Р Е Ш Е Н И Е  № 54

Гр. Разград, 09 .06. 2016 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание девети май през две хиляди и шестнадесета година в състав:

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                             ЧЛЕНОВЕ:  1. Валентина Димитрова

                                                                  2. Ирина Ганева

 

при секретаря Н. Р. разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.гр.дело № 102 по описа за 2016 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК.

Постъпила е въззивна жалба от Л.В.К. *** против Решение № 167/11. 02. 2016 г. по гр. д. № 1800/ 2015 г. по описа на РС Разград, с което е уважен предявения срещу него иск с правно основание чл. 108 от ЗС и е осъден да отстъпи собствеността и да предаде владението на лек автомобил „Опел Кадет” с ДК № РР6243АН на Г.Р.Т.. Със същото решение е отхвърлено и  искането на жалбоподателя за признаване право на задържане на лекия автомобил до заплащане на сумата 1950 лв. , като неоснователно. В жалбата се излагат доводи, че решението е необосновано и незаконосъобразно, тъй като е постановено при съществени нарушения на процесуалните правила и изложените от съда правни изводи не се подкрепят от събраните по делото доказателства и противоречат на материалния закон. Моли решението да бъде отменено. В съдебно заседание поддържа въззивната жалба.

Въззиваемата страна е депозирала писмен отговор на въззивната жалба. Излага съображения, че е неоснователна. Поддържа изложените съображения и в проведеното открито съдебно заседание.

Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

Решението в обжалваната част е валидно и допустимо, а жалбата депозирана срещу него, разгледана по същество се явява частично основателна.

Безспорно е, че ищецът е собственик на лек автомобил „Рено Меган” с рег. № 7347 АР. Страните по делото се уговорили ищецът да продаде автомобила на ответника и на 20. 03. 15 г. ищецът му предал автомобила. Ищецът твърди, че ответника му заплатил сумата 300 лв.  капаро, а останалата част от цената общо в размер на 2000 лв.  следвало да заплати  до 30. 04. 15 г. , когато е трябвало да сключат  договор в изискуемата от закона форма - писмена с нотариална заверка на подписите. Според твърденията на ищеца, ответникът впоследствие отказал да заплати остатъка от продажната цена в уговорения размер и затова го поканил да му върне автомобила. Ответникът отказал, докато не му бъдело върнато платеното капаро, което пък ищецът отказал да върне. Ответникът твърди, че е заплатил на ищеца сумата 1600 лв. и че се уговорили след като  изпробва автомобила, да доплати сумата 350 лв.  При изпробването, установил, че автомобила се нуждае от ремонт – смяна на два амортисьора и бензинова помпа. Ремонта, който извършил възлязъл на 350 лв. и предложил на ищеца тази сума да бъде приспадната от цената. Ищецът отказал. Ответникът в писмения отговор е поискал да му бъде признато право на задържане  на автомобила до заплащане от ищеца на сумата 350 лв.  , представляваща стойността на извършения ремонт и сумата 1600 лв. , представляваща платената от него цена на автомобила.

Изхождайки от изявленията и признанията на страните по делото, следва да се приеме, че са имали воля да сключат предварителен договор за покупко-продажба на процесния автомобил. Устният договор е нищожен на осн. чл. 26, ал. 2 от ЗЗД, поради липса на предписаната от закона форма за действителност – чл. 19, ал. 1 от ЗЗД във вр. с чл. 144, ал. 2 от ЗДвП и не е породил правно действие. Полученото въз основа на нищожния предварителен договор капаро подлежи на връщане. Ищецът признава, че е получил от ответника сумата 300 лв. капаро. С оглед на това, ответникът има насрещно вземане срещу ищеца в размер на 300 лв. , което обуславя неговото  право на задържане – чл. 90 , ал. 1 от ЗЗД, което той противопоставя  под формата на възражение за едновременност на изпълнението. Налице е трайна съдебна практика, че в защитата си по предмета на спора, който в случая е главния спор по чл. 108 от ЗС, ответникът може чрез възражение да противопостави на ищеца права, произтичащи от преюдициално правоотношение. Когато договорът бъде признат за нищожен, съдът е длъжен да постанови всяка от страните да върне на другата всичко, което е получила и едновременност на изпълненията на задълженията им и без иск и възражение за последното. Разпоредбата на чл. 34 от ЗЗД следва да се свърже с тази на чл. 90 от ЗЗД, което се отнася не само до задължения, произхождащи от договор, но и до задължения, породени от липсата на договор, какъвто е случаят със задълженията, породили се между страните, поради нищожност на договора. В правоотношенията, които създава чл. 34 от ЗЗД между страните по нищожните договори също има насрещни задължения. Всяка от страните е длъжна да върне полученото в изпълнение на последния, но същевременно има право да иска обратно даденото от нея на същото основание. Разпоредбата на чл. 90 от ЗЗД не изключва възможността  и тези насрещни задължения, произтичащи от едно и също правоотношение да бъдат изпълнявани едновременно. Предвид изложеното, възражението на ответника за признаване право на задържане на автомобила до заплащане от ищеца на сумата 300 лв. следва да бъде уважено. В останалата част до размера на 1650 лв. възражението е неоснователно. Не са налице каквито и да било доказателства, че при предаването на ответника автомобилът се е нуждаел от ремонт, за същността на извършения ремонт и за неговата стойност. Не са налице и надлежни писмени доказателства, че ответникът е заплатил на ищеца сумата 1600 лв. като част от продажната цена на автомобила. Поради забраната на чл. 164, ал. 1, т. 1 от ГПК свидетелски показания са недопустими за установяване на този факт.

Предвид изложеното, обжалваното решение следва да бъде отменено в частта, в която ответникът е осъден да отстъпи собствеността и да предаде владението върху автомобила безусловно /в диспозитива на решението е допусната ОФГ, като е посочен л. а. „Опел Кадет” с ДК № РР 6243 АН с другите индивидуализиращи белези на номер на рама и двигател, вместо л. а. „Рено Меган” с ДК № РР7347АР/ и следва да бъде постановено друго, с което ответникът да бъде осъден да стори това след като ищецът му върне сумата 300 лв.

            Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

 

                                          Р Е Ш И :

 

 

ОТМЕНЯ Решение №  167/11. 02. 2016 г. по гр. д. № 1800/ 2015 г. по описа на РС Разград В ЧАСТТА, в която е уважен предявения срещу Л.В.К. иск с правно основание чл. 108 от ЗС и е осъден да отстъпи собствеността и да предаде владението на лек автомобил „Опел Кадет” с ДК № РР6243АН на Г.Р.Т., като е отхвърлено  искането на Л.В.К. за признаване право на задържане на лекия автомобил до заплащане на сумата 300 лв. , като неоснователно И ВМЕСТО НЕГО ПОСТАНОВЯВА:

ОСЪЖДА Л.В.К. ***, ЕГН ********** да отстъпи собствеността и да предаде владението  на Г.Р.Т. ***, ЕГН ********** на лек автомобил „Рено Меган” с ДК № РР7347 АР, рама № VF1JA0E0516847663, двигател № E7J3764DB06308 СЛЕД КАТО Г.Р.Т. ***, ЕГН ********** ВЪРНЕ на Л.В.К. ***, ЕГН ********** заплатената от него цена в размер на 300 /триста/ лева.

ПОТВЪРЖДАВА Решение №  167/11. 02. 2016 г. по гр. д. № 1800/ 2015 г. по описа на РС Разград в останалата част.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:              

           

 

 

                                                                    ЧЛЕНОВЕ:   1.     

 

 

 

                                                                                         2.

 

НР