О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

№…

 

Разград

 
 


26.ІХ.2016

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                 Град                                           

2016

 
                                                 съд                                                                                  

26.ІХ.

 

       закрито

 
На                                                                                                                                Година

   ЛАЗАР МИЧЕВ

 

 

 

 
В                                  заседание в следния състав:

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

  РАЯ  ЙОНЧЕВА

  ИРИНА ГАНЕВА

 
                                                                            ЧЛЕНОВЕ:

 

  Като разгледа докладваното от съдия Йончева

   

2016

 

    №212

 

              в.ч.гр.  

 
      

                                        дело                                по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

 

    Производството е по чл. 274, ал. 3, пр. 2 ГПК.

С определение № 194/22.VІІ.2016г. по гр.д.№340 по описа му за 2016г., състав на КРС на осн. чл.126, ал. 2 СК е разпоредил изземване на  малолетните Патрик Станиславов Т. и Р. С. Т.   от дома на техния дядо по майчина линия - К.Г.П.  и връщането им  по административен ред на техния баща – С.Т. П.

 Недоволен от така постановения съдебен акт, К.Г.П. обжалва същия като незаконосъобразен, необоснован и неотчитащ в пълна степен интересите на децата. Твърди наличие на  причини, предпоставящи прилагане на визираното в ал. 3 на чл.126 СК изключение от правилото, разпореждащо местоживеенето на малолетните деца като такова при техния единствено жив родител. На релвираните основания моли за отмяна на  обжалвания съдебен акт.

 В законоустановения и предоставен  за това срок, насрещната по жалбата страна се е възползвала от правото си на отговор, с подаването на който оспорва основателността й и  моли за потвъждаване на определението като правилно, обосновно и законосъобразно постановен съдебен акт.

Като подаден в сорк, от надлежна страна и срещу подлежащ на въззивно обжалване съдебен акт, жалбата е допустима.

 Разгледана по същество е неонователна.

Първоинстанционният съд   е приел, че децата са родени от фактическото съжителство на молителя П. и М. К. П., починала  на 16.VІІ.2016г.  дъщеря на жалбоподателя. През мз.VІ. на 2016г.  родителите на децата се разделили и те останали да живеят заедно със своята майка в дома на нейния баща, находящ се в гр.Ветово.   

    Местоживеенето на децата  следва това на родителите им. Съгласно чл. 126, ал. 1 СК, родителите и ненавършилите пълнолетие деца живеят заедно, освен ако важни причини не налагат да живеят отделно. За обезпечаване на това правно положение в  чл. 126, ал. 2 СК е предвиден административен ред за изземване на дете, което не живее с родителите си. Текстът на  чл. 126, ал. 2 СК следва да се тълкува систематично, във връзка с чл. 126, ал. 1 и чл. 125 СК, тъй като буквалното тълкуване води до неправилен извод за по-тясно прилагане на административния ред за изземване на дете, отколкото е имал предвид законодателят.

 Според чл. 125, ал. 1 СК, право и задължение на родителя е да се грижи за физическото, умственото, нравственото и социалното развитие на детето, за неговото образование, лични и имуществени интереси. Родителят отглежда детето, формира възгледите му и осигурява образованието му - чл. 125, ал. 2 СК. Родителят осигурява постоянен надзор по отношение на малолетното си дете - чл. 125, ал. 3 СК.

 На уредените в чл. 125 СК задължения на родителя, отговаря правото на детето да бъде отглеждано и възпитано по начин, който да осигурява неговото нормално физическо, умствено, нравствено и социално развитие - чл. 124, ал. 1 СК.

След като майката на децата е починала, за бащата възниква интерес да приведе местоживеенето им в съответствие с чл. 126, ал. 1 СК, а не да разрешава спор за местоживеенето и за упражняването на родителските права. В случая спорът не е между родители, а между бащата и трето лице, затова приложимият ред е чл. 126, ал. 2 СК.  В хода на това производство не се преценяват родителските качества, режим на лични отношения   и  предпоставки, налагащи отглеждането на децата   при трети лица. 

Дядото на децата има право на лични отношения с тях - чл. 128 СК, но не и правата и задълженията по чл. 125 и чл. 126, ал. 1 СК. От връзката между  чл. 126, ал. 2 СК и чл. 124, чл. 125 и чл. 126, ал. 1 СК следва, че административният ред за изземване на дете се прилага не само в тясната хипотеза, когато то се е отклонило или е било отклонено от местоживеенето си, но и в тези случаи, при които местоживеенето е запазено, но е нарушено изискването и правното положение детето да живее с родителите си или с единия от тях.     В настоящия случай, след като малолетните деца са останали  да живеят само със своя    дядо по майчина линия, бащата е в правото си да   изиска от съда връщането им  по  чл. 126, ал. 2 СК.

 Правилно първоинстанционният съд е уважил това искане, привеждайки фактическото състояние в съответствие с правно установеното.  

 Водим от изложеното, съдът

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И :

ОСТАВЯ  БЕЗ УВАЖЕНИЕ като неоснователна, подадената от К.Г.П. ч. жалба против Определение 194/22.VІІ.2016г. по гр.д.№340/2016г. по описа   на КРС, с което  на осн. чл.126, ал. 2 СК е разпоредено изземване на малолетните Патрик Станиславов Т. и Рая Станиславова Тодорова   от дома на техния дядо по майчина линия - К.Г.П. и връщането им по административен ред на техния баща – С.Т. Панчев.

   Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                 

 

 

                      Председател:                Членове:1.                   2.