РЕШЕНИЕ

          №1050/ 21.11.2016г., гр.Разград

               В ИМЕТО НА НАРОДА

Окръжен съд Разград

На двадесет и първи ноември, две хиляди и шестнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

ИРИНА ГАНЕВА

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдия Ирина Ганева

В.гр.д. № 252 по описа на съда за 2016г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.435 и сл. ГПК.

Образувано е по жалба на Земеделски производител Г.Б.Д. от с.Владимировци – длъжник по изп.д. № 111 / 2015 по описа на СИС при РС Исперих, подадена чрез пълномощник, против действията на ДСИ при РС Исперих, изразяващи се в издаване на постановление за възлагане от 2.09.2016г., с което на „Ником-М”ООД е възложен зърнокомбайн Claаs Dominator 108 SL рег. № РР 04311. Жалбоподателят твърди, че постановлението е незаконосъобразно, защото движимата вещ е заложена по реда на ЗОЗ, а този закон изключва общото изпълнително производство; наддаването не е извършено надлежно и вещта не е възложена по най-високата предложена цена. В писмено допълнение, подадено в срока на чл.436 ал.1 ГПК, излага твърдение, че постановлението е незаконосъобразно и защото е издадено при висящи съдебни производства, свързани с обжалване на извършеното разпределение на суми, на възлагане на други движими вещи и на протокола за обявяване на постъпили наддавателни предложения и купувач. Жалбоподателят моли за отмяната на атакуваното възлагателно постановление.

         Въззиваемите “Ником-М“ООД гр. Велико Търново, “Прокредит Банк България“ЕАД гр. София и НАП, в предоставения им за това срок не депозират отговори на жалбата.

         По реда на чл.436 ал.3 ГПК държавният съдебен изпълнител е изложил мотиви, в които по същество потвърждава правилността на своите действия и изразява становище за неоснователност на подадената жалба.

         Въззивният съд, след преценка на събраните доказателства и изложените в жалбата твърдения, констатира следната фактическа обстановка: изпълнително дело № 111 / 2015 г. по описа на СИС при ИРС е образувано по молба на “НИКОМ-М“ООД гр. Велико Търново, против ЗП Г.Б.Д., с приложен към молбата изпълнителен лист, по силата на който ЗП Георги Божинов е осъден да заплати на взискателя сумата 15 000лв., ведно със законната лихва, считано от 18.08.2015г. до окончателното й изплащане, деловодни разноски за заплатена ДТ в размер 300лв. и адв.възнаграждение в размер 1 200лв.

Във връзка с предприетото принудително изпълнение, на 4.04.2016г. държавният съдебен изпълнител извършил опис на шест моторни превозни средства, обективиран в протокол от същата дата, както следва: процесния зърнокомбайн с рег. № РР 04311, три колесни трактора с рег. №№ РР 02303, РР 03943 и РР 02669, л.а. Тойота Рав 4 рег. № РР 23 86 АР и л.а. Фолксваген Голф рег. № РР 57 57 АР. В протокола за опис на вещите съдебният изпълнител е отразил, че оценката им ще бъде извършена от вещо лице и предявена на 7.04.2016г. Назначеното в изпълнителното производство вещо лице изготвило заключение за цената на описаните движими вещи. Видно от същото, стойността на зърнокомбайна е 39 580лв.

         С последваща молба “Прокредит Банк България“ЕАД гр.София поискал, на основание чл.459 ГПК да бъде конституиран като присъединен по право взискател, във връзка с насочване на принудително изпълнение по отношение на движимите вещи колесен трактор с рег. № 02669 и зърнокомбайна, тъй като по отношение на същите е учреден особен залог в полза на банката. Към молбата е приложен договор за особен залог на движими вещи и опис на заложеното имущество, в който са описани същите. ДСИ присъединил като кредитор банката. По делото е приложено удостоверение от Централния регистър на особените залози, видно от което не е вписано пристъпване към изпълнение. Съдебният изпълнител присъединил като взискател и НАП, поради наличие на публични задължения на длъжника, отразени в удостоверение от 15.04.2016г.

ДСИ обявил провеждането на публична продан на всички описани движими вещи, вкл. и на зърнокомбайна с рег № РР 04311, при начална продажна цена на същия 29 685лв., представляваща 75 % от определената от вещото лице стойност, съгласно чл.468 ал.1 ГПК.

         В срока за подаване на наддавателни предложения за зърнокомбайна е постъпило едно такова – от взискателя „Ником-М”, който е предложил цена 35 632лв., изписана с цифри и думи.

С протокол от 26.07.2016г. ДСИ обявил всички постъпили наддавателни предложения за обявените на продан вещи. Отразил в същия, че за зърнокомбайна „Ником-М”ООД предлага цена от 35 632лв. При липса на други наддавателни предложения това дружество е обявено за купувач на зърнокомбайна.  

На 2.08.2016г. е извършено разпределение на постъпилите от продажбите суми, за което в своите писмените мотиви ДСИ обяснява, че към настоящия момент не е влязло в сила. Съдът, след служебна проверка установи, че по жалбата на земеделския производител против извършеното разпределение е образувано в.гр.д. № 234 / 2016г. по описа на РОС и е постановено решение, против което е подадена жалба, в процес на администриране.

