РЕШЕНИЕ№

гр. Разград  25.11.2015 г.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд на двадесет и пети ноември две хиляди и петнадесета  година в закрито заседание в състав :

 

                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЛАЗАР МИЧЕВ    

                                                                                          

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

т. дело № 55 по описа за 2015 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

Разградска окръжна прокуратура е предявила срещу “МЕТАЛЕКС-27“ ЕООД, със седалище и адрес на управление гр. Разград, област Разград, ул. "Абритус" № 13, вх. Г, ап. 6, ЕИК 116592070, иск на правно основание чл. 155, ал. 1, т. 3 от ТЗ - за прекратяване на дружеството, поради смъртта на едноличния собственик на капитела му, поради това, че в продължение на три месеца същото няма вписан управител.

С исковата молба се твърди, че “МЕТАЛЕКС-27“ ЕООД,  ЕИК 116592070, със седалище и адрес на управление гр. Разград, област Разград, ул. "Абритус" № 13, вх. Г, ап. 6 е вписано в ТР с едноличен собственик на капитала Д.Ц.Д., който е и управител на дружеството. Твърди се, че управителят е починал на 03.05.2015 г., а двамата му законни наследници Андреана Георгиева Тодорова и Севда Димитрова Цонева /съпруга и дъщеря/ не са поискали продължаване на дейността на дружеството, както и че повече от три месеца след смъртта на Димитров, дружеството няма вписан нов управител.

 В срока по чл. 367, ал.1 от ГПК ответникът “МЕТАЛЕКС-27“ ЕООД,  ЕИК 116592070, чрез назначения му особен представител – адв. С.С. подал писмен отговор на исковата молба, с който ответникът, чрез особения му представител, признава предявеният иск.

 С определение № 861 / 28.10.2015 г., на основание чл. 376, ал.1 от ГПК, е даден под на делото за разглеждане в закрито заседание, като е определил срок на страните за представяне на писмени защити и реплики. В определения от съда срок е постъпила единствено писмена защита от ответника, чрез назначения му особен представител.

 Разградският окръжен съд, като прецени събраните по делото доказателства и ги обсъди във връзка с доводите на страните, приема за установено следното от фактическа страна:

 Видно от представеното с исковата молба Удостоверение от ТР при АВп, както и от служебно извършена на 25.11.2015 г. справка по партидата на ответника в ТР, се установи, че в ТР е вписано еднолично дружество с ограничена отговорност с фирма “МЕТАЛЕКС-27“ ЕООД, със седалище и адрес на управление гр. Разград, област Разград, ул. "Абритус" № 13, вх. Г, ап. 6, управлявано от едноличния собственик на капитала Д.Ц.Д.. Установява се още от партидата на дружеството – ответник в ТР, че учредителният акт е от 15.02.2015 г., но е обявен след смъртта на Д.Ц.Д., настъпила на 03.05.2015 г.

 От представения по делото от ищеца акт за смърт е видно, че Д.Ц.Д. е починал на 03.05.2015 г. От извършените служебно справки от НБД “ население “ е видно, че негови законни наследници са Андреана Георгиева Тодорова и Севда Димитрова Цонева.

 При така установената фактическа обстановка съдът стигна до следните правни изводи:

 Съгласно разпоредбата на чл. 155, ал.1, т.3 от ТЗ по решение на окръжния съд по седалището на дружеството то може да бъде прекратено по иск на прокурора, когато в продължение на три месеца дружеството няма вписан управител.

 С разпоредбата на чл. 157, ал. 1 от ТЗ е предвидено, че дружество, в което капиталът се притежава от едно физическо лице, се прекратява със смъртта му, ако не е предвидено друго или наследниците не поискат да продължат дейността.

 От изложеното е видно, че ищецът установява и двете самостоятелни основания за прекратяване на дружеството, предвидени в ТЗ – след смъртта на едноличния собственик на капитала единствените двама законни наследници не са поискали продължаване на дейността и в продължение на три месеца след 03.05.2015 г. дружеството не е имало вписан управител, поради което и на основание чл. 155, ал. 1, т. 3 от ТЗ, съдът следва да прекрати “МЕТАЛЕКС-27“ ЕООД, ЕИК 116592070.

 С оглед изхода на делото и на основание чл. 78, ал. 6 от ГПК във вр. с чл. 3 от Тарифата за ДТ, които се събират от съдилищата по ГПК, ответникът следва да се осъди да заплати по сметка на ОС-Разград държавна такса в размер на 30 лева и 300 лв. за разноски в производството.

 След влизането на решението в сила, препис от него следва да се изпрати на Агенция по вписванията за служебно вписване в търговския регистър – с оглед отразяване на настъпилите промени в подлежащите на вписване обстоятелства по партидата на дружеството.

 Воден от горното, Разградският окръжен съд

 

Р Е Ш И:

 

 ПРЕКРАТЯВА, по иск на ОП-Разград, на основание чл. 155, ал. 1, т. 3 от ТЗ еднолично дружество с ограничена отговорност с фирма “МЕТАЛЕКС-27“, със седалище и адрес на управление гр. Разград, област Разград, ул. "Абритус" № 13, вх. Г, ап. 6.

 ОСЪЖДА на основание чл. 78, ал. 6 от ГПК “МЕТАЛЕКС-27“ ЕООД, ЕИК 116592070, да заплати по сметка на ОС-Разград държавна такса в размер на 30 /тридесет/ лева и разноски за особен представител в размер на 300 лв./ триста лева/.

 Решението на основание чл. 376, ал.3 от ГПК подлежи на обжалване пред Варненски апелативен съд в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 Препис от същото да се връчи на ОП-Разград.

 Препис от същото за ответника да се връчи на назначения му особен представител.

 След влизане в законна сила на решението заверен препис от същото да се изпрати на Агенция по вписванията за служебно вписване в търговския регистър и извършване на действията по чл. 156 от ТЗ и последващите действия по ТЗ.

 

                                                                                                         Съдия: