ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

гр. Разград  , 08.01.2016г.

 

Разградският окръжен съд в закритото съдебно заседание на осми януари през две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:Анелия Йорданова

       ЧЛЕНОВЕ: Валентина Димитрова

                       Ирина Ганева

                          

,като разгледа докладваното от съдията В.Димитрова ч.в.гр.дело №6 по описа на РОС  за 2016 г.и за да се произнесе съобрази следното:

Производството е по реда на чл.274 от ГПК във вр.с чл.410 и сл. от ГПК.

 Депозирана е частна жалба вх.№57/07.01.2016 г. от “Топлофикация Разград” ЕАД гр.Разград,ЕИК 116019472,чрез пълномощник адв.Стоян Димитров от АК-Разград против Определение №3540/09.12.2015 г.,постановено по ч.гр.дело №2145/2015 г. по описа на Разградски районен съд, с което в производство по чл.410 от ГПК съдът е приел,след извършена справка в НБД Население ,че посоченото в заявлението ЕГН на длъжника ,принадлежи на друго лице и е прекратил производството по делото,приемайки ,че е налице липса на правен субект срещу когото е подадено същото. 

Жалбпоподателят счита ,че така постановеното определение е незаконосъобразно и моли същото да бъде отменено ,а делото върнато на РС за продължаване на съдопроизводствените действия  по подаденото заявление по реда на чл.410 от ГПК.

За да се произнесе Разградският окръжен съд,съобрази следното:

Частната жалба се явява подадена в срок,против акт подлежащ на обжалване по реда на въззивното производство.Разгледана по същество обаче същата се явява основателна и следва да бъде уважена  по следните съображения:

Пред РС е подадено заявление по реда на чл.410 от ГПК от Топлофикация Разград” ЕАД гр.Разград,ЕИК 116019472,представлявано от изпълнителен директор М. К. за издаване на заповед за изпълнение и изпълнителен лист срещу длъжника И.С.Х.,с посочен адрес ***,като за същия е посочен и  съответен ЕГН на длъжника ,както и сумите за които се иска издаването на заповедта.

Съдът е приел,след извършена справка в НБД Население ,че посоченото в заявлението ЕГН на длъжника ,принадлежи на друго лице и е прекратил производството по делото,приемайки, че е налице липса на правен субект срещу когото е подадено същото.Приложената по делото на РС справка обаче ,сочи ,че установеното лице безспорно е носило и имена ,различни от посочените,видно от отбелязването/история/.Следва да се отбележи ,че заявителят не е длъжен да посочи в заявлението по чл.410 от ГПК ЕГН на длъжника.Съгласно чл.410 от ГПК,ал.2 то съдържа искане за издаване на изпълнителен лист и трябва да отговаря на изискванията на чл. 127, ал. 1 и 3 и чл. 128, т. 1 и 2 за исковата молба , а в тях не е залегнало изискване за посочване на ЕГН на ответника.На следващо място разпоредбата на чл.411,ал.2 от 1 от ГПК предвижда, че ако заявлението не отговаря на изискванията на чл.410 от ГПК същото следва да се отхвърли,а не производството по него да се прекрати.И на последно място  чл.412 от ГПК ,определящ задължителното съдържание на заповедта за изпълнение не сочи,че тя трябва да съдържа и ЕГН на длъжника. 

  Ето защо атакуваното определение се явява незаконосъобразно.Същото следва да бъде отменено,а делото върнато на РС,който да продължи съдопроизводствените действия по подаденото от жалбоподателя заявление по чл.410 от ГПК с произнасяне по същество на същото.  

Воден от изложеното,съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТМЕНЯ Определение на Разградски РС от 09.12.2015 год.,,постановено по ч.гр.дело №2145/2015 год. с което съдът  е  прекратил производството по делото.

ВРЪЩА делото на РРС за произнасяне по заявлението, подадено от Топлофикация Разград” ЕАД гр.Разград по реда на чл.410 от ГПК.

  Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

ЧЛЕНОВЕ:1.                       2.