О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

31.ІІІ .2016

 

Разград

 
 


 

 
Номер                                          Година                                              Град                                           

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен

 

31.ІІІ.

 

2016

 
                                                 съд                                                                                 

На                                                                                                    Година

 РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
В закрито заседание в   състав:

                                                                                        Председател  

2016

 

  гражданско

 
като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

  88

 
                                 дело номер                         по описа на РОС за                                година..

съобрази следното:

 

                 Делото е образувано по субективно и обективно кумулативно съединени искове, предявени от М.Д., П.Д. и М.В. против Георги Божинов Димитров, в качеството му на  регистрирал се   Земеделски производител(ЗП) с ЕИК **********. Петендира се изпълнение на парично поето по договор за аренда задължение и обезщетение за забава на същото, в размер на изчислена до дата на иска мораторна лихва.

                 В случая делото   е образувано като гражданско и разпределено на избрания на случаен  принцип съдия-докладчик за разглеждането му по общия ред.

След преценка на данните по делото съдия-докладчикът намира, че същото неправилно е образувано като гражданско дело.

                      От наведените в обстоятелствена част на молбата факти, относимо на волеизявената в петитум на същата защита, се следва извод за търговския характер на предявения между страните спор.

                    На първо място, място, конституираният с предявяване на исковете ответник е със статут на регистрирал се по ЗПЗП земеделски производител. Съгл. чл.1 от ЗПЗП  „земеделските производители са физически или ЮЛ, които произвеждат непреработена и/или преработена растителна и животинска продукция, предназначена  за продажба – §1, т.1 от ДР на ЗПЗП. Доколкото земеделските производители осъществяват дейност на плоскостта на този специален закон в областта на производството на растителна и животинска продукция, която е предназначена за продажба и затова представлява обект на държавно подпомагане при конкретно разписани в същия нормативен акт условия, то тези лица, съгласно чл. 1, ал. 1, т. 2 ТЗ следва да се считат за търговци, образували предприятие по смисъла на чл. 1, ал. 3 ТЗ. В този аспект процедурите по ГПК относно вземания, произтичащи от неизпълнение на сключени от    земеделските производители договори за производство и продажба на стоки,    имат характера на търговски дела.

                На следващо място: Съгласно чл. 286, ал. 1 ТЗ търговска е сделката, сключена от търговец, която е свързана с упражняваното от него занятие. Разпоредбите за търговските сделки се прилагат за двете страни, когато за едната от тях е търговска и не следва друго от този закон / чл. 287 ТЗ/. Както вече бе посочено, според разпоредбата на чл. 1, ал. 1, т. 2 ТЗ земеделският производител  е "търговец". Съетвотно сключеният от него аренден е договор, е с характер на търговска сделка.

              Търговският характер на сключения между страните договор, както и приетото от съдията докладчик по отношение на  ответника –качество на търговец,  определят делото като търговско.

По изложените мотиви, при дължимата се в производството преценка за реда по който, с предявяване на исковете  ищците са определили и характера на производството по реализиране на търсената от тях защита, съдът   намира, че делото неправилно е образувано като гражданско.  Поради което, следва се прекрати и се докладва за ново разпределяне, с цел образуването му като търговско, с което ще се постигне съответствие между вида на делото и процесуалния ред, по който същото ще се разгледа.

 

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. 88/2016г. по описа на  Разградски окръжен  съд.

 Същото да се докладва за образуването му в търговско дело, чрез системата за случайно разпределение на делата.

               ОПРЕДЕЛЕНИЕТО, като такова по хода на делото, не подлежи на самостоятелно обжалване.

 

                                               ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: