О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

№…

 

Разград

 
 


7.VІ.2016г.

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2016

 
                                                 съд                                                                                   

7.VІ.

 

       закрито

 
На                                                                                                                                Година

   ЛАЗАР МИЧЕВ

 

 

 

 
В                                  заседание в следния състав:

                                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

  РАЯ  ЙОНЧЕВА

  ИРИНА ГАНЕВА

 
                                                                                      ЧЛЕНОВЕ:

  Като разгледа докладваното от съдия Йончева

ч.  в.гр.  

 
             

2016

 

    №137

 
      

                                        дело                                по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производство  по реда на чл. 32а от Правилника за вписванията във вр.с чл. 577 ГПК.

С Определение №32/13.V.2016г., съдия по вписванията при Агенция по вписванията при РРС, отказва вписване на препис от саморъчното завещание на починалия на 2.ІІ.2015г. Г. М. Г., ЕГН**********,   по Завляние вх.№2054/13.V.2016г, подадено от  обявилия завещанието нотариус К. П.., рег.№218 на НК с р-н на действие при РС-Русе.

 Срещу така постановения отказ, на 20.V.2016г. А.Д.А., ЕГН**********,*** е депозирал в регистратура на СлВп при РРС жалба вх.№32.  В жалбата се сочи, че отказът е незаконосъобразен, неправилен и необоснован. Прави се искане за неговата отмяна и връщане на преписката, с указания за вписване на заявения до такова акт.

Жалбата е подадена в  срок  и срещу подлежащ на въззивно обжалване акт на съдия по вписванията. В качеството си на изпълнител на саморъчно завещание, въззивникът   е страна в нотариалното производство и легитимира правен интерес от обжалване на постановения отказ. Предвид на което, съдът приема жалбата за допустима.

 Разгледана по същество жалбата се явява и основателна.

В мотивите към обжалваното определение съдията по вписванията е приел, че в съставеното от починалия на 2.ІІ.2015г. Георги Георгиев  и обявено от нотариус Г. саморъчно  завещание, не се съдъжа завещателно разпореждане с недвижим имот, находящ се в съдебния район на местната му компетентност. Постановил е отказ от вписване на препис от саморъчното завещание и по   мотив, че по отношение на находящите се в с.Дянково, Разградска обл. недвижими имоти,  по воля на завещателя въззивникът има единствено качеството на изпълнител на завещанието. По силата на завещателното разпореждане, същият легимитирал качеството на заветник по отношение на имот с местонахождение в гр.Русе.  Поради което съдията по вписванията е счел, че не е местно компетентен и че вписването следва да се извърши от СлВп гр.Русе.

 От изложеното в мотиви, не седва извод за правното основание, на което съдията по вписванията е позовал отказа си. 

 Отказът е неправилен и следва да бъде отменен по следните съображения:

В разпоредбата на чл. 4, б. "к" от ПВп, сред изрично указаните като подлежащи на вписване актове са и преписите от обявените завещания с предмет недвижим имот и права върху недвижим имот. В чл. 6, ал. 1 от ПВп   са посочени реквизитите, на които трябва да съответства   съдържанието на подлежащите на вписване актове. С  рапоредбата на чл.8 от Правилника, законодателят е очертал кръга на лицата, легитимирани да искат вписването. Като по см. на цитираната подзаконова норма тази възможност е предоставено изрично в  правомощие на нотариуса, извършил подлежащото на вписване действие, както и в право на всяко, имащо интерес от вписването  лице.  

Вписването има оповестителен характер и   се извършва в службата по вписванията по местонахождението на недвижимия имот - чл. 7 от Правилника за вписванията. Тази правна уредба позволява на наследниците  да извършат проверка в съответната служба по вписванията за налични саморъчни завещания и своевременно да узнаят за тях. Предхождащите действия по обявяване на завещанията  може и да не бъдат узнати, тъй като те могат да бъдат извършени от всеки нотариус, без оглед на връзката между района на неговото действие и недвижимите имоти, предмет на завещанията - арг. от чл. 570, ал. 2 от ГПК. Ето защо вписването на едно саморъчно завещание създава по-голяма гаранция за узнаването му от наследниците, на които то би  могло да  се противопостави в  случай на оспорване. Особено, когато в него изрично са изброени завещаните недвижими имоти и не се създава проблем за определяне на местно компетентната служба по вписванията.

Цитираните по горе  норми на чл.4-8 ПВп,    очертават параметите на дължимата от съдията по вписванията  формална проверка   на подлежащия на вписване  акт.  Т.е., съдията по вписванията може да откаже исканото вписване, само ако актът не подлежи на вписване, ако не е съставен в превидената от закона и Правилника за вписванията   форма,   ако  няма необходимото съдържание - индивидуализация на страните и на имота и ако не е внесена необходимата държавна такса за вписване. На друго основание, вписване в нотариалните книги не може да бъде отказано. В настоящия казус не е налице нито една от посочените хипотези. В този смисъл се следва съобразяване и със задължителната практика на ВКС, проведена с ТР №7/24.ІV.2013г. по   тълк. д. № 7/2012 г.   

Извън тази проверка остава валидността на самото завещание и   оспорването   на правомощията   на лицето, посочено в протокола за обявяването му, както и по воля на завещателя, като изпълнител за част от саморъчното му завещанието, а в друга като заветник.   

 От съдържимите се в преписката доказателства,  в този си състав съдът намира за безспорно установено, че с подаденото на 13.V.2016г Заявление вх.№32, съдия по вписванията при РРС е бил редовно и легитимно сезиран от нотариус Г. с искане за вписване на препис от обявеното от нея саморъчно завещание на починалия на 2.ІІ.2015г. Г. Г., в частта му, касаеща преприето по воля на същия завещателно разпореждане с находящи се в землището на с.Дянково, Разградска обл. пет невижими имота, подробно индвидуализирани като :1/Овощна градина с площ от 2.999дка, находяща се  местост Пунарлък, за която с плана на с.Дянково е отреден имот №023006; 2/ Нива с площ от 43.456дка, находяща с местност Яланлък, за която с плана на с.Дянково е отреден имот № 039001; 3/ нива с площ от 11.630дка, находяща се в м.Яланлък,  за която с плана на с.Дянково е отреден имот №039013; 4/ нива т 3.976дка, находяща се в.Яланлък, с отреден по плана на селото имот №039203 и 5/ Нива с площ от 1.544дка, находяща се в м.Стари лозя, с отреден по  плана на с.Дянково   имот №057070; В приложение към заявлението са депозирани преписи от обявеното саморъчно завещание, Протокол за обявяването му на 5.ІІ.2015; редовно заверени копия от акт за смърт и наследници на завещателя, удостоверения за данъчна оценка на описаните по горе имоти и скици за същите.

 От съдържанието на завещанието, чиято проверка  е извън правомощията на съдията по вписванията, се установява, че въззивникът А.А. е обявен    за изпълнител на част от завещанието, както  и за заветник  по отношение на имот, находящ се в съдебен ройон на Русенски РС и на подробно изброени индивидуално определени движими вещи.   В този смисъл, по воля на завещателя, А. и в двете си качества - на изпълнител и на заветник, е страна в нотариалното производство. Респ., легитимен на самостоятелно основание да иска и вписване на преписа от обявеното саморъчно завещание.

Ноторно е, че за изпълнение на завещанието може да се говори само след откриване на наследството  и че обикновено волята на завещателя се изпълнява от призованите към наследяване лица. В случая обаче, в завещателния акт се съдържат разпореждания в полза на друго лице, изпълнението  на които, по воля на завещателя  са възложени върху въззивника - предвидени са действия по продажба на част от принадлежащото към наследствената маса недвижимо имущество в полза на учебно заведение и превеждане на сумите от продажбата по нарочна банкова сметка ***/стипендии  на двама ученици. 

 Институтът „изпълнител на завещание”   намира правната си уредба в  чл.45 и сл.ЗН. В практиката и теорията  се приема,  че изпълнителят на завещанието е особена смесена фигура, която носи едновременно белезите, както на представителството, така и на поръчката. По смисъла и на двата правни института, изпълнителят на завещанието действа в указаните му от завещателя предели и не в свой, а в интерес на лицата, черпещи права от завещанието. Т.е., осъществявайки волята на завещателя, изпълнителят влиза в правоотношения с наследниците, заветниците и третите лица като извършва онова, за което е овластен, като последиците са аналогични на тези по договора за поръчка.   В обема на възложените по изпълнение на завещанието функции, логично се включват и всички онези, предполагащи оповестяването на завещателното разпореждане действия –  обвяването му,   приканването на наследниците към обявяването му,   описа на наследствената маса  и по вписването на преписа от обявеното ве(е цзавещание. 

               С нарочен и обвързващ го по изпълнение  на завещанието акт(вж. Определение №647/10.ІІ.2016г. по гр.д.№357/2016 на РсРС), въззивникът е приел възложените му по воля на завещателя управителни и разпоредителни функции (вж.чл.46 ЗН). Включващи и всички упоменати по горе действия .

Обобщавайки подробно изложеното, съдът намира, че обжалвания отказ на съдия по вписванията следва да се отмени като неправилен, незаконосъобразн и необоснован. Като на същи бъде разпоредено за извърши вписването му в частта досежно находящите се в с.Дянково недвижими имоти,   определящи по правилото на чл.7 ПВп местната му компетентост.

 В настоящия случай се иска вписване на препис от обявено завещание на недвижими имоти, чието вписване е изрично предвидено в чл. 4, б."к", предл.І от ПВ и пред службата по местонахождение на същите. Преписът е    изготвен в предвидената от закона форма и има съдържанието, установено в чл. 6 ПВп. Заявен е за вписване от лице в кръга на посочените в чл. 8 ПВп . Налице са законовите предпоставки, за да бъде извършено поисканото вписване. По отношение на изложените от съдията по вписванията мотиви за отказа, съдът намира, че същите нямат отношение към изискванията за вписването на акта и касаят легитимността на изпълнителя по завещанието, респ. валидността на реализирните от него и в изпълнение на възложените му функции   разпоредителни  сделки, които   биха могли да бъдат  оспорени единствено по исков ред.

 Водим от горното,  Разградският окръжен съд

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

ОТМЕНЯ   Определение №32/13.V.2016г. на съдия по вписванията при   РС – Разград, с което е постановен отказ за вписване на препис от обявеното с Протокол от 5.ІІ.2015г. саморъчно завещание на починалия на 2.ІІ.2015г. Г. М. Г./заличено ЕГН**********/ по подадено от обявилия завещанието нотариус К. П.., рег.№218 на НК с р-н на действие при РС-Русе Заявление вх.№2054/13.V.2016г.и

ВРЪЩА преписката на Съдия по вписванията при РС - гр. Разград с указания да извърши исканото вписване в съответствие с разпоредбите на чл. 4, б. "к" и чл. 6 от Правилника за вписванията.

Определението не подлежи на обжалване.

 

Председател:                               Членове: 1.                            2.