ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                                   / 14.01.2016г., гр.Разград

Окръжен съд Разград

На четиринадесети януари, две хиляди и шестнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав :

СЪДИЯ: ИРИНА ГАНЕВА

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

Гр. дело № 298 по описа на съда за 2015 година, за да се произнесе взе предвид следното:

К.И.Б. е депозирал пред Окръжен съд Разград обективно съединени искове за осъждане на Л. Й. П. да му заплати сумата 450 000лв., претендирана като обезщетение за причинени имуществени вреди и сумата 500 000лв., претендирана като обезщетение за причинени неимуществени вреди. Основанието на исковете за обезщетение К.Б. е посочил като произтичащо от мълчалив отказ на ответника в качеството му на административен ръководител на ВКС да сезира Висшия съдебен съвет за противоправно поведение на работещи в същия съд съдии.

С оглед обстоятелствената част и петитума на исковата молба, правната квалификация на предявените искове е по чл.45 ЗЗД – претендира се ангажиране на имуществената отговорност на ответника, в качеството му на административен ръководител на Върховния касационен съд, за претърпени от ищеца имуществени и неимуществени вреди.

Съдът в настоящия състав счита, че подобна отговорност от Л.П. не може да бъде ангажирана с оглед принципа в чл.132 ал.1 от Конституцията на РБ относно въведения функционален имунитет на магистратите, чието проявление е гражданска и наказателна неотговорност за служебните действия на магистратите /вкл. и твърдения в исковата молба мълчалив отказ на ответника/, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер. Гражданската неотговорност е абсолютна процесуална пречка за разглеждане на имуществени искове срещу посочената категория лица и за посочените действия.

Предвид изложените по-горе съображения, безпредметни се явяват исканията за освобождаване от такси и разноски и предоставяне на правна помощ. Същите следва да бъдат оставени без разглеждане.

Предвид горното, съдът

                                        О П Р Е Д Е Л И :

 

Прекратява съдебното производство по гр.д. № 298 / 2015г. по описа на ОС Разград, поради недопустимост на предявените от К.Б. искове за присъждане на обезщетения за имуществени и неимуществени вреди, против Л. Й. П. в качеството му на административен ръководител на ВКС.

Оставя без разглеждане молбите на ищеца за освобождаване от такси и разноски и предоставяне на правна помощ.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Варна в едноседмичен срок от връчването му на ищеца.

 

СЪДИЯ: