РЕШЕНИЕ №67

 

гр.Разград, 20.06.2016 год.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

Разградският окръжен съд в откритото заседание на тринадесети юни през две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

                                      Председател:АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

                                            Членове:ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                          ИРИНА ГАНЕВА

 

При секретаря С.Л. и участието на прокурора ТИХОМИР ТОДОРОВ, като разгледа  докладваното от съдия В.Димитрова в.гр.дело №121 по описа за 2016 год. и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.267 и сл. от ГПК.

              С Решение №73/25.03.2016г., постановено по гр.дело №1672/2015 год. Разградският районен съд е осъдил Прокуратурата та Р.България на чл.7 във вр.с чл.2,ал.1,т.3 от ЗОДОВ да заплати на С. О.Т. *** сумата 3 000 лв.,представляваща обезщетение за претърпени от нея неимуществени вреди,в резултат на обвинение за извършено престъпление по чл.133,ал.1,пр.2 от НК,за което С.Т.  е била оправдана с влязла в сила присъда по НОХД №517/2014 г. по описа на РРС.Претенцията на ищцата е отхвърлена над присъдения размер до първоначално претендираната сума от 10 000 лв.,като в отхвърлителната част решението не е обжалвано и е влязло в сила.Прокуратурата е осъдена да заплати на ищцата и направените в производството разноски съобразно уважената част от иска в р-р на 150 лв.

               Решението се атакува в осъдителната му част от ответника- Прокуратурата  на Р.България.Застъпва се становище,че в тази му част решението е неправилно, съответно присъденото обезщетение за несправедливо по размер, като се излагат подробни съображения във връзка със сочените пороци.Прави се искане решението да бъде отменено с отхвърляне на предявения иск или евентуално присъждане на обезщетение в много по нисък размер.

               Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок от легитимирана страна в процеса–ответник в първоинстанционното производство,имаща интерес от обжалването.

               Отговор на жалбата другата страна не е  подала.

               В съдебно заседание Прокуратурата,чрез представителя на РОП поддържа подадената жалба само в частта с която се сочи на несправедливост на присъденото по размер обезщетение.
               Въззиваемата С. Т. не се явява и не се представлява.

                          За да се произнесе,Разградският окръжен съд съобрази следното:

    С. Т. *** е предявила иск против Прокуратурата на Република България, за осъждането й да й заплати  обезщетение в размер на 10 000 лв., за причинени й неимуществени вреди – душевни болки, страдания и негативни изживявания, вследствие на незаконното й обвинение в извършване на престъпление от общ характер по чл. 133, ал. 1, пр. 2 от НК, повдигнато срещу нея  и други пет лица по ДП № ЗМ-В-319/ 2013 г.  на ОДМВР Разград.Въз основа на него било образувано НОХД №517/2014г.по описа на РРС. С Решение №. 23 от 22.01.2015г..по делото ищцата и останалите подсъдими били оправдание.Решението било протестирано от РРП и пред РОС образувано  НОХД №76/15 г.ОС Разград, с решение от 26.05.15г потвърдил първоинстанционното решение, което е влязло в сила на същата дата.,което прави продължилото наказателно преследване срещу ищцата общо 10 месеца..Така описаните факти са служебно известни на съда и не се оспорват от страните..

    Ищцата е сочила гласни доказателства,като от показанията на св.Надка И. се установява,че тя се е пенсионирала като медицинска сестра в Дом майка и дете гр.Разград,където е работила повече от 20 години,като след това започнала работа в ДДУИ с.Просторно,.където за нейната работа свидетелката няма впечатления.Свидетелски показания е депозирал и св.Петър Петков – колега на ищцата в ДДУИ с.Просторно и също подсъдим по НОХД № 517 / 2014г. на РРС, който сочи,че след повдигането на обвинението  и публикациите в пресата С. Т. се затворила в себе си,отчаяла се,а  преди това била много пъргава и жизнена жена.

Прокуратурата счита,че районният съд е ценил неправилно гласните доказателства, тъй като свидетелят Петков бил заинтересован, а други доказателства в подкрепа на претърпените неимуществени вреди не са представени.Съдът счита това възражение за неоснователно.Независимо от това,че свидетелят Петков е съпроцесник на ищцата,то не може да се приеме,че той не може да свидетелства за своите възприятия за нейното поведение по време на целия наказателен процес..Нормално и житейски оправдано е едно лице при повдигнато срещу него обвинение в извършване на престъпление да изпитва безпокойство,неудобство,страх и промяната в поведението му и външния израз на емоционалните му преживявания да бъде възприет от неговите колеги.

