ОПРЕДЕЛЕНИЕ

        № …….. / 11.05.2016г. Гр.Разград

Окръжен съд Разград

На единадесети май, две хиляди и шестнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

ИРИНА ГАНЕВА

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдия Ирина Ганева

В.гр.д. № 122 по описа на съда за 2016г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Подадена е частна жалба от К.А.К. против решение от 21.03.2016г., постановено по гр.д. № 1855 / 2015 г. на РС Разград, само в частта, с която е отхвърлено искането на жалбоподателя за присъждане на деловодни разноски в размер 800лв. Жалбоподателят моли за отмяна на решението в обжалваната част, която има характер на определение.

Ответниците по частната жалба не са депозирали писмен отговор.

Въззивният съд, след преценка на събраните доказателства и извършените процесуални действия, приема следното:

В ГПК, в сила от 1.03.2008г., не е възпроизведена разпоредбата на чл.70 ал.2 ГПК (отм.), предвиждаща самостоятелно обжалване на въззивното решение в частта за разноските, ако не се обжалва самото решение по същество, какъвто е разглежданият случай. Решението в частта за разноските, имащо характер на определение, не попада в приложното поле на чл.274 ал.1 ГПК, поради което въззивният съд не е компетентен да се произнесе по подадената частна жалба. Нормата на чл.248 ал.1 ГПК предоставя възможност на страната да поиска изменение на решението в частта за разноските от съда, който го е постановил. След произнасяне на районния съд по искането за изменение на решението в частта за разноските, определението ще подлежи на обжалване по реда на обжалване на съдебното решение, съгласно чл.248 ал.3 ГПК.

Подадената частна жалба следва да бъде преценена като искане за изменение на въззивното решение в частта за разноските, поради което следва да се върне на РС Разград, който да я разгледа като молба по чл.248 ал.1 ГПК.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Изпраща частната жалба на К.А.К. за произнасяне по искането за изменение на решение от 21.03.2016г. по гр.д. № 1855 / 2015 г. на РРС в частта за разноските, по компетентност на РС Разград.;

Прекратява производството по в.гр.д. № 122 / 2016г. по описа на ОС Разград.

    Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Варна в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                

 

 

          ЧЛЕНОВЕ: 1.                           

 

 

    2.