РЕШЕНИЕ №

В ИМЕТО НА НАРОДА

гр.РАЗГРАД,09.06.2016г.

Разградският окръжен съд                           

На девети юни две хиляди и шестнадесета година     

В закритото съдебно заседание в следния състав:

                                           Председател:АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

                                                 Членове: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                                 ИРИНА ГАНЕВА

като разгледа докладваното от съдията В.ДИМИТРОВА в.гр. дело №133 по описа за 2016 година,за да се произнесе взе предвид следното:

                           Производството е по реда на чл.435 и сл.от ГПК.

                           Депозирана е жалба  от земеделски производител /ЗП/Н.Б.Д.,с.Владимировци,обл.Разград, чрез повереник адв. А.Ч. от ВТАК против  действията на ЧСИ Г.С. ,рег.№761,с район на действие Разградски ОС, извършени по изпълнително дело №61 по описа на същия за 2016 год., а именно  наложен запор върху банкови сметки на жалбоподателя в пет банки с изпратени до тях  запорни съобщения на 29.02.2016г.В жалбата се сочи ,че запорите са незаконосъобразни,тъй като по една от сметките в банките,неконкретизирана ЗП Н. Д. е получил субсидия от държавния бюджет.Прави се искане за отмяна на наложения запор.  

                           В представените мотиви ЧСИ е изложил съображения за допустимост ,но неоснователност на подадената жалба.

                           Взискателите в изпълнителното производство,чрез повереник адв.М.М. от АК-Разград заявяват становище за неоснователност на подадената жалба.

                           Разградският окръжен съд за да се произнесе взе предвид следното:

                При ЧСИ Г.С. на 29.02.2016г. е образувано изпълнително дело №61/2016г. по молба на взискателите М.Д.Д., П.Д.Д.,*** ,представлявани от своя баща и законен представител Д.П.Д. и М.И.В. ***,чрез пълномощник от адв.М.М. от АК-Разград срещу длъжника Н.Б.,въз основа на издадена в тяхна полза обезпечителна заповед от 26.02.2016г.по ч.т.дело №14/2016г.по описа на Разградски ОС по допуснато обезпечение на бъдещ иск,който следва да бъде предявен от посочените по-горе взискатели срещу ЗП Н.Б. за сумата 34 715.81 лв. чрез налагане на запор върху банковите сметки на Н.Б.Д., ЕГН ********** ***, в качеството му на физическо лице и земеделски производител, открити в Райфайзен Банк АД, Банка ДСК ЕАД, АББ АД, СЖ Експресбанк АД, както и запор върху  МПС- лек автомобил марка и модел Фолксваген голф с рег.№ РР 3626 АТ, рама WVWZZZ1GZMW610210, двигател EZ943272, цвят- тъмно сив металик, собственост на длъжника Н.Б.Д. като физическо лице.

ЧСИ наложил запор върху банковите сметки на длъжника в пет банки,подробно посочени,както и върху МПС,собственост на Божинов на 29.02.2016г.,като изхпратил и запорните съобщения до банките.

На РОС в този му състав е служебно известно ,че определение №275/26.02.2016г.,постановено по ч.т.дело №14/2016г.по описа на РОС е изменено от ВнАС с определение №253/13.04.2016г.по в.ч.гр.дело №208/2016г.,като АС е постановил ищците да внесат парична гаранция в р-р на 3 200 лв. и е отменил и издадената обезпечителна заповед №275/26.02.2016г. и към настоящия момент паричната гаранция не е внесена.

                     Въз основа на така изложеното от фактическа страна,съдът направи следните правни изводи:

                           Подадената жалба се явява допустима, като подадена в срок от длъжника,сочещ на несеквестируемост на вземане върху което ЧСИ е наложил запор.

                         Разгледана по същество обаче същата се явява неоснователна по  съображения, че жалбоподателят не представя доказателства,в подкрепа на твърденията си ,че по която и да е от запорираните сметки се превеждат суми,защитени от несеквестируемостта.

                         Предвид на това, че е отменена обезпечителната заповед,въз основа на която са извършени от ЧСИ наложените запори върху банковите сметки,то отново от ЧСИ  се следват действия по прекратяване на ИД на осн.чл.433 от ГПК и вдигане на наложените запори.

                           Воден от горното, Разградският окръжен съд ,

                                  

                                                       Р   Е   Ш    И :

                          

                   ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалбата на земеделски производител /ЗП/Н.Б.Д.,с.Владимировци,обл.Разград, подадена чрез повереник адв. А.Ч. от ВТАК против  действията на ЧСИ Г.С. ,рег.№761,с район на действие Разградски ОС, извършени по изпълнително дело №78 по описа на същия за 2016 год., а именно  наложен запор върху банкови сметки на жалбоподателя в пет банки с изпратени до тях  запорни съобщения в периода 22.03.-31.03.2016г.

             Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

 

                          

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:                        ЧЛЕНОВЕ :1.                 2.