ОПРЕДЕЛЕНИЕ

          Гр.Разград, 6.07.2016г.

Окръжен съд Разград

На шести юли, две хиляди и шестнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

ИРИНА ГАНЕВА

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

В.гр.д. № 168 по описа на съда за 2016г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.258 и сл. ГПК.

Постъпила е въззивна жалба от Е.И.Ж. и С.Х.Х., чрез пълномощник, против решение от 13.05.2016г., постановено по гр.д. № 27 / 2015г. по описа на РС Исперих, в частта, с която е отхвърлен иск за делба на дворно място с жилищни и стопански сгради по отношение на съделителя С.Х.Х.; в частта, с която са отхвърлени изцяло исковете за делба на два земеделски имота и в частта, с която е отхвърлено оспорването на истинността на молба за отказ от наследство, касаещо подписа на С.Х.Х..

Въззивният съд констатира неправилно администриране на въззивната жалба, изразяваща се в неприложен документ за внесена държавна такса за обжалване, на основание чл.18 ал.1 в.в. с чл.3 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК. Настоящият съдебен състав не може да определи нейният размер, тъй като районният съд е пропуснал да присъди такава такса с решението, съгласно чл.9 от тарифата. Районният съд следва да определи нейния размер за първоинстанционното производство, като за въззивното обжалване таксата ще бъде в половин размер от определената от РС такса за първоинстанционното производство.

Въззивното производство следва да бъде прекратено и жалбата върната за администриране на районния съд, съобразно констатираната нередовност.  

Предвид изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ :

 

Прекратява производството по в.гр.д. № 168 / 2016г. по описа на ОС Разград;

Връща въззивната жалба, подадена от Е.И.Ж. и С.Х.Х.,*** за определяне на размера на ДТ за обжалване на решението в отхвърлителните части и за нейното събиране от жалбоподателите.

След администриране на жалбата, същата заедно с делото да се изпрати на ОС Разград за нейното разглеждане.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

         ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

                             2.