РЕШЕНИЕ № 59

Гр. Разград  09.06.2016 г.

 

 

В ИМEТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд на шестнадесети май две хиляди и шестнадесета година в открито заседание в състав:

 

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                                               ЧЛЕНОВЕ: РАЯ ЙОНЧЕВА

                                                                                                                       ИРИНА ГАНЕВА                    

                                                                                                 

Секретар: С.Л.                                                                                     

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

в. гр.  дело № 111 по описа за 2016 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда чл. 258 и сл. от ГПК.

         С Решение № I / 08.03.2016 г., постановено по гр. дело № 1773 / 2015 г., РС-Разград допуснал до делба дворно място, находящо се в с. Ясеновец, обл. Разград, съставляващо имот пл. № 797, в кв. 43 по плана на селото, одобрен със заповед № 344 / 1976 г. на ОНС-Разград, за който е отреден парцел V-797, заедно с реално построената в него жилищна сграда при следните страни и права: 5/8 ид. части за Г.И. И.; 188 ид. части за И.А.И.; 1/8 ид. части за Г.А.И. / Л./ и 1/8 ид. части за Д.А.С..

         Освен това съдът допуснал до делба: нива в местността “ Юртлук “ с площ от 3.110 дка, съставляваща имот № 020221 по картата за възтановена собственост в землището на с. Ясеновец, обл. Разград, като имота е образуван от имот № 020073; нива в местността “ Бала Бона “ с площ от 17.165 дка, съставляваща имот № 012195 по картата на възтановената собственост на с. Ясеновец, обл. Разград, като имота е образуван от имот № 012033, при следните страни и права: 57/96 ид. части за Г. И.И.; 13/96 ид.части за И.А.И.; 13/96 ид.части за Г.А.И. и 13 / 96 ид.части за Д.А.С..

         С решението съдът отхвърлил, като неоснователна и недоказана, молбата на Г.И. И., И.А.И. и Г.А.И. срещу Д.А.С. за делба на: празно дворно място, находящо се в с. Ясеновец, обл. Разград, съставляващо парцел VI-797, кв. 43 по плана на селото, одобрен със заповед № 344 / 1976 г. на ОНС-Разград; празно дворно място, находящо се в с. Ясеновец, обл. Разград, съставляващо парцел XIII-797, кв. 43 по плана на селото, одобрен със заповед № 344 / 1976 г. на ОНС-Разград  и поземлен имот – нива в местността “ Юртлук “ с площ от 7.501 дка, съставляваща имот № 009099 по картата на възтановената собственост на с. Ясеновец, обл. Разград.

         На основание чл. 537, ал. 2 от ГПК, съдът отменил нотариален акт за собственост на недвижим имот,възтановен по ЗСПЗЗ, № 58, том XV, дело № 3212/1998 г. на нотариус Бойчо Костов, рег. № 282 на НК, район на действие РС-Разград.

         С оглед изхода на делото съдът осъдил молителите да заплатят дължимата държавна такса за отхвърлената част от молбата за делба.

         Недоволни Г.И. И., И.А.И. и Г.А.И. обжалват чрез пълномощник адв. С., решението в отхвърлителната част и в частта с която, на основание чл. 537, ал. 2 от ГПК, е отменен нотариалния акт за собственост на недвижим имот. В жалбата се излагат доводи че съдът не се съобразил с исканията на страните и представените по делото доказателства, като си позволил служебно да правораздава и така постановил недопустим съдебен акт. Отправя се молба за обезсилване на обжалвания съдебен акт и връщане на делото съд за произнасяне по предявените искове.

         В предоставения й за това срок въззиваемата страна Д.А.С. депозира отговор на въззивната жалба, чрез назначения й особен представител адв. К.. В отговора се излагат доводи за основателност на въззивната жалба с молба за обезсилване на решението.

