ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

гр.Разград , 12.03.2016 год.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

Разградският окръжен съд в закритото заседание на дванадесети март през две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

                                        Председател: Анелия Йорданова

                                            Членове: Валентина Димитрова

                                                          Ирина Ганева

 

като разгледа  докладваното от съдията В.Димитрова в.ч.гр.дело №70 по описа за 2016г. и за да се произнесе взе предвид следното:

                           Производството е по реда на чл.229 от ГПК.

                           Депозирана е частна жалба  от Т.И.Н. ***6 год. по описа на РРС,чрез пълномощник адв.М.М. от АК-Разград против Определение №533/12.02.2016 год. ,постановено по делото,с което съдът е оставил без разглеждане иска,предявен от Н. против ГД”ИН” при Министерство на правосъдието гр.София и ТП на НОИ гр.Разград  за установяване на допълнителен трудов стаж в размер на 550 дни и осигурителен стаж в размер на 300 дни при работодател първия ответник за периода 01.04.1995г.-12.12.2015 г.Прави се искане за отмяна на определението и връщане на делото на РС за продължаване на съдопроизводствените действия,вкл. и с разделяне на така предявения иск в отделно производство,предвид на това,че с исковата молба срещу първия ответник са предявени и други съединени искове,осъдителни по своя характер.

                           За да се произнесе,Разградски ОС съобрази следното:

                           РРС е постановил атакуваното определение за оставяне без разглеждане на предявения иск за установяване на трудов стаж, приемайки ,че същия е недопустим, като подлежащ на разглеждане по съдопроизводствен ред,различен от останалите,предявени със същата искова молба искове срещу ГД”ИН” при Министерство на правосъдието гр.София, а именно този по чл.1 от ЗУТОССР.

                           РОС не споделя тези изводи на първостепенния съд.Искът за установяване в случая на допълнителен трудов стаж е насочен срещу надлежните страни.Предявен е пред компетентния РС и следва да бъде разгледан.Разпоредбата на чл.210,ал.2 от ГПК дава възможност на съда да постанови разделя на предявените искове,а видно от депозираната искова молба с нея са предявени и други искове само срещу ответника,бивш работодател на ищеца ГД”ИН” при Министерство на правосъдието гр.София и разглеждането на всички искове в едно производство,ще бъде затруднено именно предвид броя на предявените искове и обстоятелството,че ТП на НОИ е страна само по един от тях.

                      Ето защо атакуваното определение следва да бъде отменено ,а делото върнато на РРС за продължаване на съдопроизводствените действия по оставения без разглеждане иск с указания за разделяне на този иск от останалите ,предявени с исковата молба в отделно производство и отделна проверка за редовност на исковата молба по същия.

                           Воден от горното ,Разградският окръжен съд,

 

                                                                     

                                                       ОПРЕДЕЛИ:

 

                           ОТМЕНЯВА Определение №533/12.02.2016 год. ,постановено по гр.дело №298/2016г.по описа на Разградски РС ,с което съдът е оставил без разглеждане иска,предявен от Н. против ГД”ИН” при Министерство на правосъдието гр.София и ТП на НОИ гр.Разград  за установяване на допълнителен трудов стаж в размер на 550 дни и осигурителен стаж в размер на 300 дни при работодател първия ответник за периода 01.04.1995г.-12.12.2015 г.

                           Връща делото на първостепенния съд за продължаване на съдопроизводствените действия съобразно дадените по-горе указания.

                           Определението  е окончателно и не подлежи на обжалване.

                          

                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                   ЧЛЕНОВЕ:1.                           2.