О          П          Р          Е          Д          Е          Л          Е          Н          И          Е

 

Гр.Разград, 24. 09. 2015 г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на двадесет и четвърти септември през две хиляди и петнадесета година в състав:

Съдия: Анелия Йорданова

като разгледа докладваното от  съдия Ан. Йорданова т. д. № 53 по описа за 2015 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

            Депозирана е искова молба от „РОКА-СО” ООД гр. Разград чрез управителя Росица Лалева против „Спринк” ЕООД гр. Велико Търново, , с която ищецът моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника да му заплати сумата 45 582, 20  лв. , платена на ответника без правно основание.

            С Разпореждане № 663/ 08. 09. 2015 г.  в производството по реда на чл. 367, ал. 1 от ГПК съдът е разпоредил препис от исковата молба и приложенията да се изпратят на ответника за отговор. В указания двуседмичен срок от съобщаването е постъпил писмен отговор от ответника, в който е направил възражение за местна неподсъдност на делото пред ОС Разград.

Съобразно разпоредбата на чл. 105 ГПК, искът се предявява пред съда, в района на който е постоянният адрес или седалището на ответника, която е общата местна подсъдност. Според чл. 108, ал. 1 ГПК, искове срещу държавни учреждения и юридически лица се предявяват пред съда, в чийто район се намира тяхното управление или седалище. Местната подсъдност не е служебен въпрос, съдът е длъжен да съобразява исканията и възраженията, когато обстоятелствата, изтъкнати от страните са установени. В случая ответникът – юридическо лице е със седалище гр. Велико Търново, поради което местно компетентния съд е Окръжен съд Велико Търново. Възражението е направено в срок, съгл. изискването на чл. 119, ал. 3 от ГПК. Ето защо, следва възражението на ответника за неподсъдност на спора по  правилата за местна подсъдност пред Разградския окръжен съд да бъде уважено и делото да се изпрати за разглеждане от Окръжен съд Велико Търново.

            Въз основа на изложеното, съдът на осн. чл. 118, ал. 2 във вр. с чл. 119, ал. 4 и чл. 108, ал. 1 от ГПК

 

                        О          П          Р          Е          Д          Е          Л          И  :

 

 

ПРЕКРАТЯВА производството по т. д. № 53/ 2015 г. по описа на Разградския окръжен съд и изпраща делото за разглеждане по подсъдност на Окръжен съд гр. Велико Търново.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от съобщаването пред Варненския апелативен съд.

           

 

 

Съдия: