се изчисли    на база  счетоводен баланс към 31.ХІІ.2014г. и въз основа на чистата стойност на активите на дружеството. Така изчислената и полагаща се срещу дружествения му дял стойност е предвидено да бъде изплатена на „БАНКА ДСК”ЕАД(кредитор с първи по ред вписан запор).

                  - Решение за вписване на обявеното в  ТР на 14.V.2014г. намаление на капитала от 5 000,00лв. на 3 500,00лв. В мотиви към взетите от общото събрание   решения е посочено, че по партида на дружеството са вписани два  поредни запора върху делът на съдружника Иво С.. Така вписаните в обезпечение на    негови кредитори рестриктивни мерки, лишават същия от възможността да се разпорежда с дела си  и прави невъзможно отчуждаването на последния. В тази връзка, предвид „свободно” волеизявеното от С. желание за  прекратяване на участието му в дружеството и с оглед удовлетворяван вземанията на обезпечените със запора кредитори, със свое  решение от  8.V.2014, обявено с вписването му в ТР на 14.V.2014г. под  №20140514132952,  дружеството  намалява капитала си.   

                   - Решение за промяна във вътрешно организационната форма на дружеството от ООД в ЕООД и

                  - Приемане на нов учредителен акт, съобразен с предвиденото в решение по т.4 от дневния ред. Приетият на събранието учредителен акт е приложен като доказателство към заявлението(л.29 и сл. от делото).

                      При така установените по делото факти, съдът намира, че жалбата е основателна, а актуваният с нея отказ на дл. лице по регистрация към АВп е незаконосъобразен и  като такъв ще следва да се отмени.  

              С  постановено по реда на чл. 290 ГПК, решение № 46/22.04.2010 г. по т. д. № 500/09 г. на II т. о.,   е прието, че изтичането на срока на предизвестието по чл. 125, ал. 2 ТЗ има автоматически прекратителен ефект спрямо членственото правоотношение и законът не поставя като условие за настъпване на правните последици на прекратяването наличието на решение на общото събрание на съдружниците и изключва възможността прекратяването да бъде поставено в зависимост от настъпването на други юридически факти, в т. ч. уреждане на имуществените отношения по чл. 127 вр. чл. 125, ал. 3 ТЗ между напускащия съдружник и дружеството и от съдбата на дружествените дялове. С посоченото решение е уеднаквена съдебната практика .

              Ето защо, съдът счита, че с изтичане срока на предизвестието, а именно 20.VІ.2014 год., е прекратено членството на съдружника С.  и настъпилите вследствие на това промени по отношение подлежащи на вписване обстоятелства, следва да бъдат надлежно отразени в търговския регистър. Освободените от напусналия съдружник дялове по правило се поемат от останалите съдружници при условията на чл. 117, ал. 4 от ТЗ. При това положение, интересите на кредиторите не се накърняват с напускането на съдружника по никакъв начин. По-нататък тези дялове могат да бъдат преразпределени между останалите съдружници или капиталът на дружеството би могъл да бъде намален до законоустановения минимум - но това са факти, които не влияят по отношение вписването на освобождаването на съдружник по реда на чл. 125, ал. 2 от ТЗ. Изобщо последващите решения на общото събрание на съдружниците за изменения на капитала, на дружествения договор и т. н., могат да бъдат обусловени от прекратяване на участието на съдружника, но сами по себе си не са условия за настъпване на прекратяването на членственото правоотношение, чието вписване следва да бъде отразено в Търговския регистър.

 

                  Настъпилите персонални промени в състава на дружеството са факт, настъпил по волята на напусналия съдружник и с изтичане срока на предизвестието му.  Което    задължително води до изменение на вписаните обстоятелства относно дяловете на съдружниците и съответно до съдържанието на дружествения договор.

                 Уреждането на имуществените отношения     е регламентирано като закономерна последица от прекратяването на членственото правоотношение, а не е обявено за условие, без което не може да настъпи прекратяването. След като срокът на предизвестието е изтекъл още на 20.VІ.2014 г - само този факт е достатъчен за прекратяването на членствените права на С. като съдружник. Тези права са трансформирани в облигационна претенция за заплащане стойността на дружествения дял, размера на който с решение на ОС е предвидено да бъде  определен  по реда указан в чл. 125, ал. З от ТЗ и то по начин, гарантиращ правата на обезпечените кредитори. В случая не се касае за прехвърляне, респ. разпореждане с дружествени дялове-хипотеза, при която запорирането им в обезпечение на кредитор би било пречка за вписване на исканата промяна.

             По изложените по-горе съображения, жалбата срещу постановения отказ като основателна следва да се уважи, като се отмени обжалвания отказ и преписката се върне на длъжностното лице по регистрацията за продължаване на действията за извършване на исканото вписване.

                Водим от горното и на осн.чл.25 ЗТР, съдът

 

 Р Е Ш И:

         

            ОТМЕНЯ отказ  №20150109124131/12.І.2015г. на   АВп за вписване на обстоятелства -заличаване на  И.С.И. като  съдружник , намаляване капитала на дружеството и регистрирането му като ЕООД, по партида на  „ИМПУЛС”ООД,ЕИК116559348   заявени със Заявление вх. №20150109124131/9.І.2015г . и

               ВРЪЩА преписката на длъжностното лице по регистрацията при АВп, което да изпълни указанията дадени в мотивите на настоящето решение и извърши необходимите процесуални действия за вписване на заявени със Заявление вх. №20150109124131/9.І.2015 обстоятелства по партида на „ИМПУЛС”ООД,ЕИК116559348   , със седалище и адрес на управление по търговска регистрация в гр.Разград, жк „Орел”,бл6, вх.Б, ет.ІІ, ап.4 и съдебен адрес  в гр.Разград, ул.”11-ти септември”№9, Г. С.а Г.

              РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

              ПРЕПИС от същото  да се изпрати на АВп за изпълнение.

 

  

 

                                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: