О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

                                        Гр.Разград, 31. 03. 2016 г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на тридесет и  първи март през две хиляди и шестнадесета година в състав:

Председател:Анелия Йорданова

    Членове:   Валентина Димитрова

                     Ирина Ганева

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова ч. в. гр. д.   83 по описа за 2016 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 274, ал. 1 от ГПК.

Постъпила е Частна жалба вх. № 2408/ 07. 03. 2016 г. от И.Г.Р. от гр. Разградска против Определение от 24. 02. 2016 г. по гр. д. №  24/ 16 г. по описа на Разградския районен съд, с което е отхвърлена молбата й за допълване на решението по гр. д. № 24/ 16 г. Жалбоподателката твърди, че определението е необосновано и незаконосъобразно, моли да бъде отменено.

Въззиваемата страна е депозирал писмен отговор на частната жалба, като моли да бъде оставена без уважение. Излага доводи, че е неоснователна.

Съдът, като обсъди изложените доводи и след проверка на обжалвания съдебен акт, прие следното: Частната жалба е процесуално допустима, но разгледана по същество е неоснователна.

С депозирана молба вх. № 149/ 07. 01. 16 г. пред РС Разград И.Р. е поискала да бъдат наложени по отношение на ответника мерки за защита от домашно насилие по чл. 5, ал. 1, т. 1 до 5 от ЗЗДН.  С Решение от 02. 02. 16 г. по гр. д. № 24/ 16 г. съдът е наложил мерките по чл. 5, ал. 1, т. 1, 3, и 4 от закона, като в мотивите към решението е приел, че не следва да се налагат мерките по чл. 5, ал. 1, т. 2 и т. 5 от с. з. По отношение на тези мерки липсва отхвърлителен диспозитив. В  срока за обжалване на постановеното от РС Разград решение е постъпила Молба вх. № 1477/ 10. 02. 16 г. от Р., с която е поискала съдът да се произнесе с решението  по направеното искане по чл. 5,, ал. 1, т. 5 от ЗЗДН, алтернативно излага искане молбата да се счита за жалба против решението  по отношение на неуважаване на искането за налагане на мярка по чл. 5, ал.1 т. 5 от ЗЗДН. С обжалваното определение съдът е приел, че молбата представлява такава за допускане на поправка на очевидна фактическа грешка, разгледал я е като такава и я е отхвърлил, приемайки, че производството е охранително и че съдът по своя преценка налага една или няколко защитни мерки и неналагането на някои от мерките не налага произнасяне с отхвърлителен диспозитив.

Въз основа на така изложеното, въззивната инстанция приема, че частната жалба е неоснователна. Обжалваното определение е законосъобразно. Производството по ЗЗДН е спорна съдебна администрация на граждански отношения, форма на съдебна намеса в гражданските правоотношения. Характерното за този вид производства е, че съдебната намеса се предприема въз основа на обществения интерес. В хипотезата на чл. 16 ЗЗДН общественият интерес изисква налагане на някои или всички от изброените в чл. 5, ал. 1 мерки, които съобразно установената конкретна фактическа обстановка, ще са достатъчни за да обезпечат безопасността на пострадалия ищец. При определяне на мерките съдът не е обвързан от искането в молбата, а се ръководи от целта да бъде дадена ефективна защита на пострадалото лице. Ето защо с решението могат да се наложат мерки по чл. 5, ал. 1, които са различни от поисканите в молбата. За пострадалия е налице правен интерес да обжалва първоинстанционното решение с твърдение, че така наложените мерки не са достатъчни да обезпечат неговата безопасност. В този смисъл е и съдебната практика, постановена по Определение № 394 от 25.11.2013 г. на ВКС по ч. гр. д. № 5696/2013 г., II г. о., ГК. Предвид изложеното, районният съд, като е отхвърлил молбата за допускане на ОФГ да се произнесе с отхвърлителен диспозитив на решението, е постановил законосъобразно определение, което следва да бъде потвърдено. Тъй като молбата на Р. е администрирана като молба за поправка на ОФГ, следва  делото да бъде върнато на районния съд и молбата да бъде администрирана като въззивна жалба срещу решението по направеното алтернативно искане в нея.

 Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

            ПОТВЪРЖДАВА Определение от 24. 02. 2016 г. по гр. д. №  24/ 16 г. по описа на Разградския районен съд, с което е отхвърлена молбата на И.Г.Р. за допълване на Решение от 02. 02. 16 г. по гр. д. № 24/ 16 г.

            ВРЪЩА делото на Разградския районен съд Молба вх. № 1477/ 10. 02. 16 г. да бъде администрирана като въззивна жалба срещу решението по направеното алтернативно искане в нея.

            Определението не подлежи на обжалване.

 

 

 

Председател:   

 

 

      Членове: 1.              

 

 

                      2.