О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

14.ІІ .2014г.

 

Разград

 
 


№……

 

 
                                                                                                            Град                                           

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен

 

14.ІІ.

 

2014

 
                                                 съд                                                                                 

На                                                                                                    Година

 РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
В закрито заседание в   състав:

                                                                                       Председател:

 

2011

 

  търговско

 
като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

         53

 
                                 дело номер                         по описа на РОС за                                година..

съобрази следното:

          Производство по реда на   чл.377 във вр. с чл. 129(3)   ГПК.

           Делото е образувано по искова молба   на   обявеното в несъстоятелност “ИЛС”АД/н/, ЕИК116036928,гр. Цар Калоян, депозирана в регистратурата на РОС на 1.VІ.2011г. и сезираща съда с искове, предявени  против  Я. Б., гражданин на Република Словакия, в условията на обективното им съединяване    за   вземане в размер на 144 801,00лв., претендирано в изпълнение  на поето по Запис на заповед от 1.02.2004г. парично задължение и за вземане в размер на 52 609,32лв. , претендирано като обезщетение за забава на главницата „за три години назад, предвид тяхната периодичност”  .

            При дължима преценка за допустимостта на иска, включваща служебна проверка на законовите изисквания за редовността му от формална страна,    съдът констатира нередовност на молбата  касаеща     местоживеенето на  ответната страна, както и на способите за нейното редовно призоваване.  По отношение на конституираният с молбата ответник, в качеството му на неин адресат е употребен израза „евентуално живущ”, който е несъвместим с терминологията на процесуалния закон, изискваща категоричност относно мястото, на което и способът, по който ще бъдат връчвани съобщенията и книжата по делото(вж.чл.37 и сл.ГПК). От реквизитите на исковата молба не  става ясно с кое предвидено в гл. VІ, раздел  І на  ГПК процесуално действие ищецът сезира съда – с искане за призоваване на ответника чрез съдебна поръчка по местоживеенето му извън територията на Р България или за призоваването му по реда на чл.48 ГПК. И при  двете хипотези, предявяването на иска предполага предприето от ищеца, считано към датата на подаването му   удостоверяване на конкретни обстоятелства: посочване на местоживеене и точен адрес за призоваването на ответника; прилагане на справка, удостоверяваща обстоятелството, че към датата на предявяването на иска, ответникът не е адресно регистриран на територията на България, както и декларация, в която  ищецът потвърждава, че не му е известен адресът на ответника в чужбина; в  тежест на ищеца е сезирането на  съда с искане за призоваването на ответника било чрез съдебна поръчка, било чрез публикация в Д.В., било чрез връчване по пощата на държавата, чийто гражданин е ответника.

         С Разпореждане 486/7.VІ.2011г. на страната бе предоставен срок за отстраняване на констатираната от съда нередовност на молбата. В срок същата депозира допълнителна искова молба, съдържанието на която сочи на отстраняване на част от констатираните от съда нередовности. По отношение на дължимия за редовността й адрес за призоваване на ответника, нередовността не е отстранена в предоставения за това срок. Като адресат за призоваването му като страна по делото се сочи адв.Е.Н., за когото няма данни да е упълномощаван с представителството му по настоящото производство.- Същият е бил ангажиран от страната като неин процесуален представител по наказателно производство, в хода на което е била призовавана като свидетел. Приложените от ищеца книжа не отговарят на изискванията за призоваване на страната и чрез съдебна поръчка.

                Водим от горното и  в условията на   чл.129(3)ГПК, Съдът

 

 О  П  Р  Е  Д  Е  Л   И   :

               

 

          ПРЕКРАТЯВА производството по т.д.№53/2011г. по описа на РОС поради неотсранена в срок нередовност на подадената от “ИЛС”АД/н/, ЕИК116036928,гр. Цар Калоян,  против  Я. Б., гражданин на Република Словакия искова молба и ВРЪЩА същата на ищеца.

                Определението може да се обжалва пред ВнАпС в едноседмичен срок от съобщаването му на страната.

 

 

 

                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: