Р Е Ш Е Н И Е  № 12

Гр. Разград, 28 .10. 2015 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на деветнадесети октомври през две хиляди и петнадесета година в състав:

                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                         ЧЛЕНОВЕ:  1. Валентина Димитрова

                                   2. Ирина Ганева

 

при секретаря С. Л. разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.т. дело № 63 по описа за 2015 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК.

Постъпила е въззивна жалба от Община Разград против Решение  № 231/ 14. 07. 2015 г. по гр. д. № 187/ 15 г. по описа на РС Разград, с което е прието за установено, че Община Разград дължи на ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп”  гр. София сумата 242, 85 лв. изплатено застрахователно обезщетение по застраховка „ Каско”  за причинени имуществени вреди на л. а. „Фолксваген Туарег” с рег. № РР 4982 А при ПТП на 29. 06. 2014 г., ведно със законната лихва от 29. 12. 14 г. до окончателно изплащане на сумата, за което е издадена заповед за изпълнение по ч. гр. д. № 8/ 15 г. на РРС и разноските по делото. В жалбата се излагат доводи, че решението е необосновано и незаконосъобразно, тъй като изложените от съда правни изводи не се подкрепят от събраните по делото доказателства.

Въззиваемата страна не е депозирала писмен отговор на жалбата. В съдебно заседание не се явява и не заявява становище по жалбата.

Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

Решението е валидно и допустимо, а жалбата депозирана срещу него, разгледана по същество се явява основателна.

            Видно от представената преписка по щета № 470413141423502, между пострадалия и ищеца ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп”  гр. София е бил сключен договор за застраховка "Каско", полица № 4704130610000514, по която на 16.07.14г. застрахователното дружество изплатило на пострадалото лице Е.О.А. 242, 85 лева - застрахователно обезщетение /след извършено прихващане на дължима сума по застрахователна премия, изплатената сума е 2, 85 лв./. Обезщетението е изплатено за това, че на 29. 06. 2014 г., в с. Киченица при движение на автомобил, марка „Фолсваген  Туарег” с рег. № РР4982 ВА водачът е попаднал в дупка на пътното платно, в резултат на което се е получило увреждане на предната дясна гума на автомобила.

С предявения иск застрахователят твърди, че е встъпил в правата на застрахования срещу причинителя на вредите, който, предвид обстоятелството, че се касае за дупка на път, непосредствено след табела Д11 с надпис „Киченица”  - общинска собственост, е Община Разград. След покана, връчена на 11. 08. 14 г., Общината не е изплатила процесната сума.

В първоинстанционното производство ответникът е оспорил иска, като е твърдял, че данните в исковата молба са недостатъчни да се ангажира отговорността на Общината, предвид липсата на конкретизация както на местопроизшествието , така и на съставен протокол за ПТП от оправомощени органи на МВР. Изложил е твърдение, че предвид липсата на конкретизация, не може да се направи извод, че вредата е претърпяна на пътен участък – общинска собственост, както и дали той не е включен в републиканската пътна мрежа.

По делото е назначена съдебно-автотехническа експертиза, установила механизма на ПТП и дала заключение, че причина за настъпване на произшествието е наличието на необозначени  разрушения „дупки” върху асфалтовата настилка в дясната пътна лента на път ІІ-49, непосредствено след табелата Д11 /начало на населеното място/ с надпис „Киченица”, които са представлявали опасност за движението. Събрани са и гласни доказателства, относно настъпване на ПТП и причинените вреди.

Съобразно разпоредбата на чл. 213 КЗ, застрахователят встъпва в правата на застрахования, срещу причинителя на вредата. В настоящия случай ищецът - застраховател е заплатил на пострадалия исковата сума, като застрахователно обезщетение за настъпили вследствие на ПТП вреди, поради което възниква право на регрес срещу причинителя.