Против другите възлагателни постановления и против протокола за обявяване на постъпилите наддавателни предложения и купувачи длъжникът е подал две жалби, разгледани в образуваното в.гр.д. № 218 / 2016г. по описа на РОС. Съдът с решение е оставил без уважение жалбата против възлагателните постановления, като в тази част съдебният акт е влязъл в сила. Със същото решение производството по жалбата против протокола за обявяване на наддавателни предложения и купувачи е прекратено и към настоящия момент има постъпила въззивна жалба, в процес на администриране.

С обжалваното постановление от 2.09.2016 г. ДСИ възложил на „Ником-М”ООД вещта.

При така установената фактическа страна, съдът направи следните правни изводи:

Съгласно чл.435 ал.3 ГПК, длъжникът може да обжалва постановлението за възлагане поради това, че наддаването при публичната продан не е извършено надлежно или имуществото не е възложено по най-високата предложена цена. От материалите по изпълнителното дело се установява, че наддавателното предложение на „Ником-М”ООД по отношение на продажбата на зърнокомбайна отговаря на изискванията на чл.489 ал.2 ГПК – съдържа предложена цена, изписана с цифри и думи. В протокола за обявяване на наддавателни предложения съдебният изпълнител е посочил предложената цена само с цифри, но законът не изисква посочването й и с думи, каквото е изискването за наддавателното предложение. Смисълът е волята на наддавача да е недвусмислена и ясна в направеното от него предложение, а в протокола на съдебния изпълнител тази воля само се отразява, поради което и законът не поставя изискване към ДСИ за отразяване на цената и с цифри, и с думи. Още повече, че в случая няма спор относно предложената от наддавача и отразената в протокола на съдебния изпълнител цена. Предвид горното съдът приема, че наддаването е извършено надлежно, според изискванията на чл.489 ал.2 ГПК. Що се отнася до оплакването в жалбата, че вещта не е предложена по най-високата цена, следва да се отбележи, че „Ником-М”ООД е бил единствен наддавач за зърнокомбайна, поради което предложената от него цена не се е конкурирала с такава, предложена от друг наддавач.

Оплакването, че зърнокомбайнът е бил заложен по реда на Закона за особените залози, който изключва индивидуалното принудително изпълнение, е неотносимо към въпроса за законосъобразността на издаденото постановление за възлагане и не следва да се разглежда. Съобразно задължителната съдебна практика, съдържаща се в  т.8 от ТР № 2 / 26.06.2015 г. на ОСГТК на ВКС, при жалба по реда на чл.435 ал.3 ГПК на съдебна проверка подлежат единствено действията на наддавачите във връзка с подадените тайни наддавателни предложения в продължение на пълния срок за това и действията на страните с право на изкупуване, както и действията на съдебния изпълнител и наддавачите при провеждане на наддаването с явни наддавателни предложения с фиксирана стъпка, както и дали вещта е възложена по най-високата предложена цена. Отделно от това, интерес от подобно оплакване може да има само заложният кредитор (в случая същият е конституиран като присъединен взискател), в полза на който е заложена вещта, но не и длъжникът, по аргумент от чл.435 ал.1 ГПК.

Възражението, че постановлението за възлагане на зърнокомбайна е издадено при висящи съдебни производства по обжалване на извършеното разпределение на суми, на възлагане на други движими вещи и на протокола за обявяване на постъпили наддавателни предложения и купувач, е неоснователно. Как ще бъдат разпределени постъпилите суми от продажбите на всички вещи е без значение при преценката за наличието на предпоставките, съдържащи се в чл.435 ал.3 ГПК. Без значение е и законосъобразността на постановленията за възлагане на три от другите движими вещи, като във връзка с това следва да се отбележи и факта, че жалбата на длъжника против тях е оставена без уважение с влязло в сила решение в тази част. По отношение на обжалването на протокола за обявявавне на постъпили наддавателни предложения и купувач следва да се посочи, че със същия практически е удостоверено провеждането на шест публични продажби. Жалбата на земеделски производител Георги Божинов против съставения протокол е била подадена и обсъдена от въззивния съд в контекста на обжалване на постановленията за възлагане на два колесни трактора и л.а. Тойота Рав 4, доколкото самото изготвяне на протокола не може да подлежи на самостоятелна съдебна проверка. Ето защо изходът от образуваното съдебно производство по в.гр.д. № 218 / 2016г. по описа на РОС също не би могло да се отрази на предмета на настоящата въззивна жалба.

Предвид изложените съображения, въззивната жалба е неоснователна и следва да бъде оставена без уважение.

Водим от горното, съдът  

Р Е Ш И:

 

         Оставя без уважение жалбата на Г.Б.Д. от с.Владимировци – длъжник по изп.д. № 111 / 2015 по описа на СИС при РС Исперих, против действията на ДСИ при РС Исперих, изразяващи се в издаване на постановление за възлагане от 2.09.2016г., с което на „Ником-М”ООД е възложен зърнокомбайн Claаs Dominator 108 SL рег. № РР 04311.

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                

 

 

 

          ЧЛЕНОВЕ: 1.                           

 

 

 

    2.

           

ЛС/ГО