         Страните не се явяват в съдебно заседание. С писмена молба пълномощника на въззивниците заявява, че подържа въззивната жалба. Счита, че съдът се е произнесъл свръх петитум, при липса на оспорване от насрещната страна и липса на изрично искане за отмяна на нотариален акт.

         Разградският окръжен съд, като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства и съобрази разпоредбите на закона, намира обжалваното решение за валидно и допустимо. За да се произнесе по съществото на спора, съдът приема за установено от фактическа и правна страна следното:

         Страните по делото са наследници на А.И. И.,б.ж. на с. Ясеновец, обл. Разград, починал на 07.04.2015 г. Г. И. е негова съпруга, по силата на сключен граждански брак на 10.06.1967 г. И.И. е негов син, а Г. Л. и Д.С. – дъщери.

         С нотариален акт № 41, том I,дело № 104 / 1978 г. на РС-Разград, наследодателя на страните закупил недвижим имот, съставляващ парцел V с пл.№ 797 в кв. 43 по плана на с. Ясеновец, обл. Разград с построената в него къща.

         По силата на Договор за доброволна делба на земеделски земи от 17.03.2015 г. А.И.И. и Г.И. И. получили в общ дял  и станали собственици в условията на СИО на  нива в местността “ Юртлук “ с площ от 3.110 дка, съставляваща имот № 020221 по картата за възтановена собственост в землището на с. Ясеновец, обл. Разград, като имота е образуван от имот № 020073; нива в местността “ Бала Бона “ с площ от 17.165 дка, съставляваща имот № 012195 по картата на възтановената собственост на с. Ясеновец, обл. Разград, като имота е образуван от имот № 012033.

         По делото е представен Договор от 19.01.1978 г., по силата на който неустановен продавач продал на наследодателя на страните празно дворно място, находящо се в с. Ясоневоц, обл. Разград, от което били образувани парцел VI-797  и парцел XIII-797 в кв. 43 по плана на селото.

         Представен е и нотариален акт за собственост на недвижим имот, възтановен по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи № 58, томXV, дело № 3212/1998 г. на РС-Разград, по силата на който наследодателя на страните, на основание влязло в сила решение на ПК-Разград № 137 / 28.09.1995 г., е признат за собственик на недвижим имот в с. Ясеновец, обл. Разград, представляващ нива в местността “ Юртлук “ с площ от 7.501 дка, трета категория, съставляваща имот № 009099.

         Съобразно очертания с въззивната жалба предмет на настоящото производство спорни са последните три имота.

         По отношение на двете празни дворни места, настоящата инстанция намира решението за правилно и законосъобразно, поради което в тази му част същото следва да бъде потвърдено, по следните съображения:

         Поначало за да се допусне делба на недвижим имот, по делото следва да се докаже, че той е бил собствен на наследодателя или съсобствен на съделителите. Доказването принадлежността на имотите към наследството се извърша с писмени доказателства. При определени обстоятелства това може да се извърши и с гласни доказателства. В случая по делото е представен договор за покупко-продажба от 19.01.1978 г. По делото няма съмнение, че този договор не е сключен по предвидените от закона ред и форма, поради което не е породил транслативен ефект. В такъв случай принадлежността на имотите към наследството може да се докаже и със свидетелски показания, предвид датата на договора и при наличието на останалите предпоставки за това. Съгласно чл. 79, ал. 1 от ЗС, правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на не по- малко от 10 години. Съгласно чл. 84 от ЗС, правилата за погасителната давност се прилагат съответно и за придобивната давност. Съгласно чл. 120 от ЗЗД давността не се прилага служебно. Необходимо е заинтересованата страна да се позове на нея пред съответния орган за да се прояви ефекта й.  В случая наследниците не са се позовали на изтекла придобивна давност, поради което съдът правилно и законосъобразно не допуснал до делба двете празни дворни места. / В този смисъл ТР № 4/17.12.2012 г.на ВКС по т. дело № 4 / 2012 г на ОСГК/.

