Р Е Ш Е Н И Е  15

Гр. Разград, 23 .02. 2016 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание осми февруари през две хиляди и шестнадесета година в състав:

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                             ЧЛЕНОВЕ:  1. Валентина Димитрова

                                                                  2. Светла Робева

 

при секретаря Н. Р. разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.гр.дело № 311 по описа за 2015 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК.

             Постъпила е въззивна жалба от „Водоснабдяване – Дунав” ЕООД гр. Разград против Решение № 332/ 30. 10. 2015 г. по гр. д. № 1836/14 г. по описа на РС Разград, с което е отхвърлен иска, предявен от „Водоснабдяване – Дунав” ЕООД против С.А.М. с правно основание чл. 422 от ГПК за установяване съществуване на вземане за сумата 545, 22 лв. – цена на  питейна вода по фактура № 3109709117 за периода 23. 05. 11 г. до 20. 11. 11 г.  и сумата 159, 74 лв. обезщетение за забава за периода 01. 09. 11 г. до 18. 07. 14 г. , като неоснователен и недоказан. В жалбата се излагат доводи, че решението е необосновано и незаконосъобразно, тъй като изложените от съда правни изводи не се подкрепят от събраните по делото доказателства и противоречат на материалния закон, както и че е постановено при съществено нарушение на процесуалните правила. В съдебно заседание жалбоподателят поддържа въззивната жалба и изложените в нея съображения.

Въззиваемата страна не е депозирала писмен отговор на въззивната жалба. В съдебно заседание се явява пълномощник на въззиваемия. Заявява становище, че оспорва въззивната жалба, като неоснователна, излагайки съображения, че отчетеното количество вода не е консумирано от доверителя му, а е вследствие на некачествен монтаж на водомера при подмяната му.          

Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

Решението е валидно и допустимо, а жалбата депозирана срещу него, разгледана по същество се явява неоснователна.

Делото е напълно изяснено от фактическа страна и фактическите положения, приети за установени от районния съд се подкрепят от събрания доказателствен материал и са основани на закона. Въззивната инстанция изцяло споделя изложените мотиви към решението на първоинстанционния съд и счита, че не следва да ги преповтаря и препраща към тях на осн. чл. 272 от ГПК, като се има предвид и следното:

Безспорно се установява от събраните по делото писмени доказателства, че на 10. 05. 2011 г.  в имота на въззиваемия  е извършена подмяна на водомера, за което е съставен Протокол № 106317 от с. д. с показание  на консумирана вода „0”. Видно от заключението на съдебно- счетоводната експертиза, на 23. 05. 11 г. и на 25. 06. 11 г. е отчетено показание на консумирано количество вода „0” . Въззиваемият е подал до жалбоподателя жалба вх. № 21/ 11. 07. 2011 г. , с която е обяснил, че след подмяната на водомера се е получил теч на вода, която не е ползвал и е поискал да се установи точно причината за това. От изпратеното Становище от 22. 07. 2011г.  /л. 58/ от представител на жалбоподателя до въззиваемия се установява, че причина за теча е язва на щуцера на водомера и вина за това имат инкасатора и въззиваемия, който  е длъжен да осигури достъп до водомера. От гласните доказателства е установено, че имотът представлява празно дворно място и макар и оградено, е с наличен свободен достъп до водомера от улицата. Според показанията на свидетеля и кореспонценцията между страните, инкасаторът не е отчитал ежемесечно  показанията на водомера, а е записвал показания „0” по сведения от бащата на въззиваемия, че не ползвал вода. Жалбоподателят е счел, че въззиваемия дължи наполовина отчетеното количество вода  - 233 куб. м. , тъй като имал вина, че не  допуснал инкасатора в имота да отчете показанията на водомера. Този довод се поддържа и в съдебното производство, като съдът приема, че е необоснован. От събраните по делото писмени и гласни доказателства не се установява твърдението на жалбоподателя, че въззиваемият не е осигурил и е възпрепятствал достъпа на инкасатора до имота. Обстоятелството, че бащата на въззиваемия  е заявил, че не е консумирана вода в имота  и инкасаторът се е доверил без да извърши проверка на водомера и отчитане на консумацията, не сочи на такъв извод. Освен това в чл. 24, ал. 4 от Общите условия е установен ред за удостоверяване на отказ на потребителя да осигури достъп на длъжностното лице до водомера чрез съставяне на протокол за това, подписан от дл. лице и поне един свидетел. Надлежният ред не е спазен, поради което не са налице доказателства посочени от жалбоподателя, установяващи твърдението му. Установява се безспорно от гласните и писмени доказателства, че въззиваемият е изпълнил точно задължението си по чл. 5, т. 7 от ОУ да уведоми жалбоподателя за установената повреда по водопроводната мрежа, поради което не може да му се вмени отговорност, че е консумирал процесното количество 233 куб. м. вода

    Предвид изложеното, въззивната инстанция намира, че оплакването за неправилна преценка на събраните по делото доказателства, което според жалбоподателя е довело районния съд до неправилни изводи, е необосновано, поради което в това отношение не е налице порок на обжалваното решение. Районният съд е извършил подробно обсъждане и преценка на всички събрани по делото доказателства, въз основа, на което е стигнал до законосъобразни правни изводи, поради това постановеното от него решение,  като обосновано и законосъобразно, следва да бъде потвърдено.

            Воден от изложеното, Разградският окръжен съд на осн. чл. 272 от ГПК

 

                                          Р Е Ш И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Решение № 332/ 30. 10. 2015 г. по гр. д. № 1836/14 г.  по описа на РС Разград.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

             

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:              

           

 

                                                                    ЧЛЕНОВЕ:   1.     

 

                                                                                         2.     

 

НР