ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

 

Гр.Разград,17.05.2016 г.

                                    

Разградският окръжен съд                                       гражданско отделение

На седемнадесети май две хиляди и шестнадесета година    

В закритото съдебно заседание в следния състав:

                                          Председател:АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

                                                Членове: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                                ИРИНА ГАНЕВА

Като  разгледа докладваното  от съдията В.ДИМИТРОВА в.гр. дело  №105  по описа за 2016 г.за да се произнесе взе предвид следното:

       Производството е по реда на чл.435 и сл.от ГПК.

Образувано е по жалба на „Калабрес”ЕООД,гр.Разград, ЕИК ****,в качеството му на длъжник в изпълнителното производство,чрез пълномощник адв.Красимира Митова от САК, подадена на 18.04.2016 г., срещу постановление на ЧСИ Деян Драганов,с рег.№762 и район на действие ОС-Разград за възлагане на недвижим имот по изп. д. № 20107620400349 от 18.02.2016г.,с което на купувача „Бизнес Иновации”ЕАД,гр.София,ЕИК **** е възложен следния недвижим имот:Поземлен имот с идентификатор 61710.816.16, по кадастралната карта, находящ се в гр.Разград,местност”Кованлък” с площ от  11 924 кв.м. с трайно предназначение на територията-Горска, с начин на трайно ползване-Широколистна гора,ведно с направените в имота подобрения,описани в протокол за опис от 05.11.2015г.,а именно:Паркинг с ограда 200 м. и площ 925 кв.м.,Беседка дървена с площ 6.25кв.м.,Навес пербола с подход към входа,Пербола и летен бар,Малък паркинг с каменни плочи,Спортна площадка,Барбекю и пещ за печене,24 плодни дръвчета,осем разновидности,засадени през 2007г.,Декоративни дървета-„Туя”-четири метрови-48броя,Смърч-четири метрови 4 броя, Бетонова пътека-341 кв.м.,Декоративна ограда.55 кв.м..,Асфалтова пътека-129 кв.м.,при граници и съседи-описани подробно за сумата 157 500.00 лева.

 В жалбата се поддържа, че публичната продан е незаконна, тъй като в обявлението за насрочване на проданта е описан само недвижимия имот „Гора”,без посочване на подобренията в него, а така също и ,че в  началната тръжна цена са включени и подобренията,посочени в постановлението за възлагане.Сочи се също така ,че проданта е проведена така ,че  купувач да бъде само един единствен кандидат,този обявен за купувач,собственик на хотел”Тифани”,намиращ се в имота,предмет на публичната продан.Не била включена в обявлението и сграда,ползвана като зоокът.Проданта била проведена в нарушение на чл.490 от ГПК,тъй като лица които по назначение пазят чуждо имущество не могат да участват в проданта на това имущество.Молят за отмяна на възлагателното постановление. 

Взискателят в изпълнвителното производство „Токуда Банк”АД,гр.София възразява срещу подадената жалба.Счита жалбата за допустима,като подадена в срок,но неоснователна..

  Предвид разпоредбата на чл. 436, ал. 3 ГПК  ЧСИ е изложил мотиви , че жалбата е допустима,като подадена от длъжник в изпълнителното производство,а по отношение нейната основателност предоставя на съда да отмени възлагателното постановление в случай,че приеме,че в обявлението за насрочване на публичната продан не са посочени подобренията в имота.Посочва,че за подобренията не са издавани строителни книжа и не са въвеждани в експлоатация.

 Съдът, като взе предвид приложеното изпълнително дело и доводите на страните, намери следното:

 Разпоредбата на чл. 435, ал. 3 от ГПК предвижда,че постановлението за възлагане може да се обжалва само от лице, внесло задатък до последния ден на проданта, и от взискател, участвал като наддавач, без да дължи задатък, както и от длъжника, поради това, че наддаването при публичната продан не е извършено надлежно или имуществото не е възложено по най - високата предложена цена.

Съгласно приетото в т. 8 от ТР № 2 от 26.06.2015 г. тълк. д. № 2/2013 г., ОСГТК на ВКС, действията на съда и наддавачите във връзка с подадените тайни наддавателни предложения в продължение на пълния срок за това и действията на страните с право на изкупуване, както и действията на съдебния изпълнител и наддавачите при провеждане на наддаването с явни наддавателни предложения с фиксирана стъпка са част от наддаването и надлежното им извършване подлежи на проверка по жалба срещу постановлението за възлагане.

 В случая, с оглед твърденията та жалбоподателя, с които се обосновава  искането към съда за отмяна на възлагателното постановление, се налага извода, че доводи за ненадлежно наддаване при публичната продан или, че имуществото не е възложено по най-високата предложена цена не са релевирани. Разгласяването на проданта подготвя, но не е част от наддаването, поради което е извън предмета на проверка при обжалване на постановлението за възлагане съгласно приетото в цитираното по-горе ТР. По действащия процесуален закон обявлението за насрочената публична подан не подлежи на самостоятелно обжалване и не може да служи и като основание за атакуване на постановлението за възлагане, което може да се оспорва с жалба само на обсъдените основания, уредени в  чл. 435, ал. 3 ГПК. В случая такива не се излагат от жалбоподателя.Вярно е,че в обявлението за насрочената публична продан „подобренията”в имота не са посочени,така както това е сторено в протокола за опис на същия от 05.11.2015г.и съответно във възлагателното постановление.Но предвид  нормата на  чл. 435, ал. 3 ГПК и при изложените оплаквания в жалбата, по която е образувано производството, които не са измежду хипотезите, в които законът допуска право на обжалване, РОС намира, че жалбата на длъжника „Калабрес”ЕООД е основана на доводи, извън тези, при които законът допуска право на обжалване на постановлението за възлагане и се явява недопустима.

 По изложените съображения, подадената от дружеството-длъжник жалба срещу постановлението за възлагане следва да бъде  оставена без разглеждане.

 Водим от горното, Разградският окръжен съд,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Калабрес”ЕООД,гр.Разград, ЕИК****,в качеството му на длъжник в изпълнителното производство,чрез пълномощник адв.Красимира Митова от САК, подадена на 18.04.2016 г., срещу постановление на ЧСИ Деян Драганов,с рег.№762 и район на действие ОС-Разград за възлагане на недвижим имот по изп. д. № 20107620400349 от 18.02.2016г.,с което на купувача „Бизнес Иновации”ЕАД,гр.София,ЕИК **** е възложен следния недвижим имот:Поземлен имот с идентификатор 61710.816.16, по кадастралната карта, находящ се в гр.Разград,местност”Кованлък” с площ от  11 924 кв.м. с трайно предназначение на територията-Горска, с начин на трайно ползване-Широколистна гора,ведно с направените в имота подобрения,описани в протокол за опис от 05.11.2015г.,а именно:Паркинг с ограда 200 м. и площ 925 кв.м.,Беседка дървена с площ 6.25кв.м.,Навес пербола с подход към входа,Пербола и летен бар,Малък паркинг с каменни плочи,Спортна площадка,Барбекю и пещ за печене,24 плодни дръвчета,осем разновидности,засадени през 2007г.,Декоративни дървета-„Туя”-четири метрови-48броя,Смърч-четири метрови 4 броя, Бетонова пътека-341 кв.м.,Декоративна ограда.55 кв.м..,Асфалтова пътека-129 кв.м.,при граници и съседи-описани подробно за сумата 157 500.00 лева.

Определението подлежи на обжалване  едноседмичен срок от връчването му пред Варненски апелативен съд.

 

 

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:                        ЧЛЕНОВЕ :1.                 2.