Възражението на въззивната Община Разград, изложени във въззивната жалба, досежно собствеността на пътя, на който е станало ПТП и ангажиране на отговорността й на осн. чл. 31 от ЗП, настоящата инстанция намира за основателно. В исковата молба, както и в приложените към нея писмени доказателства не е конкретизирано местопроизшествието, освен, че е посочено, че е настъпило в с. Киченица. Според заключението на САТЕ, ПТП е настъпило на път ІІ-49, непосредствено след табелата Д11 /начало на населеното място/ с надпис „Киченица”. Според чл. 6, ал. 1, т. 2 от ППЗП, пътищата ІІ клас, какъвто е настоящият, видно от заключението,  се класифицират като републикански път. Съгл. чл. 48, ал. 1, т.1, б. „б” от с. правилник, организирането на дейностите по поддържане на пътищата са задължение на Агенция "Пътна инфраструктура" за платната за движение на републиканските пътища в границите на селата и селищните образувания. В чл. 30, ал. 1 от ЗП е посочено, че Агенция "Пътна инфраструктура"  осъществява дейностите по изграждането, ремонта и поддържането на републиканските пътища, а според ал. 3 Агенцията и общините осъществяват съвместно по взаимна договореност дейностите по изграждането, поддържането и ремонта на републиканските пътища в границите на урбанизираните територии при условията и по реда, определени с правилника за прилагането на закона. Ищецът не е оспорил заключението на установеното от САТЕ класифициране на процесния пътен участък, на който е станало ПТП като път ІІ клас. Не е посочил доказателства за обратното - че този пътен участък е общински път и/или че задължението за поддържането му е на Община Разград. От доказателствата по делото не се установява това твърдение на ищеца. Други доказателства в тази насока не са представени. За да се ангажира отговорността на ответника, при направено от него оспорване, ищецът, според доказателствената тежест, която носи в процеса на осн. чл. 154, ал. 1 ГПК, следваше да докаже при условията на пълно и главно доказване, че ПТП е предизвикано от препятствие на пътното платно, което се стопанисва от Община Разград.

            Предвид изложеното, въззивната инстанция приема, че предявеният иск е неоснователен и недоказан, поради което следва да бъде отхвърлен. Обжалваното решение на районния съд в частта, в която е прието за установено, че ответникът дължи сумата 242, 85 лв., представляваща изплатено застрахователно обезщетение, ведно със законната лихва, както и сумата 490 лв. разноски по делото, като необосновано и незаконосъобразно, следва да бъде отменено и да бъде постановено друго в горния смисъл. Решението в частта, в която районният съд е прекратил производството по иска за установяване, че ответникът дължи на ищеца сумата 145 лв. разноски по заповедното производство е законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

            Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

 

                                          Р Е Ш И :

 

 

ОТМЕНЯ Решение 231/ 14. 07. 2015 г. по гр. д. № 187/ 15 г. по описа на Разградския районен съд В ЧАСТТА, в която е прието за установено, че Община Разград дължи на ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп”  гр. София сумата 242, 85 лв. изплатено застрахователно обезщетение по застраховка „ Каско”  за причинени имуществени вреди на л. а. „Фолксваген Туарег” с рег. № РР 4982 А при ПТП на 29. 06. 2014 г., ведно със законната лихва от 29. 12. 14 г. до окончателно изплащане на сумата, за което е издадена заповед за изпълнение по ч. гр. д. № 8/ 15 г. на РРС и Община Разград е осъдена да заплати на ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп”  гр. София разноските по делото в размер на 490 лева и ВМЕСТО НЕГО ПОСТАНЯВЯВА:

ОТХВЪРЛЯ иска, предявен от ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп”  гр. София, ЕИК 000694286, представлявано от изп. директори Р.Я. и К.Р. против Община Разград, ЕИК 000505910, представлявана от Кмет Денчо Бояджиев да бъде прието за установено, че Община Разград дължи сумата 242, 85 лева, представляваща изплатено застрахователно обезщетение по застраховка „ Каско”  за причинени имуществени вреди на л. а. „Фолксваген Туарег” с рег. № РР 4982 А при ПТП на 29. 06. 2014 г., ведно със законната лихва от 29. 12. 14 г. до окончателно изплащане на сумата, за което е издадена заповед за изпълнение по ч. гр. д. № 8/ 15 г. на РРС.

ПОТВЪРЖДАВА Решение 231/ 14. 07. 2015 г. по гр. д. № 187/ 15 г. по описа на Разградския районен съд В ЧАСТТА, в която е прекратено производството по иска за установяване, че Община Разград дължи на ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп”  гр. София сумата 145 лева разноски, направени от ищеца в заповедното производство по ч. гр. д. № 8/ 2015 г. на РРС.

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

             

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          

 

 

                                                                    ЧЛЕНОВЕ:   1.     

 

 

                                                                                         2.