На съда е служебно известно ,че във връзка с повдигнатото и поддържано срещу ищцата и останалите подсъдими   са изнесени данни в средствата за масова информация.

Въз основа на изложеното от фактическа страна,РОС направи следните правни изводи: Подадената жалба се явява частично основателна.Предявеният иск е такъв по чл.2,ал.1 т.3 от ЗОДОВ. Безспорно е установено, че спрямо ищцата е било повдигнато обвинение в извършване на престъпление, за което е оправдана от съда.

Специалния закон ЗОДОВ приема правилото, че лице срещу което е било повдигнато обвинение е търпяло вреди, отразяващи се върху неговата чест и достойнство, добро име. В хода на съдебния процес.В настоящото производство ищцата е доказала,че е търпяла твърдяните от нея вреди и конкретно,че е  преживяла стрес от факта на  проведеното срещу нея наказателно преследване,което е станало известно на нейни познати чрез публикации в местната преса.

Според жалбоподателя той не следва да носи отговорност за изнесената в пресата информация за процеса,поради това ,че не той е разпространил съобщения за разследването.Според РОС това становище не може да бъде споделено,тъй като обвинението се повдига и поддържа единствено и само от Прокуратурата,която при оправдаване на обвинено лице  следва да носи отговорността за вреди,вкл.и тези от отразяването на наказателния процес.

РОС намира оплакването в жалбата по отношение  определения размер на присъденото обезщетение за  неимуществени вреди, съгласно чл.52 ЗЗД за частично основателно. Определяйки размера на дължимото обезщетение РС е нарушил принципа на справедливостта,като не е съобразил в пълна степен значимите в този смисъл факти , а именно-продължителността на наказателния процес,разглеждането на производството по реда на глава 28 от НПК при най-тежък евентуален за ищцата изход освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба;броя и смисъла на медийните публикации и изобщо накърняването на доброто й име в изключително ниска степен. Съобразявайки горното,РОС намира,че  определеният от РС размер на обезщетение следва да бъде намален и определен на 1 500лв., като счита,че именно този размер в пълнота би обезщетил  ищцата за търпените от нея вреди,вследствие на обвинението.Атакуваното решение следва да бъде отменено в частта,с която Прокуратурата на РБ е осъдена да заплати на С. Т. обезщетение за неимуществени вреди над размера 1 500лв. до присъдения такъв от 2 000лв., както и по отношение на законната лихва върху главницата в тази част , следва да бъде отменено, като  искът в тази част бъде отхвърлен като неоснователен. В останалата част, с която искът за неимуществени вреди е уважен до размер 1 500лв., ведно със законната лихва върху тази сума, решението следва да бъде потвърдено.

Присъдената сума за направените от ищцата деловодни разноски в първата инстанция следва да се редуцира съобразно уважената част от иска. Ищцата е внесла ДТ в размер 10лв., за която обаче същата не е представила списък на разноските и не й е присъждана от РС  съгласно чл.10 ал.3 ЗОДОВ. Заплатила е адв.възнаграждение в размер 500лв., което следва да й бъде заплатено от ответника размер 75лв., съобразно уважената част от иска. За това се следва отмяна на атакуваното решение и в частта му за разноските,над този размер до присъдения такъв от 150 лв. 

Водим от горното, съдът

 

                                       Р Е Ш И :

 

ОТМЕНЯВА Решение № 73 / 25.03.2016г.,постановено  по гр.д. № 1672 / 2015г. по описа на РРС, само в частта, с която Прокуратурата на РБ е осъдена да заплати на С. О.Т. обезщетение за търпени неимуществени вреди над размера 1 500лв. до размера 2 000лв., ведно със законната лихва върху главница над 1 500лв. до 3 000лв., считано от 26.05.2015г. до окончателното й изплащане, като вместо това постановява:

ОТХВЪРЛЯ иска на С. О.Т. за осъждане на Прокуратурата на РБ да й заплати обезщетение за неимуществени вреди над размера 1 500лв. до размера 3 000лв., ведно със законната лихва върху главница над 1 500лв. до 3 000лв., считано от 26.05.2015г. до окончателното й изплащане, като неоснователен.

ОТМЕНЯВА Решение № 73 / 25.03.2015г. ,постановено по гр.д. № 1672 / 2015г. по описа на РРС в частта, с която Прокуратурата на РБ е осъдена да заплати на С. О.Т. понесените в първата инстанция деловодни разноски над размера 75лв. до присъдения с решението размер 150 лв.

ПОТВЪРЖДАВА Решението в останалата му обжалвана част.

Решението може да се  обжалва пред Върховния касационен съд в едномесечен срок от връчването му на страните.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ: 1.                    2.

 

НР