Р Е Ш Е Н И Е  122

Гр. Разград, 12. 12. 2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на двадесет и осми ноември през две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                                     ЧЛЕНОВЕ:  1. Валентина Димитрова

                                                                                       2.   Ирина Ганева

 

при секретаря Д. Г. и с участието на прокурора Сезгин Османов разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.гр.дело № 258 по описа за 2016 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК.

Постъпила е въззивна жалба от Й.Г.К. чрез адв. Х., против Решение  № 190/ 02. 06. 2016 г. по гр. д. № 481/ 16 г. по описа на РС Разград, с което е отхвърлил молбата му да приеме за установено по отношение на Община Цар Калоян и Кметство с. Езерче, че Акт за раждане № 3/ 06. 03. 2001 г. , съставен от длъжностно лице в с. Езерче са вписани неверни данни по отношение на имената му, като вместо Й.Г.К. се впишат О.Д.. В жалбата се излагат доводи, че решението е необосновано и незаконосъобразно, тъй като изложените от съда правни изводи не се подкрепят от събраните по делото доказателства и противоречат на материалния закон.

Въззиваемите не са депозирали писмен отговор на въззивната жалба.

Представителят на ОП Разград  заявява становище, че жалбата е основателна и предлага да бъде уважена.

Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

Обжалваното решение е валидно и допустимо, а жалбата депозирана срещу него, разгледана по същество е основателна.

Безспорно се установява от събраните по делото писмени доказателства, че ищецът е роден в РТурция на *** г. и в съставения там акт за раждане е записан с имената О.Д.. Представен е препис-извлечение от Акт за раждане № 1655. Няма спор, че е с двойно гражданство и в Кметство с. Езерче, Община Цар Калоян му е съставен  Акт за раждане № 3/ 06. 03. 2001 г. , като е записан с имената Й.Г.К.. Пред общината също е бил представен препис – извлечение от акта за раждане на ищеца, където е записан с имената, съобразно тогава извършения превод Й. Д..

Въз основа на тази фактическа обстановка, въззивната инстанция приема, че молбата по чл. 38, ал. 4 от ЗГР е основателна. Молителят е с двойно гражданство, роден извън територията на РБългария. Съгл. чл. 9, ал. 2 от ЗГР в редакцията му към 2001 г. , името на българските граждани, родени извън територията на Република България, се вписва в регистрите за гражданско състояние и в регистрите на населението, както е изписано в националния им документ за самоличност или в акта за раждане, независимо от колко части се състои. Според чл. 72, ал. 3 от с. з. към 2001 г., длъжностното лице по гражданското състояние в общината въз основа на преписа, издаден от местен орган на територията, на който е станало събитието, съставя акт за гражданско състояние. Данните в акта (име, родители и други) се вписват без изменение въз основа на получения препис.  Съобразно тези разпоредби на ЗГР в редакцията му обн. - ДВ, бр. 67 от 1999 г., длъжностното лице по гражданското състояние е следвало в съставения акт за раждане на молителя да впише имената му, така, както са записани в акта за раждане, съставен в РТурция. Предвид изложеното, следва да се приеме, че са вписани неверни данни по отношение на имената на молителя и трябва да бъде допусната поправка.

Районният съд, приемайки, че молбата е неоснователна, е стигнал до законосъобразни правни изводи, поради което обжалваното решение следва да бъде отменено.

 Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

                                                    Р Е Ш И :

 

 

ОТМЕНЯ Решение №190/ 02. 06. 2016 г. по гр. д. № 481/ 16 г. по описа на РС Разград, КАТО ВМЕСТО НЕГО ПОСТАНОВЯВА :

ПРИЕМА ЗА УСТАНОВЕНО ПО ОТНОШЕНИЕ НА Община Цар Калоян и Кметство с. Езерче, че в Акт за раждане № 3/ 06. 03. 2001 г. на Кметство Езерче, Община Цар Калоян са вписани неверни данни по отношение имената на титуляра Й.Г.К..

РАЗПОРЕЖДА  на длъжностното лице по гражданското състояние да  извърши поправка в акта за раждане, като за имена на титуляра вместо Й.Г.К. се впише О.Д..

След влизане в сила на решението препис от същото да се изпрати на длъжностното лице по гражданското състояние в Кметство с. Езерче, Община Цар Калоян за извършване на поправката.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба в едномесечен срок от съобщаването му пред Върховния касационен съд.

 

 

 

 

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

ДГ

    

                                                                 ЧЛЕНОВЕ:    1.        

 

 

                                                                                                       2.