Р  Е  Ш  Е Н  И  Е

 

29. ІV.2015

 

Разград

 
 


10

 
Номер                                          Година                                             Град                                           

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен

 

15.ІV.

 

2015

 
                                                 съд                                                                                

На                                                                                                    Година

 РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
В публично заседание в   състав:

 Светлана Лазарова

 
                                                                                            Председател

Секретар:                                      

2015

 

 ТЪРГОВСКО

 
като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

    19

 
                                 дело номер                        по описа на РОС за                               година

съобрази следното:

         

          Производството   по чл. 628 във вр. с чл.625 и сл. ТЗ.

              Делото е образувано по   молба вх.  №1124/19.ІІІ.2015г. , подадена от „МАШЕНФЕНГЕР –СПИЦ”ЕООД, ЕИК202301239, със седалище и адрес на управление по търг.регистрация в гр.Цар Калоян, ул.”Средец”№6, с която  чрез законно представляващият го управител Красимир Върбанов,  дружеството сезира съда  с искане за обявяването му в несъстоятелност и  в свръхзадълженост     при определена от съда начална дата  поради спиране, респ. невъзможност за плащане на, свързани с търговската му дейност, задължения от частен и публичен характер възлизащи общо  на  69 481,13лв. В условията  на евентуалност   претендира обявяването му в неплатежоспособност.

             Към молбата се следва прилагане на:  Баланс на към 31.ХІІ.2014г. „Рутекс сокс” ЕООД, преименувано в „МАШЕНФЕНГЕР –СПИЦ”ЕООД, ЕИК202301239; отчет за парични потоци на дружеството за периода 1.І.2014-19.ІІІ.2015г.; отчет за собствения капитал на дружеството в периода 1.І.-19.ІІІ.2015г.; баланс на дружеството към 19.ІІІ.2015г.; отчет за приходи и разходи в периода 1.І.2014-19.ІІІ.2015г.; декларация; списък на кредитори към 19.ІІІ.2015г.;     Уведомление по чл.78ДОПК, вх. №174291500000235/19.ІІІ.2015г.

            При редовност в призоваването, молителят не се явява в насроченото по същество на молбата му с.з.

         Обсъдени в съвкупност и във връзка с доводите на страните , събраните по делото доказателства дават основание на съда да приеме за установена следната фактическа обстановка:

              По делото се явява безспорно  установена,  изискуемата се по отношение на молителя  активна материално правна легитимация на търговец по  см. на чл.607а ТЗ. Служебно извършена от съда справка по партидата му    в ТР установи, че като управител и представляващ дружеството е вписано лицето Красимир Върбанов  .

         За установяване на икономическото състояние на дружеството по делото е назначена съдебно-счетоводна експертиза.  Относимо към датата на депозираното от нея заключение, експертизата установява,  че ответното дружество има ликвидни и изискуеми задължения в общ размер на  69 062,99лв. От които:

               1/ Към доставчик по търговска сделка в размер на 45 032,10лв.,при спряно плащане към 28.ХІ.2012г.

               2/ Задължения към персонал в размер на 12 824,13лв., датиращи от м.ХІІ.2012г. и

               3/ Задължения към НАП от публичен характер в размер на  10 499,,01лв., при спрени плащания за осигурителни вноски към 26.ІІІ.2013г.;

              Вещото лице установява, че  към дата на молбата за поставянето му в производство по несъстоятелност, дружеството е с нулев баланс, не притежава дълготрайни материални активи. 

          Което в краен резултат, сочи на декапитализиране  на търговеца в степен на свръхзадлъжнялост. Същото е   в пълна зависимост от кредиторите си и в невъзможност да покрие задълженията си, без това да увреди интересите им.  Относимо към 25.ІІІ.2013г. коефициентите за ликвидност са със стойности значително под референтните такива: коефициентът за обща ликвидност е паднал пот 1 до 0,69, при препоръчителна от 1 -1,2; коефициентът за бърза ликвидност от 0,38 на 0,15, при изискуем в порядъка на 1-1,2; коефициентът за абсолютна ликвидност – е 0,15, при изискуем от 0,5 до 0,7. финансовите затруднения са с траен и непреодолим хфарактер.

                 Така установените от вещото лице  коефициенти сочат на трайни и необратими финансови затруднения.  

              Началната дата на неплатежоспособността на длъжника следва да се определи  при съобразяване общото му икономическо състояние   и момента на спиране на обслужване на задълженията му . 

С оглед изложеното, съдът намира, че са налице всички предпоставки за откриване на производство по несъстоятелност по смисъла на чл. 608, ал.1 и 3 ТЗ. Съдът приема, че молителят не е в състояние да плати частично или изцяло вземания на отделни свои кредитори. Поради това и следва да бъде открито производство по несъстоятелност.

 

 

 

 

Като начална дата на неплатежоспособността, съдът намира, че следва да се приеме установената от експертизата дата- 26.ІІІ.2013г.,  от  когато датира падането на коефициента за обща ликвидност по референтния минимум и към която дата е налице безспорно спиране на плащания по задълженията  от публичен характер и  към доставчик по търговска сделка.  

                 Предвид установената липса на средства за покриване началните разноски в производството по несъстоятелността, с протоколно определение от провелото се на 15.ІV.2015г. с.з.,  обявено с вписването му в ТР по партида на молителя на 16.ІV.2015г.,  на осн.чл.629б съдът предостави на     

 

 

 

  длъжника и неговите кредитори    възможност   да предплатят разноските по несъстоятелността, определени в размер на 3 000 лв. като същите са изрично предупредени и  за последиците от невнасянето им. Това не е сторено нито от длъжника, нито от неговите кредитори, поради което съдът  намира, че следва да се постанови решение по реда на чл. 632, ал.1 ТЗ - т.е. длъжникът едновременно да се обяви в неплатежоспособност и несъстоятелност, като се спре производството по настоящото дело до предплащане на началните разноски по чл. 629б ТЗ.

 

 

 

 

  Водим от горното и на основание чл. 632, ал. 1 от ТЗ РОС

 

Р          Е          Ш        И :

           

          ОБЯВЯВА  „МАШЕНФЕНГЕР –СПИЦ”ЕООД, ЕИК202301239, със седалище и адрес на управление по търг.регистрация в гр.Цар Калоян, ул.”Средец”№6 в СВРЪХЗАДЪЛЖЕНОСТ.           

          ОПРЕДЕЛЯ НАЧАЛНА ДАТА НА  СВРЪХЗАДЪЛЖЕНОСТТА – 26.ІІІ.2013г.(двадесет и шести март    две хиляди и тринадесета година)

          ОТКРИВА ПРОИЗВОДСТВО ПО НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ на   „МАШЕНФЕНГЕР –СПИЦ”ЕООД, ЕИК202301239, със седалище и адрес на управление по търг.регистрация в гр.Цар Калоян, ул.”Средец”№6

          ПОСТАНОВЯВА ОБЩА ВЪЗБРАНА И ЗАПОР НА ИМУЩЕСТВОТО на  „МАШЕНФЕНГЕР –СПИЦ”ЕООД, ЕИК202301239, със седалище и адрес на управление по търг.регистрация в гр.Цар Калоян, ул.”Средец”№6

         ПОСТАНОВЯВА ПРЕКРАТЯВАНЕ ДЕЙНОСТТА НА ПРЕДПРИЯТИЕТО на   „МАШЕНФЕНГЕР –СПИЦ”ЕООД, ЕИК202301239, със седалище и адрес на управление по търг.регистрация в гр.Цар Калоян, ул.”Средец”№6  

           ОБЯВЯВА „МАШЕНФЕНГЕР –СПИЦ”ЕООД, ЕИК202301239, със седалище и адрес на управление по търг.регистрация в гр.Цар Калоян, ул.”Средец”№6      ,         В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ .

            СПИРА ПРОИЗВОДСТВОТО по т. д. № 19/20135 г. по описа на Разградски окръжен съд.

            УКАЗВА на длъжника и неговите кредитори, че спряното производство по несъстоятелност може да бъде възобновено в срок от една година от вписването на решението, по молба на длъжника или на кредитор, ако те удостоверят, че е налице достатъчно имущество или ако депозират необходимата сума за предплащане на началните разноски по чл. 629б от ТЗ , определена в размер на 3000 лева   .

           УКАЗВА на длъжника и неговите кредитори, че ако в срока по чл. 632, ал. 2 от ТЗ не бъде поискано възобновяване на спряното производство по несъстоятелност, производството ще бъде прекратено и ще бъде постановено заличаване на длъжника от търговския регистър.

           ОСЪЖДА  „МАШЕНФЕНГЕР –СПИЦ”ЕООД, ЕИК202301239, със седалище и адрес на управление по търг.регистрация в гр.Цар Калоян, ул.”Средец”№6 да заплати на РОС ,за сметка на масата на несъстоятелността,   държавна такса в размер на 250,00лв.

             Решението подлежи на вписване в търговския регистър съгласно чл. 622 от ТЗ.

              РЕШЕНИЕТО подлежи на незабавно изпълнение.

               Препис от решението да се изпрати на Агенция по вписванията на основание чл. 14 от Закона за търговския регистър за вписване в търговския регистър.

              Решението, съгласно чл. 613а, ал. 1 от ТЗ подлежи на обжалване пред ВнАпС в седмичен срок от вписването му в търговския регистър, включително и от трети лица, които имат вземане, произтичащо от влязло в сила съдебно решение или от влязъл в сила акт, установяващ публично правно задължение, съгласно чл. 613а, ал. 2 от ТЗ.

              ДЕЛОТО да се докладва на съдията-докладчик или при негово отсъствие на председателя на съда, респ. негов заместник, след изтичане на срока по чл. 632, ал. 2 ТЗ (една година от вписване на решението), ако в този срок не е поискано неговото възобновяване по молба на длъжника или на кредитор.

След влизане на решението в сила,  следва да се изготви официално заверен препис на част от книжата по делото, който да се изпрати на РРП за проверка  по чл. 227б ал.2 НК и чл. 227д ал.1 във вр. с ал.3 НК .

 

                                                                  Съдия –докладчик: