ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 

Гр. Разград  14.06.2016 г.

 

 

Разградски окръжен съд на четиринадесети юни две хиляди и шестнадесета година в закрито заседание в състав:

 

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                                               ЧЛЕНОВЕ: РАЯ ЙОНЧЕВА

                                                                                                                        ИРИНА ГАНЕВА

                                                                    

                                                                                          

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

в. гр.  дело № 149 по описа за 2016 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 435, ал. 2 и сл. от ГПК

         Постъпила е жалба, подадена от Земеделски производител Г.Б.Д. чрез пълномощник адв. А.Ч. срещу действията на ЧСИ Г.С., рег. № 761 на КЧСИ, район на действие ОС-Разград, по изп. дело № 20167610400077 относно извършване на опис на необрани насаждения в землищата на с. Хърсово, с. Кара Михал и с. Белинци, обл. Разград, насрочен за 28.04.2016 г.. В жалбата се излага, че върху площите, срещу които е насочено принудително изпълнение, са учредени особени залози и е пристъпено към изпълнение от заложния кредитор.Д.Д. по изп. дело № 738 / 2015 г., свързани с принудителното изпълнение относно налагане на всички обезпечителни мерки и извършен опис на имущество, с молба за отмяна на наложените от ЧСИ обезпечителни мерки върху имуществото на жалбоподателя и действието опис на ЧСИ Д.Д..

         По делото са постъпили писмени възражения от насрещните страни по жалбата М.Д.Д., П.Д.Д., представлявани от своя баща и законен представител Д.П.Д. и М.И.В., чрез пълномощник адв. М.Р.М.. Във възражението се излагат съображения за неоснователност на жалбата.

         По делото е постъпило и обяснение от ЧСИ Г.С., в което се изразява становище за неоснователност на жалбата, тъй като насрочения за 28.04.2016 г. опис на необрани насаждения бил отменен.

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и след проверка на приложените по делото доказателства, констатира следното:

         Видно от приложеното изп. дело № 20167610400077 по описа на Г.С. – ЧСИ, рег. № 761, район на действие ОС-Разград, делото е образувано по молба на взискателите  М.Д.Д., П.Д.Д., представлявани от своя баща и законен представител Д.П.Д. и М.И., въз основа на приложен изпълнителен лист, с който длъжникът е осъден да заплати на взискателите общо сумата 184 540.21 лв.  С молбата си взискателите поискали запор, опис и оценка на необрани насаждения- селскостопанска продукция от земеделски земи  в  с. Хърсово, с. Кара Михал и с. Белинци, обл. Разград и др.

         С връчване на длъжника на ПДИ, изх. № 3761 / 18.04.2016 г. / л. 136 от изп. дело /, ЧСИ го уведомил за насрочения на 28.04.2016 г. опис на необрани насаждения в землищата на трите села.

         Отделно от това на длъжника било изпратено и съобщение изх. № 3806 / 19.04.2016 г. за налагане запор на засята пшеница във всички земеделски земи или собственост на длъжника.

         Няма данни за датата на връчване на ПДИ и съобщението, но жалбата на длъжника е подадена по пощата с пощенско клеймо на изпращача – 19.04.2016 г., т.е. в срок.

         В резултата на искане от ОС-Разград, ЧСИ да представи акта, с който е отменен описа, тъй като по делото липсва такъв, по делото е постъпило писма вх. № 2582 / 08.06.2016 г., с което ЧСИ Г.Солаков уведомява съда, че не е издаван писмен акт за отмяна на описа, на необрани насаждения, насрочен за 28.04.2016 г. ЧСИ сочи още, че на определената дата не е осъществен насрочения опис, поради постъпила по делото жалба и твърдения на длъжника, че по ЗОЗ е предприето изпълнение срещу същите необрани насаждения.

         При горните обстоятелства, съдът приема, че жалбата следва да се остави без разглеждане, като недопустима, поради липса на правен интерес. Обжалваното действие на ЧСИ Г.Солаков -  опис на необрани насаждения- селскостопанска продукция от земеделски земи  в  с. Хърсово, с. Кара Михал и с. Белинци, обл. Разград  на практика не е извършвано по изп. дело № 20167610400077.

         Водим от изложеното, Разградският окръжен съд

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

        ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ, като недопустима,  жалбата на Земеделски производител Г.Б.Д. чрез пълномощник адв. А.Ч. срещу действията на ЧСИ Г.С., рег. № 761 на КЧСИ, район на действие ОС-Разград, по изп. дело № 20167610400077 относно извършване на опис на необрани насаждения в землищата на с. Хърсово, с. Кара Михал и с. Белинци, обл. Разград, насрочен за 28.04.2016 г..

         ПРЕКРАТЯВА производството по в. гр. дело № 149 / 2016 г. по описа на ОС-Разград.

         Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок от съобщаването му на страните пред Варненския апелативен съд.

 

                                                                              Председател:          

 

                                                                                     Членове: 1.

 

                                                                                                     2.