Р   Е   Ш    Е     Н   И   Е 

 

№35

 

Разград

 
 


1. ІV.2016г.

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2016

 
                                                 съд                                                                                   

28. ІІІ.

 
На                                                                                                                                Година

 ПУБЛИЧНО

 

ЛАЗАР МИЧЕВ

 

 
В                                  заседание в следния състав:

 Секретар:Н. Р.                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ                                           

 РАЯ ЙОНЧЕВА

 ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

 
                                                                         ЧЛЕНОВЕ:

    

        Като разгледа докладваното от СЪДИЯ ЙОНЧЕВА

  В.гражданско

 
   

2016

 

    №44

 
      

                              дело                                           по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

 

               Производство по реда на чл. 258 и сл.   ГПК.

Производството по делото е образувано по въззивна жалба на     М.К.А. чрез процесуален представител по пълномощие –адв. Р.Маринов против  Решение №422/14.ХІІ.2015г.по гр.д.№666/2014г. на ИРС, с   което е отхвърлен иска му против  А.Х.Ш.,    с правно основание чл. 59, ал.1 ЗЗД за сумата  1 693,69 лв., представляваща обезщетение за неоснователно обогатяване от ползването през стопанската 2010/2011 г. на  на земеделски имот, индивидуализиран като нива от 27,606дка, находящ се в землището на с.Хума, местност Чифлик с №0091016 по действащия земеразделителен план на селото. Със същото решение, на основание чл. 78, ал.3 ГПК жалбоподателят е осъден да заплати   на Ш. и направените   пред първата инстанция деловодни разноски.

            Позовавайки се на незаконоъобразност, необоснованост и допуснати съществени нарушения на процесуалния закон, въззивникът моли за отмяна на решението и за постановяване на друго такова,    с което съдът да уважи иска му като основателен и доказан.

            С депозиран в срока на чл.263 ГПк отговор, въззиваемият е оспорил жалбата като неоснователна. Моли за потвърждаване на обжалваното решение като правилно, обосновно и законосъобразно постановен съдебен акт.  

             При редовност в призоваването, въззивникът не се явява в насроченото по същество на жалбата му с.з. Чрез процесуално представляващит го по пълноощие адв. Р.Маринов, заявява че поддържа жалбата си на релевираните с нея отменителни основания. Претенира присъждане на доказано направени в хода на двуитнстанционното производство сдбни и деловодни разноски.

            Чрез процесуално представляващата го по пълномощие адв. Кралева, в с. з. въззиваемият заявява, че оспорва основателността на жалбата.  Поддържа, че обжалваното решение като законосъобразно, правилно и обосновано, следва да бъде оставено в сила, а подадената въззивна жалба като необоснована и неоснователна - оставена без уважение. Намира за правилни изводите на ИРС,  че ищецът не е провел доказване и не е установил, че ответникът се е обогатило в резултат на обработката, прибирането и реализирането на продукцията от ищцовите  27,606 дка земеделски земи.  Излага аргументи за недоказаност  на претендираните размери на обогатяването и обедняването, както и наличието на връзка между тях.

           Като подадена в срок, от легитимираща интерес от обжалването страна и срещу подлежащ на въззивно обжалване съдебен акт, жалбата е допустима.

              Разгледана по същество е неоснователа. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                 

               Решението на първоинстанционният  съд е валидно и процесуално допустимо. Постановено е от законен съдебен състав, в рамките на правораздавателната му компетентност и по същество на надлежно предявен, в условията на чл. 59 ЗЗД иск. 

                 Както при разглеждане на делото, така и при постановяване на решението, първоинстанционният съд  е изпълнил задълженията си по чл. 131 и сл. ГПК като  не е нарушил   процесуалните правила, гарантиращи правото на участие и защита на страните.  Правилно и съответно на търсената с искА защита  е разпределил доказателствената тежест и в рамките  на дължимото се по см. на чл.140 и сл. ГПК е възложил на всяка от страните, подлежащите на доказване от нея факти. Спорът е   изяснен от фактическа страна, с допустими по см. на ГПК доказателства, които поотделно и в съвкупността си сочат  на относимост към подлежащите на доказване и правно релевантни за изхода на делото факти.        

             Пред тази инстанция не се ангажираха, допустими по см. на чл.266 ГПК доказателства и не се наведоха обстоятелства, от които   да следва за установена фактическа обстановка, различна от установената такава в хода на първоинстанционното производство.

               Като  основан на твърдения за   упражнявани  от ответника фактическа власт и ползване без основание върху собствен на ищеца  земеделски  имот,  от което за последния произтича обедняване, изразяващо се в невъзможността му   да   обработва и извлича добивите от имота, респективно  до обогатяване  на ответника със стойността на реалоизираната в добив от имота продукция , искът черпи правното си основание в разпоредбата на чл. 59, ал.1 от ЗЗД.

