О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

№…

 

Разград

 
 


25.ІV.2016

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2016

 
                                                 съд                                                                                   

      25.ІV.

 

       закрито

 
На                                                                                                                                Година

   ЛАЗАР МИЧЕВ

 

 

 

 
В                                  заседание в следния състав:

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

   РАЯ  ЙОНЧЕВА

  ИРИНА ГАНЕВА

 

 

 
                                                                  ЧЛЕНОВЕ:

  

 Като разгледа докладваното от съдия Йончева

   

2016

 

    №106

 

 Въззивно гр.

 
      

                                        дело                                по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

 

Делото е образувано на производство пред РОС по „жалба”  на Т.М.С., ЕГВ**********, подадена чрез процесуален представител по пълномощие –адв.Златка Иванова срещу Решение №114/21.ІІІ.20156г. по гр.д.№29/2016г. в частта, с която пъвоинстанционният съд я е осъдил със заплащане на държавни такси, както следва:25лв. като окончателна държавна такса по предявеният от нея иск за прекратяване на граждански брак; 15,00лв. държава такса по предявено от нея в хода на бракоразводния процес искане за промяна на фамилното й име и 5,00лв., представляващи държавна такса „в случай на служебно издаване на изпълнителен лист”.  Иска се отмяна на решението в тези му части. Като се развиват подробни аргументи за законово различие на правно знаначимите понятия „държавна такса” и „ разноски”

   В законоустановения и предоставен й  за това срок, насрещната страна не се е възползвала от правото си на отговор и не е ангажирала становище по допустимост и основателност на „жалбата” .

 Съдът, в съответствие с утвърдената и последователна практика на ВКС намира, че  макар и именувана „жалба”, сезиращата го с производството молба е такава за изменение на решението в частта му за разноските. Въпросът за изменение на решението в частта за разноските е уреден в  чл. 248 ГПК: искането се прави до съда, постановил решението -ал. 1, и определението може да се обжалва по реда, по който подлежи на обжалване решението-ал. 3. В този смисъл е постановеното по чл.290 ГПК и ползващо се със задължителна сила за съдилищата Решение № 35 от 25.03.2013 г. на ВКС по т. д. № 467/2012 г., I т. о., ТК. Според което, произнасянето на въззивния съд по жалба срещу решението за разноски, преди първоинстанционният съд да е развил производството по чл.248 ГПК, би било недопустимо. Извод следващ се и от факта, че в тази си част решението е с характер на определение.

Разпоредбата на чл. 248, ал.1 от ГПК сочи, че в срока за обжалване, а ако решението е необжалваемо - в едномесечен срок от постановяването му, съдът по искане на страните може да допълни или да измени постановеното решение в частта му за разноските. Следователно цитираната законова разпоредба разграничава две хипотези, свързани с промяна на вече постановения съдебен акт в частта му, с която е определена отговорността за разноски, установени  като изключение от правилото на чл. 246 от ГПК. Първата хипотеза на чл. 248, ал.1 от ГПК обхваща случаите, при които съдът не се е произнесъл по иначе валидно заявено и прието искане за разноски.  

 При втората хипотеза на чл. 248, ал.1 от ГПК, пред която е изправен и настоящия състав на РОС, след като съдът е определил дължимите разноски, е налице искане от страната те да бъдат приведени в съответствие с нейното твърдение за осъществяването им, което искане е за изменение в размера на вече присъденото. По това искане,  произнасянето на съда е обвързана с установената в чл.80 ГПК    правна последица  /в този смисъл т.8 от Тълкувателно решение № 6 от 6.11.2013 г. на ВКС по тълк. д. № 6/2012 г., ОСГТК ., съгласно която молбата за изменение на съдебното решение в частта за разноските, когато страната не е представила списък по чл. 80 ГПК, е недопустима/.

            

 

 

 

С оглед гореизложеното разграничение между двете хипотези на промяна на постановения съдебен акт в частта му досежно разноските, в конкретният казус съдът приема, че подадената въззивна жалба е с характер на молба   за изменение на постановеното решение в частта му за разноските по чл. 248, ал.1 от ГПК. Следва да се отбележи, че молбата /наименувана "жалба"/, е депозирана в срока по чл. 248, ал.1 от ГПК и от надлежна страна. Компетентният да я разгледа съд е този, постановил решението, чието изменение  в частта за разноските се иска, тоест   първоинстанционният РРС.     Така е, защото за да се иска изменение на решението в частта за разноските, както вече се отбеляза по - горе, съдът следва да е определил с решението дължимите разноски и да е налице искане от страната те да бъдат приведени в съответствие с нейното твърдение за осъществяването им, в съответствие с нейното искане.    

  Поради което и на осн.чл.118ГПК

ОПРЕДЕЛИ:

                Прекратява производството по вгрд. №106/2016г. по описа на РОС и  

               ИЗПРАЩА делото по подсъдност на РС-Разград за прои0знасяне по реда на чл.248 ГПК.

                 Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ВнАпС, в едноседмичен срок от връчването му на ищцата. 

                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:                             ЧЛЕНОВЕ:1.                        2.