Р      Е      Ш    Е      Н     И     Е      № 42 

 

Гр.Разград, 17.05.2016г.

 

Разградският окръжен съд в открито съдебно заседание на осемнадесети април през две хиляди и шестнадесета година в състав:

Председател: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

Членове:         ИРИНА ГАНЕВА

                         ДОРОТЕЯ И.

при секретаря Н.Р., като разгледа докладваното от  съдия Д.И. в. гр. д. № 51 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.258 и сл. от ГПК.

Постъпила е въззивна жалба от Д.Т. *** против Решение № 355/05.11.2015 г. по гр. д. № 1176/15 г. по описа на РС-Разград, с което е отхвърлен предявения от него иск по чл.59, ал.9 от СК за изменение на определените с Решение № 449/09.06.2014г. по гр.д.№ 574/2014г. по описа на РС-Шумен, Решеиние № 264/14.11.2014г. по в.гр.д.№ 477/2014г. на ОС-Шумен, мерки относно упражняването на родитеските права, местоживеенето и личните отношения на децата Т.Д. Т., Д.Д. Т. и С.Д. Т., като неоснователен и недоказан; отхвърлени са като неоснователни и недоказани предявените от него искове против И.Д.И. да бъде осъдена последната да заплаща на децата Д.Д. Т. и С.Д. Т. месечна издръжка, чрез техния баща и законен представител, в размер на по 110 лв., с падеж първо число на месеца, за който се дължи издръжката, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска до настъпване на причини за нейното изменение или прекратяване; изменен е размера на дължимата от И.Д.И. в полза на детето Т.Д. Т., чрез неговия баща и законен представител Д.Т., издръжка от 100 на 105 лв., считано от 29.07.2015г., с падеж първо число на месеца, за който се дължи издръжката, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска до настъпване на причини за нейното изменение или прекратяване, като в останалата част до размера от 130лв. е отхвърлил     жалбоподателя доводи са крайно пресилени и несъстоятелни, неотговарящи на реалната действителност, като от доказдателствата по делото не се установяват изложените в исковата молба твърдения.

Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

Обжалваното решение е валидно и допустимо, а жалбата депозирана срещу него, разгледана по същество се явява неоснователна.

            Делото е изяснено от фактическа страна и фактическите положения, приети за установени от районния съд се подкрепят от събрания доказателствен материал и са основани на закона. Въззивната инстанция изцяло споделя изложените мотиви към решението на първоинстанционния съд и счита, че не следва да ги преповтаря и препраща към тях на осн. чл. 272 от ГПК.

Безспорно е установено, че с решение № 449/09.06.2014г. по гр.д.№ 574/2014г. по описа на РС-Шумен, потвърдено с Решение от 14.11.2014г. по в.гр.д.№ 477/2014г. на ОС.Шумен, недопуснато до касационно обжалване, влязло в сила на 24.07.2014г. в необжалваната и на 30.06.2015г. в обжалваната част, е прекратен брака между страните, като родителските права по отношение на детето Т. са предоставени на бащата Д.Т. и е определено местоживеене при бащата, а по отношение на децата Д. и Стоян са предоставени на майката И.Д. и е определено местоживеенето им при майката, съответно са определени лични отношения и издръжка.

От приложените изпълнителни дела и социалните доклади се установява, че въпреки влизане в сила на решението, същото не е изпълнено, по отношение на децата С. и Д. и същите продължават да живеят при баща си, макар местоживеенето им да е променено и към настоящия момент същите да живеят в дома на родителите на баща ми, находящ се в гр.Разград.

Безспорно установено е, че към настоящия момент и двете деца- С. и Д. не посещават училище, въпреки, че са били записани във втори клас както в училища в гр.Разград /СОУ Н.Й.Вапцаров, където е местоживеенето им с баща им/ и в гр.Глоджево /СОУ Хр.Бортев, където е местоживеенето им по съд.решение с майка им/.

Безспорно установено е, че бащата Д.Т. е осъден с влязла в сила присъда на 27.07.2015г. по НОХД № 30/2014г. по описа на ОС-Шумен за престъпление по чл.142, ал.1 от НК, като му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 3 години, чието изпълнение е отложено по реда на чл.66, ал.1 от НК за изпитателен срок от 5 години.

Установено е, че към момента майката И.Д. е започнала работа като лаборант в Приста Ойл Холдинг с брутно трудово възнаграждение 900лв.

Тази фактическа обстановка, възприета по аналогичен начин от районния съд  се споделя изцяло от въззивната инстанция, както и изложените въз основа на нея правни изводи.

Както правилно и законосъобразно е посочил РС не е доказана съществена промяна в обсотятелствата, при които е било постановено решението на РС-Шумен досежно упражняването на родителските права и местоживеенето на децата Стоян и Д., по отношение на които е и спора по делото. Настоящата искова молба по реда на чл.59, ал.9 от СК е депозирана в РС-Разград на 29.07.2015г., а решението на РС-Шумен в тази част /по отношение на децата С. и Д./ е влязло в сила на 30.06.0215г., т.е. месец преди депозиране на молбата и реално дори и към настоящия момент не е изпълнено, за да може вече да се прецени, че е налице съществена промяна относно определените марки досежно родителските права и местоживеенето на децата. В случая доказателствата по делото установяват по несъмнен начин, че вина за неизпълнение на това съдебно решение основно има бащата- ищец Д.Т., като изключително влошените отношения между него и майката И.Д. рефлектират главно върхту децата, които се оказват невинни жертви в тази ситуация. Налице е явен негативизъм и „копиране” поведението на бащата от страна на децата. Именно това обстоятелство сочи, че в интерес на децата С. и Д. е да живеят при майка си.

В случая ищецът Д.Т. в условията на главно и пълно доказване, съобразно доказателствената тежест, не доказва по безспорен и несъмнен начин промяна в обстоятелствата, които имат значение за определяне интересите на детето: личните родителски и възпитателни качества на веси един от родителите, моралните качества и обкръжението, което те могат да му осигурят, възпитанието, жилищните и битовите условия и помощта на трети лица. Напротив установява се, че въпреки положените усилия майката не може да осъществява контакт с трите деца, респ. да изпълни съдебното решение по отношение на децата Стоян и Д., като очевидни пречки в тази насока създава именно бащата- ищец по делото, а по настоящем жалбоподател. Майката не се е дезинтересирала от децата си, съдала е необходимите условия в дома си в гр.Глоджево за отглеждане на децата С. и Д., т.е. същата не е компрометирана като родител и пиртежава нужните родителски и възпитателни качества, жилично- битови условия и доходи. Тези обстоятелства е констатирал и РС-Шумен при вземане на решението, които към настоящия момент не се опровергават от доказетлствата по делото.

Предвид изложеното, въззивната инстанция намира, че оплакванията за незаконосъобразност, небоснованост и неправилност на решението са необосновани, поради което в това отношение не е налице порок на обжалваното решение. Районният съд е извършил много подробно и задълбочено обсъждане и преценка на всички събрани по делото доказателства, въз основа, на което е стигнал до извода, че предявеният иск е неоснователен и недоказан, поради което го е отхвърлил.

Въз основа на изложеното, обжалваното решение на районния съд, като обосновано и законосъобразно следва да бъде потвърдено.

Предвид изхода на спора, жалбоподателят дължи заплащане на направените разноски от въззиваемата, представляващи заплатено адвокатско възнаграждение за тази интанция в размер на 300лв., съобразно приложеното пълномощно и договор за правна помощ.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд       

 

                                          Р Е Ш И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА Решение № 355/05.11.2015 г. по гр.д. № 1176/2015 г. по описа на Разградския районен съд.

ОСЪЖДА Д.Т.Т., ЕГН ********** *** да заплати на И.Д.И., ЕГН ********** ***, сумата от 300лв. разноски пред въззивната инстанция.

            Решението е окончателно и не подлежи на касационно обжалване пред ВКС.

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:                             

 

                                                           ЧЛЕНОВЕ:   1.

      

                                                                                                          2.

 

НР