  Основните елементи на фактическия състав на неоснователното обогатяване са - обогатяване на едно лице за чужда сметка, обедняването на друго лице, свързано, в причинна връзка със съответното обогатяване, отсъствието на правно основание за обогатяването и липса на друга правна възможност за защита на обеднелия. Трябва да бъде установено също така, че обедняването на ищеца и обогатяването на ответника произтичат от един и същ факт или от обща група факти, като неоснователно обогатилият се за сметка на другиго дължи да му върне онова, с което се е обогатил, но само до размера на обедняването, като при  разлика между тези две стойности, се дължи връщане на по-малката сума между обедняването и обогатяването.

           Спорът между страните се твърди като породен по повод ползването на земеделски имот, индивидуализиран като нива от 27,606дка, находящ се в землището на с.Хума, местност Чифлик с №0091016 по действащия земеразделителен лан на селото  и по същество се свежда до това, кой е имал правото на прибере реколтата от същия за стоанската 2010/2011г., при положение, че вредите и обогатяването се съизмеряват със стойността й. Разрешаването му е в зависимост от това, доколко ползването е осъществявано от страните по делото на правно основание и при конкуренция на правни основания.

Липсата на правно основание за ползване на земеделската земя е съществено условие за въникване на вземане за реституция при фактическия състав на неоснователното обогатяване по чл.59 ЗЗД. 

 Такова основание безусловно е правното овластяване-по силата на закон, на договор или др. правна сделка. В случай, че субективното право се осъществява в установените от договора или закона рамки, то отговорност за вместване в чужда облигационна връзка не възниква.

 

 

 

 

 

 

 

 

             Когато прехвърлянето на една имуществена ценност не намира оправдание в конкретно правоотношение между страните, разместването на имуществени блага е неоснователно, а оттук и обогатяването, до което то е довело, също е лишено от основание.

От събраните по делото доказателства се следва за установено, че като ползвател отвтникът е обработвал земи, попадащи във формиран със споразумение по чл. 34вЗСПЗЗ масив. При изрично предоставена му в тази насока въможност, ищецът не е доказал принадлежност на собствената му нива към масива, в който е установено, че е работил ответникът.

 Включването на зем. имот в масив по постигнато между собственици и ползватели споразумениее  одобрено с акт на нарочна комисия  и като необжалвано, административтното производство е приключило. Самото включване на земите в масива, по см. на чл.34вн  и зсл.ЗСПЗЗ кктао и на чл.69 и сл. От ППЗСПЗЗ е основание за обработката им, респ. За реализиране  на добива от обработката им.   По делото не се твърдят и не се установяват предприети от ищеца по реда на чл. 34 ЗСПЗЗ деийствшия в защита на правата му на земеделски производител, собственик  или ползвател на процесните земи.

Първоинстанционният съд е установил фактическата обстановка по делото, събрал е множество писмени и гласни доказателства, изслушана е и комбинирана технико - икономическа експертиза. Достигнал е до извода, че предявеният иск е неоснователен. Във въззивната жалба се Първоинстанционният съд е установил фактическата обстановка по делото, събрал е множество писмени и гласни доказателства, изслушана е и комбинирана технико - икономическа експертиза. Достигнал е до извода, че предявеният иск е неоснователен.  

Изводите на първоинстанционния съд   са правилни – в съвкупността си доказателствата по делото не доказват  по безспорен и категоричен начин релевантния по делото факт - обработвани ли са от ответника  процесните земеделски земи.  

  За да се приеме за основателна претенцията, с правно основание чл. 59, ал. 1 ЗЗД, то първият елемент, който следва да се установи, това е обогатяването на едно лице за сметка на друго. След това се поставя въпроса, дали то е основателно или не, както и за причинната връзка с обедняването на другото лице. В конкретния случай, няма доказателства, от които да се сследза категоричен и безспорен извод за настъпило в патримониума на ответника обогатяване   в резултат, именно на обработката на процесните земи. Липсата на първия елемент от фактическия състав на неоснователното обогатяване по смисъла на чл. 59 ЗЗД, обосновава и правния извод, до който достига и настоящата инстанция, за неоснователност на исковата претенция.

Предвид гореизложеното, обжалваното решение на ИР., като правилно и законосъобразно, следва да се потвърди  . Въззиваемит не претендира разноски пред тази инсанция, пораки което не се следва присъждане на такива.

Водим от горното, съдът

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

по изложените мониви, съдът

 

 

 

 

Р Е Ш И:

 

 

                         

 

 

 

ПОТВЪРЖДАВА  Решение №422/14.ХІІ.2015г.по гр.д.№666/2014г. на ИРС

                         

 

 

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване   .

 

 

 

 

                     

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                         ЧЛЕНОВЕ: 1                              . 2.

 

НР