Р   Е   Ш    Е  Н  И  Е   

 

20.VІІ.2016

 

Разград

 
 


 

 
Номер                                          Година                                              Град                                           

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен

 

20.VІІ.

 

2016

 
                                                 съд                                                                                 

На                                                                                                    Година

 РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
В закрито заседание в   състав:

                                                                                      Председател    

1998

 

 ТЪРГОВСКО

 
като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

    110

 
                                 дело номер                         по описа на РОС за                                година.

съобрази следното:

                Производство по чл.632, ал.4  във вр. с чл.629б ТЗ.

                С влезли в сила Решения №27/23.ІІ.1998г. и №29/15.ІІ.2000г., по отношение на ЕТ”О`КЕЙ БОЙКОВ/н/” , ЕИК0301299112,гр.Лозница е открито роводство по обявяването му в несъстоятелност; сщото е обявено веплатежоспособност и в несъстоятелност, ведно с произтичащите от това законови последици - прекратяване на дейността му, налагане на обща възбрана и запор върху имуществото му.

             Съответно на правомощията си по чл.658ТЗ , след проведена по реда на чл.685 и сл.ТЗ процедура по приемане на предявени в несъстоятелността вземания, одобрени от РОС по реда на чл.692ТЗ  с вписано в ТР Определение №204/16.VІІ.2014г., синдикът докладва на съда по несъстоятелността, че длъжникът не разполага с парични средства  - в касова наличност и по банкови сметки, достатъчни за покриване на разноските в производството, в това число и полагащото му се и неизплатено възнаграждение.

    Със свое свое Определение №143/1.VІ.2015г.,    на  осн. чл. 629б, ал.2 от ТЗ,   съдът  по несъстоятелността  прикани  кредиторите    на обявения в несъстоятелност ЕТ”О`КЕЙ БОЙКОВ/н/” ЕИК0301299112,гр.Лозница.  в едноседмичен срок от обявяване на      определението  по партида на длъжника в ТР, да внесат по особената му сметка в несъстоятелността, определената в размер на 3 000,00лв.,    сума   за покриване разноските в производството.  При определяне на сумата съдът отчетете  обстоятелството, че средствата са необходими   за заплащане възнаграждения и на оценители, във връзка с предстоящите продажби на имуществото на несъстоятелния търговец. На кредиторите бе  указано, че при авансиране на определената за  разноските сума, на основание чл. 632а от ТЗ същата  ще им  бъде възстановена, съразмерно на внесеното  в масата на несъстоятелността и  преди извършването на разпределение по реда на чл. 722 ТЗ. В реквизит на така постановеното определение съдът по несъстоятелността изрично указа на  кредиторите, че  при невнасяне на определената от съда сума в срок, следва спиране на производството   по реда на чл. 632, ал.1-ал.5 от ТЗ.

                При     служебно извършена от съда справка, удостоверена и с приложено извлечение от ТР установи, че постановеното по реда на чл.629б ТЗ определение   е било обявено с вписването му по партида на длъжника на 3.VІ.2015г.

            В законовия и предоставен за това едноседчичен срок, изтекъл на  на 10.VІ.2015г.-сряда, присъствен ден,       по делото не е докладвана информация и не бяха депозирани депозира доказателства, установяващи извършени по см/ка на несъстоятелността  преводи за покриване разноските в производството.  

          Поради обективирано от страна на кредиторите бездействие и при хипотеза на чл.632, ал.5 ГПК, със свое Определение №166/18.VІ.2015г. съдът по несъстоятелността постанови спиране на произодството по делото за срок от една година при дължимо на длъжника и кредиторите разяснение, че ако в срок до една година от вписване на решението по чл.632,ал.1 ТЗ не бъде подадена молба за възобновяването му при удостоверено наличие на достатъчно имущество или предплащане на суми за обезпечаването му, същото ще бъде прекратено, а длъжникът-заличен от ТР.

             Опредлението за спиране е обявено с вписването му по партида на длъжника на 19.VІ.2015г. Считано от дата на обявяването му, едногодишният срок за предприемане на действия по възобновяване на производството се явява изтекъл на 19.VІІ.2016г.

            Считано от вписване  на определението по чл.632, ал.5 ТЗ, кредиторите не са предприели действия по обезпечаване  на производството по несъстоятелността  с предплащане на  определената от съда сума, за доказано необходими и предвидими по  приключването му  разноски.

                По делото е депозиран като доказателство Приемо-предавателен протокол     за извършено от несъстоятелния длъжник, съгл. чл.632, ал.6 ТЗ,  предаване на разплащателните ведомости за периода  към дата на обявяването му в неплатежопособност.    С прилагането му съдът по несъстоятелността намира , че е изпълнено предвиденото в КСО      задължително условие за постановяване на решението за заличаване на дружеството от търговския регистър.

    Като съобрази изложеното, съдът намира, че са налице визираните в ч.632, ал.4 във вр. с ал.6 ТЗ предпоставки за прекратяване на образуваното срещу    ЕТ”О`КЕЙ БОЙКОВ/н/”   производство по обявяването му в несъстоятелност, както и за заличаването му от търговския регистър. Едногодишния срок, считано от вписване на решението за спиране на производството по чл.632, ал.1 ТЗ се явява изтекъл на 19.VІІ.2016г . По делото липсват доказателства за предприети от длъжника и от кредиторите му действия по изпълнение на изисканото от съда предплащане на сумата от 3 000,00 лв. за покриване на присъщи начални разноски в производството.

 Водим от горното и на осн.чл.632, ал.4 във в. с ал.6 ТЗ, съдът
                                                            

                                          Р Е Ш  И:

ПРЕКРАТЯВА производството по т.д.№110/1998г. на РОС за несъстоятелност на  ЕТ”О`КЕЙ БОЙКОВ/н/” ЕИК0301299112,гр.Лозница

                ЗАЛИЧАВА ЕТ”О`КЕЙ БОЙКОВ/н/” ЕИК0301299112  , със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в гр. Лозница от търговския регистър

Решението подлежи на незабавно вписване в Търговския регистър при Агенция по вписването и в книгата по чл.634вТЗ. 

Решението подлежи на обжалване пред ВнАпС в седмодневен срок от вписването му в търговския регистър, на осн. Чл. 613а, ал. 1 от ТЗ.

                                                                                      

                                                                                 Съдия –докладчик: