О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

Гр.Разград, 01.04.2016г.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в закрито съдебно заседание на първи април две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР  МИЧЕВ

ЧЛЕНОВЕ: РАЯ  ЙОНЧЕВА

ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Като разгледа докладваното от съдия Иванова в.ч.гр.д. № 67 по описа за 2016г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.274 и сл. от ГПК.

Делото е образувано по частна жалба на Ю.И.А. ***, с пълномощник адв.М.Б. от АК-Търговище против Определение № 19 от 20.01.2016г. по гр.д. № 323/2015г. по описа на РС-Кубрат, в частта, с която е прекратено производството по делото по отношение заявената с исковата молба претенция за установяване недействителност- нищожност на сключения между ответниците Р. И.С. и съпругата му М.И.С., двамата от с.Беловец и нейната майка- Ф.Я. И. договор за продажба на недвижими имоти- земеделска земя, находяща се в землището на с.Беловец от 23.05.2012г. с НА за покуп ко-продажба № 24, том IV, рег.№ 03388, дел № 451/2012г. на нотариус С.С., с район на действие района на РС-Кубрат, като привиден, поради недопустимост- липса на правен интерес от търсената защита. В жалбата сочи, че определението в обжалваната част е необосновано и незаконосъобразно. Твърдението й е, че сключената сделка е нищожна поради привидност и може да се позове на този факт без да има някакъв специален вид интерес да го твърди. Счита, че е необоснован извода на съда, че търси права върху неоткрито наследство- твърди, че атакуваните сделки целят да бъде лишена от наследство, тъй като се прехвърля цялото имущество на родителите й. Моли да бъде отменено определението в обжалваната му част.

Депозиран е отговор на частната жалба от ответниците Р. И.С. и М.И.С., чрез повереник адв.М.Н., в който сочат, че определението на съда в обжалваната част е законосъобразно, а подадената частна жалба е неоснователна и молят да бъде потвъредно.

Частната жалба е допустима, като подадена в срок от надлежна легитимираща интерес страна срещу подлежащ на въззивно обжалване съдебен акт. Видно от приложеното съобщение препис от обжалваното определение е връчен на жалбоподателката А., чрез повереника й адв.Б., на 25.01.2016г., като частната жалба е депозирана в законоустановения срок на 29.01.2016г. с вх.№ 195 чрез РС-Кубрат.

Разгледана по същество се явява неоснователна.

Първоинстанционното дело е образувано по подадена искова молба от Ю.И.А. *** като наследник на баща си И. С.И., поч. на 13.06.2014г. и като дъщеря на майка си Ф.Я. И., с която претендира установяване на недействителност- нищожност на сключените между родителите й и ответниците- Р. И.С. и съпругата му М.И.С., двамата от с.Беловец договори за продажба на недвижими имоти- земеделска земя, находяща се в землището на с.Беловец.

Съдът е давал многобройни указания на ищцата да изправи нередовности по исковата й молба, като с определение № 332/15.12.2015г. са й дадени указания да конкретизира фактите и обстоятелствата, на които основава твърдяната нищожност, да посочи какъв е правния интерес за установяване на недействителност- привидност на сключения между майка й- Ф.Я. И. и първия ответник договор за покупко-продажба, като съответно е предупредена за последиците при неизпълнение на указанията. Определението е връчено на 29.12.2015г.

В изпълнение на указанията е депозирана молба вх.№ 2730/30.12.2015г. от ищцата, с която заявява следното: 1. Посочените покупко-продажби между родителите и брат й- първия ответник са привидни сделки, като прикриват дарение на посочените имоти; 2. Стойността на посочената цена е колкото данъчните оценки на имотите и не е плащата от купувача на продавачите; 3. Посочената цена винаги е под 10 000лв., за да не бъде превеждана по банвков път и изобщо не е плащана на продавачите.

С разпореждане от 03.01.2016г. съдът отново е констатирал нередовност на исковата претенция за установяване на нищожност на сключения договор за покупко-продажба между Ф.Я. И. и Р. И.С.- да обоснове правния интерес от търсената защита. Съобщение за това е връчено на ищцата чрез нейния повереник адв.Б. на 11.01.2016г. С молба вх.№ 118/19.01.2016г. /получено по пощата с пощенско клеймо от 15.01.2016г./ във връзка с дадените указания ищцата е заявила следното: „Още в исковата молба съм посочила, че с цитираните сделки, родителите ми са прехвърлили на моя брат- първия ответник цялото си недвижимо имущество- всички свои земеделски земи и така аз съм лишена на пълно от правото да ги наследя- към момента от баща ми, а в бъдеще и от майка ми, която е още жива. Това обуславя моя правен интерес да установя нищожността на извършените сделки поради привидност”.

След така направеното уточнение съдът се е произнесъл с обжалваното определение от 20.01.2016г., с което е прекратил производството по делото по отношение заявената с исковата молба претенция за установяване недействителност- нищожност на сключения между ответниците Р. И.С. и съпругата му М.И.С., двамата от с.Беловец и нейната майка- Ф.Я. И. договор за продажба на недвижими имоти- земеделска земя, находяща се в землището на с.Беловец от 23.05.2012г. с НА за покуп ко-продажба № 24, том IV, рег.№ 03388, дел № 451/2012г. на нотариус С.С., с район на действие района на РС-Кубрат, като привиден, поради недопустимост- липса на правен интерес от търсената защита.

Определението на РС- Кубрат е правилно, законосъобразно и обосновано. Направените изводи на първостепенния съд се споделят изцяло и от настоящата инстанция. Както правилно е консаттирал РС, претенцията на ищцата в тази й част се явява недопустима, поради липса на правен интерес. В случая е предявен установителен иск по чл.124, ал.1 от ГПК във вр. с чл.26, ал.2 от ЗЗД, за който задължително ищецът следва да обоснове правен интерес, който не е задължително да бъде пряк, а е достатъчно да бъде евентуален. От изложените обстоателства в ИМ и най-вече от последната молба, вх.№ 118/19.01.2016г. ищцата обосновава интереса си от търсената защита с правото й на едно бъдещо наследяване по отношение на майка й- прехвърлител по сделката Фезлие И.А..

Така обоснован правнен интерес сочи на абсолютна недопустимост на претенцията. Както е известно наследството се открива в деня на смъртта на наследодателя /чл.1 от ЗН/, като едва от този момент се определят и наследствените правоотношения, т.е. касае се за едно бъдещо несигурно събитие, обусловено от смъртта на наследодателя, която очевидно в случая не е налице по отношение на прехвърлителката Ф. И.А.. Следователно по отношение на нея за ищцата не е възникнало още право да я наследи.

Твърдяните от ищцата пертенции за порочност на сделката могат да бъдат предявени единствено и само от страните по същата, а ищцата се явява трето лице по отношение на извършената покупко-продажба и не обосновава интерес от търсената защита.

По изложените подробни съображения частната жалба се явява неоснователна и следва да бъде оставена без уважение, поради което Разградският окръжен съд

 

                                              О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ частната жалба на Ю.И.А. *** против Определение № 19/20.01.2016г. по гр.д. № 323/2015г. по описа на РС-Кубрат в частта, с която на основание чл.130 от ГПК е прекратено производството по делото по отношение заявената с исковата молба претенция за установяване недействителност- нищожност на сключения между ответниците Р. И.С. и съпругата му М.И.С., двамата от с.Беловец и нейната майка- Ф.Я. И. договор за продажба на недвижими имоти- земеделска земя, находяща се в землището на с.Беловец от 23.05.2012г. с НА за покуп ко-продажба № 24, том IV, рег.№ 03388, дел № 451/2012г. на нотариус С.С., с район на действие района на РС-Кубрат, като привиден, поради недопустимост- липса на правен интерес от търсената защита.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ВКС при наличие на предпоставките по чл.280, ал.1 от ГПК в едноседмичен срок от съобщаване на определението.

 

 

                ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ:1.                    2.