Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

25.ІІІ.2015

 

Разград

 
 


 

 
Номер                                                                                Година                    Град                                           

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен

 

25. ІІІ.

 

2015

 
                                                 съд                                                                                 

На                                                                                                    Година

 РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
В публично заседание в   състав:

Секретар:М.Н.                                                                       Председател       

2015

 

 ТЪРГОВСКО

 
като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

        11

 
                                 дело номер                         по описа на РОС за                                година

съобрази следното:

          Производство по реда на чл.238 и сл. ГПК.

          Делото е образувано по иск, предявен от Х.К.Б.     чрез процесуалните й представители по пълномощие –адв. Н. В. и адв. Н.Х.,      срещу „МАП ИНВЕСТ” ООД,***, със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в гр.Разград, за дължимо й се на осн.чл.55 ЗЗД връщане на сума в размер на 64 700,00лв., заплатена по развален към датата на иска предварителен договор за продажба на недвижим имот.

           По Разпореждане №100/4.ІІ.2015г. на съда, препис от исковата молба, ведно с   приложенията и с дължимите по реда на чл.367-370ГПК    указания,  са връчени на ответното  „МАП ИНВЕСТ” ООД,***, със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в гр.Разград  по реда на чл.50, ал.4 във вр. с ал.2 ГПК на 23.ІІ.2015г. Получаването на книжата е удостоверено с подпис на М. А., законно представляващ дружеството   съуправител .

             В предоставеният му по реда на чл.367ГПК  срок, изтичащ на 9.ІІІ.2015г, ответното дружество  не е подало писмен отговор, не е ангажирало становище по допустимост и основателност на предявения срещу него иск; не е ангажирало становище по обстоятелствата, на които се основава иска и не е направило възражение срещу тях; не е ангажирало  становище по допустимост, истинност и относимост на депозираните от ищцата доказателства и доказателствени искания; не сезира съда с доказателствени искания и при изрично разяснени му последици по чл.238 и сл.ГПК, не е  направило искане за разглеждане на делото в негово отсъствие.        

            В с.з., лично е чрез процесуалните си представители ищцата завява, че поддържа иска и претендира присъждане на доказано направени в хода на делото разноски. С оглед неподаване на писмен отговор и неявяване на представител на ответника, който не е направил искане за разглеждане на делото в негово отсъствие, сезира съда с искане за постановяване на неприсъствено решение, което съдът прие за редовно и допустимо.

                Изложените в обстоятелствената част на исковата молба факти, относимо на волеизявеното   в петитум, сочат предпоставките на осъдителния иск по чл.55, ал.1, предл.ІІІ  ЗЗД.    В подкрепа на иска  са представени доказателства, доказващи установни между страните облигационни отношения по сключен между тях предварителен договор за продажба на недвижим имот. Договорът  е сключен в изискуемата се за редовността му писмена форма, при съдържими се в реквизит съществени клаузи за сключване на един окончателен договор за покупко-продажба на недвижим имот:  предмет-прехвърляне на собственост върху недвижим имот; страни -купувач и продавач; възмездност при цена, определена в размера на 33 000,00€.  Която, в  качеството си на купувач ищцата се задължила да изплати на  два транша – на 14.І.2011г. сумата от 16 500€ и на 18.І.2011 разликата от 16 500€

           Срещу така платената цена, ответното дружество се е задължило да извърши възложените му за изграждането  на обекта СМР в срок до 31.VІІ.2011г. и в шестмесечен срок от тази дата, т.е. на 31.І.2012г. да предаде обекта във владение на ищцата и да прехвърли собствеността.

             В раздел „Д” на договора, страните са обвързали отговорността  си за неизпълнение на поетите по договора задължения с възможност за едностранното му прекратяване от изправната по същия страна.

            С приложени като доказателства платежни нареждания, ищцадата доказва, че е заплатила договорената за имота цена-напъло и в срок.  В качеството си на изправна по договора страна същата отправя до ответното дружество нотариална покана(л.13) за явяването м в десет дневен срок от връчване на поканата в кантората а нотариус Н.С. за окончателно прехвърляне на обещаното по предварителния договор право на собственост върху процесния имот. Предупреждавайки, го че при неявяването му в определения с поканата сок, ще счита договора за развален и че следва връщане на заплатената по същия сума в размер на 33 000,00€.

                   Връчването на поканата е нотариално удостоверено на 6.І.2015г. Считано от тази дата, десетдневния срок се явява изтекъл на 16.І.2015г. В рамките, на който ответникът не се е явил и не е изпълнил дължимото по предварителния договор. С което свое поведение, относимо към дата на предявяване на исковата молба, същият обективира качеството си на неизправна по сключения с ищцата предварителен договор.

              Обобщавайки изложеното, съдът констатира, че са налице предпоставките на чл.238 и сл. ГПК за постановяване на неприсъствено решение. Налице е обективирано от страна на ответника бездействие по отношение на процесуално дължимото се  от него поведение, а предявените срещу него искове, съответно на посочените в исковата молба обстоятелства, са доказани по основание и по размер от събраните по делото доказателства. При хипотеза на чл.55, ал.1, предл.ІІІЗЗД, поради разваляне на сключения с ищцата предварителен договор, а отпаднало основание същият дължи връщане на заплатената по този договор сума от 33 000,00€, претендирана в левова равностойност към дата на иска в размер на 64 700,00лв. ведно със законна лихва и разноски по делото.

            Воден от горното и в условията на чл. 238 и 239, ал. 1, т. т. 1 и 2 и ал. 2 ГПК , съдът

Р Е Ш И:

             Осъжда   „МАП ИНВЕСТ” ООД,***, със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в ***  да заплати на Х.К.Б., ЕГН**********,*** сумата от 64 700,00лв.(шестдесет и четири хиляди и седемстотин лева), дължима ведно със законна лихва, считано от дата на иска-3.ІІ.2015т. до окончателното й изплащане      на осн.чл.55, ал.1, предл.ІІІЗЗД-на отпаднало основание поради разваляне на сключен на 11.І.2011г. предварителен договор за покупко-продажба на апартамент в строеж.

         Осъжда   „МАП ИНВЕСТ” ООД,***, със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в ***  да заплати на Х.К.Б., ЕГН**********,*** разноски по делото в размер на 6 888,00лв.

      Решението е неприсъствено и не подлежи на обжалване

       Същото бе обявено в с.з. на 25.ІІІ.2015г. при участие на Х.Б. и процесуално представляващите я адв.Х. и адв.В..

               Следва връчване на препис от решението на ответната страна.

 

                                                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ :

 

             MH