О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

гр. Разград , 24.02.2016 г.

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, граждански състав, в закрито заседание на двадесет и четвърти февруари , две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

      ЧЛЕНОВЕ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                       ИРИНА ГАНЕВА

Като разгледа докладваното от  съдията В.ДИМИТРОВА ч.в. гр. д. № 52/2016г. по описа на Окръжен съд гр. Разград, за да се произнесе, взе предвид следното:

Постъпила е частна жалба от Д.Д.Г. ***,чрез пълномощник мл.адвокат Стела Стоилова от Ак-Русе против Определение №336/01.02.2016г.  ,постановено от Разградски РС по гр.дело №100/2013 год. , с което е  уважена частично молбата на жалбоподателката,ищец в първоинстанционното производство за освобождаване от заплащане на ДТ и разноски по воденото от нея дело за обезвреда на неимуществени и неимуществени вреди от ПТП.

За да се произнесе по жалбата ,РОС съобрази следното:

Жалбата е допустима,като подадена от надлежна страна ,а разгледана по същество и основателна.

Д.Г. е предявила в условията на евентуалност три съединени иска,всеки с цена 5 025 лв.за обезвреда на причинени й имуществени и неимуществени вреди.В самата искова молба е направила искане за освобождаване на осн.чл.83,ал.2 от ГПК от заплащане на държавна такса и разноски по делото,като е представила необходимите за преценката доказателства.

РРС е уважил частично молбата само по отношение на държавната такса по предявените искове,без да се произнесе по искането за освобождаване от разноски.

Молбата ,подадена от ищцата за освобождаване от заплащане на държавна такса и разноски по делото е допустима и основателна в цялост, а обжалваното определение е неправилно.

РС е отбелязал,че с ИМ са предявени три евентуално  съединени иска срещу трима различни ответници,посочил е единствените доходи на ищцата от пенсия в размер на 254.36 лв. и установената и нетрудоспособност и заболявания и е приел ,че тя е в състояние да заплати по всеки от исковете частта от ДТ в размер на 50 лв.  

РОС намира, че молбата се явява основателна в пълен обем независимо от това ,че на 15.02.2016 г. ищцата е оттеглила две от исковите си претенции.

 От представената пред първата  инстанция декларация за семейно и имотно състояние на частната жалбоподателка се установява, че същата е вдовица, не притежава никаква собственост, а единствените й доходи са от пенсия в размер на 254.65 лв.От намиращите се в делото мед.документи и тези представени пред този съд се установява, Д.Г.,на 80 години страда от заболявания, които изискват отделяне на средства за живото-поддържащо лечение. С оглед на това и като съобрази обстоятелствата, визирани в разпоредбата на чл. 83, ал. 2 ГПК, настоящата инстанция намира, че жалбоподателката следва да бъде освободена от заплащане на държавна такса и разноски за производството по гр.дело №100/2016г по описа на Разградски районен съд.

 Предвид изложеното, обжалваното определение следва да бъде отменено и вместо него да се постанови ново определение, с което частният жалбоподател да бъде освободен от внасяне на държавна такса и разноски за посоченото производство.

 Водим от горното, Разградският окръжен съд

ОПРЕДЕЛИ:

 Отменя Определение №336/01.02.2016г.  ,постановено от Разградски РС по гр.дело №100/2013 год. , и вместо него постановява:

 ОСВОБОЖДАВА от задължението за внасяне на държавна такса и разноски по гр.дело №100/2016 г.по описа на Разградски районен съд.

 Връща делото на РС Разград за продължаване на процесуалните действия.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО И НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ.

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:  

   

            

  ЧЛЕНОВЕ:  1.

 

 

                    2.