         По отношение недвижимия имот възтановен по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи № 58, том XV, дело № 3212/1998 г. на РС-Разград, по силата на който наследодателя на страните, на основание влязло в сила решение на ПК-Разград № 137 / 28.09.1995 г., е признат за собственик на недвижим имот в с. Ясеновец, обл. Разград, представляващ нива в местността “ Юртлук “ с площ от 7.501 дка, трета категория, съставляваща имот № 009099, решението се явява неправилно, поради което следва да бъде отменено и вместо него бъде постановено друго, с което този имот бъде допуснат до делба между съделителите, при права по ¼ ид. части. По отношение на този имот е представен констативен нотариален акт за собственост.Последица от издаването на такъв нотариален акт е наличието на доказателствена сила спрямо всички относно съществуването на правото на собственост в полза на лицето, посочено в акта. Тази последица явно не е зачетена от първоинстанционният съд.

         Съгласно чл. 357, ал. 2 от ГПК, когато акта засяга права на трети лица, породения от това спор, ако е за гражданско право, се решава по исков ред. Като последица при уважаване на иска е предвидено отмяна или изменение на издадения акт. В случая съдът не се е съобразил с доказателствената сила на издадения констативен нотариален акт. При липсата на предпоставките на чл. 537, ал. 2 от ГПК, съдът отменил издадения нотариален акт, поради което в тази му част, решението следва да бъде обезсилено.

         В останалата част, като необжалвано, решението е влязло в сила.

         Воден от горното съдът

 

РЕШИ:

 

         ПОТВЪРЖДАВА Решение № I / 08.03.2016 г., постановено по гр. дело № 1773 / 2015 г., РС-Разград, в частта, с която е отхвърлена, като неоснователна и недоказана, молбата на Г.И. И., И.А.И. и Г.А.И. срещу Д.А.С. за делба на: празно дворно място, находящо се в с. Ясеновец, обл. Разград, съставляващо парцел VI-797, кв. 43 по плана на селото, одобрен със заповед № 344 / 1976 г. на ОНС-Разград; празно дворно място, находящо се в с. Ясеновец, обл. Разград, съставляващо парцел XIII-797, кв. 43 по плана на селото, одобрен със заповед № 344 / 1976 г. на ОНС-Разград.

         ОТМЕНЯ Решение № I / 08.03.2016 г., постановено по гр. дело № 1773 / 2015 г., РС-Разград, в частта, с която е отхвърлена молбата на Г.И. И., И.А.И., Г.А.И. срещу Д.А.С. за делба на поземлен имот, представляващ нива в местността “ Юртлук “ с площ от 7.501 дка, трета категория, съставляваща имот № 009099 и вместо него ПОСТАНОВЯВА:

         ДОПУСКА до делба поземлен имот, представляващ нива в местността “ Юртлук “ с площ от 7.501 дка, трета категория, съставляваща имот № 009099, по картата на възтановената собственост в землището на с. Ясеновец, обл. Разград, при граници и съседи: имот № 009076, имот № 009075, имот № 009145, имот № 009146, имот № 009069, имот № 009100 и имот № 009084, между: Г.И. И., И.А.И., Г.А.И. и Д.А.С., при права : по ¼ идеални части за всеки от съделителите Г.И. И., И.А.И.,Г.А.И. и Д.А.С..

         ОБЕЗСИЛВА Решение № I / 08.03.2016 г., постановено по гр. дело № 1773 / 2015 г., РС-Разград, в частта, с която е отменен нотариален акт за собственост на недвижим имот,възтановен по ЗСПЗЗ, № 58, том XV, дело № 3212/1998 г. на нотариус Бойчо Костов, рег. № 282 на НК, район на действие РС-Разград.

         В останалата част, като необжалвано, решението е влязло в сила.

         Решението може да се обжалва в едномесечен срок от съобщаването му на страните пред ВКС на Р България, при условията на чл. 280 от ГПК.

 

         Председател:                                   Членове: 1.                              2.

 

 

 

 

СЛ