ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                      №………. / 9.07.2015г., гр.Разград

Окръжен съд Разград

На тридесети юни, две хиляди и петнадесета година

В публичното съдебно заседание в следния състав

                                                                                   СЪДИЯ: ИРИНА ГАНЕВА

Секретар:М.Найденов

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

Т.д. № 2 по описа на съда за 2015 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 692 ал.2 и сл. ТЗ.

        Списъците с приети и неприети вземания към „Нивара – транс”ЕООД са обявени в ТР на 15.05.2015г.

Постъпило е възражение с вх. № 2100 / 22.05.2015г. от Н.В.Р. пред съда по несъстоятелността срещу предявено от него и неприето от синдика вземане в размер на 124 800лв. Същият моли съда да бъде включен в списъка на приетите вземания, съответно изключен от списъка с неприетите такива. В съдебно заседание поддържа възражението.

         Синдикът Е.Т. е депозирал писмено становище, в което изразява становище относно неоснователността на направеното възражение. Счита, че представените от молителя писмени доказателства не удостоверяват ликвидно и изискуемо вземане.

         В съдебно заседание назначеният на дружеството длъжник „Нивара–транс”ЕООД особен представител изразява становище, че възражението следва да бъде уважено.

         Съдът намира, че депозираното от Н.Р. възражение е допустимо,  като подадено от лице, имащо право на възражение и в срока по чл.690 ал.1 ТЗ.

         След преценка на събраните доказателства и становищата на страните, констатира следното: в списъка на неприети вземания на кредитори на “Нивара-транс”ЕООД синдикът е посочил като неприето такова предявеното вземане на Н.В.Р. в размер 124 800 лв. с основание кредитиране на дружеството със средства на собственика на капитала. Допълнително с възражението Н.Р. е приложил протокол от 31.01.2012г. на едноличния собственик на капитала на дружествотоо – длъжник, видно от което същият е взел решение да направи допълнителна парична вноска в размер на 41 400лв. за срок от 5 години поради временна необходимост от оборотни парични средства с падеж на връщане 31.01.2017г. За същата сума е представено и извлечение от аналитичен регистър на „Нивара-транс”ЕООД по сметка 493 – разчети със собственици. В проведеното съдебно заседание молителят представя три квитанции към ПКО №№ 28 / 7.01.2012г., 34 / 17.02.2013г. и 47 / 15.01.2014г. В същите е отразено, че дружеството е получило от Н.Р. суми два пъти в размер съответно на 41 400лв. и един път в размер на 41 480лв. за оборотни средства, или в общ размер 124 280лв.

         Съдът намира възражението, с което е сезиран, за неоснователно. По отношение на това вземане вещото лице в своето заключение по назначената съдебно-счетоводна експертиза, депозирано в съда на 9.03.2015г., е приело, че задължението към собственика на капитала е недоказано и с неясен произход и размер, не се представят документи и обосновани обяснения, твърди се, че стойностите са произлезли от кредитно салдо на счетоводна сметка каса в лева. С настоящето възражение за част от претендираната сума в размер 41 400лв. е представено извлечение, от което обаче е видно, че сумата е отнесена в друга сметка – разчети със собственици. Липсват данни как се е осъществило това преосчетоводяване и защо не е представено на вещото лице при положение, че аналитичният регистър за сметка 493 разчети със собственици се отнася за период преди изготвяне на заключението, но това записване не е съществувало по тази сметка, а по счетоводна сметка каса в лева.

         Представените три броя квитанции към ПКО също не могат да удостоверят по безспорен начин внасянето на сума в общ размер 124 280лв. Същите се представят за първи път в с.з. на 30.06.2015г. Не са представени на вещото лице, въпреки че съобразявайки датите на ПКО, би следвало да са съществували към момента на изготвяне на съдебно-счетоводната експертиза.

         В допълнение към горните изводи е налице и обстоятелството, че дружеството – длъжник и молителят Н.Р. като едноличен собственик на капитала са свързани лица по смисъла на § 1 ТЗ. Преценени в съвкупност, всички тези факти не дават достатъчно основание на съда да приеме, че е налице претендираното задължение от дружеството към Н.Р..

          Обобщавайки изложеното, съдът счита, че изготвените от синдика списъци с приети и неприети вземания следва да се одобрят във вида, в който са представени, а възражението на Н.Р. следва да се остави без уважение.

         Съдът констатира, че след приключване на съдебното заседание по делото е постъпила молба от „ЦКБ”АД, с която кредиторът уведомява съда за погасено от трето лице задължение на дружеството – длъжник, включено в списъка на приетите вземания. Молбата е постъпила извън срока по чл.690 ТЗ, твърди се, че самото плащане е извършено след обявяване на списъка с приети вземания и след срока за подаване на възражения. Липсва възражение срещу приетото в полза на „ЦКБ”АД вземане. При тези обстоятелства в чл.692 ТЗ не са предвидени правомощия на съда във връзка с депозираната молба, поради което не следва произнасяне по нея. Същата следва да се докладва на синдика.

         Водим от горното, съдът   

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ОДОБРЯВА списък на приетите от синдика Е.Г.Т. предявени вземания спрямо длъжника Нивара-транс”ЕООД, ЕИК 116552720, със седалище и адрес на управление с.Дянково, ул.”Дунав” № 20, вписан в Търговският регистър под № 20150515101014;

         ОДОБРЯВА  списъка на неприетите вземания на кредиторите на длъжника “ Нивара-транс”ЕООД;

         ОСТАВЯ  без уважение възражението на Н.В.Р. срещу предявеното от него и неприетото от синдика вземане в размер на 124 800лв. и искането му същото вземане да бъде включено в списъка с приети вземания, като неоснователно.

         СВИКВА събрание на кредиторите на “Нивара-транс”ЕООД  на 23.07.2015 г. от 9:30 часа, което ще се проведе в сградата на ОС – Разград, Зала № 3, с дневен ред: 1. Изслушване доклад на синдика за предприети действия по издирване на права и вещи на длъжника, включени в масата на несъстоятелността, необходимите разноски за продължаване на производството; 2. Определяне реда и начина на осребряване на имуществото на длъжника, метода и условията на оценка на имуществото и 3. Избор на оценители и определяне на възнаграждението им.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

         Определението да се обяви в Търговският регистър и да се  впише  в книгата по чл. 634в ТЗ.

          Молба с вх. № 2746 / 2.07.2015г., подадена от „ЦКБ”АД, да се докладва на синдика.

 

                                                                                                         

 

                                                                                     СЪДИЯ: 

 

 

ДГ