ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

Гр. Разград  14.11.2016 г.

 

 

Разградски окръжен съд  четиринадесети ноември  две хиляди и шестнадесета година в закрито заседание в състав :

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                                  ЧЛЕНОВЕ: РАЯ ЙОНЧЕВА

                                                                                                           ИРИНА ГАНЕВА                                                                                              

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

в. гр. дело № 265 по описа за 2016 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 267 от ГПК.

         Постъпила е  въззивна жалба от Ц.М.Р., чрез пълномощник адв. Йорданка Кондиева против Решение № 363  / 14.10.2016 г., постановено по гр. дело № 1357 / 2016 г. по описа на РС – Разград, с което е отхвърлена молбата на Цветелин М.Р. за допускане промяна на фамилното му име от Р. на Радефф.  В жалбата се излагат доводи, че решението е необосновано и незаконосъобразно, тъй като изложените от съда правни изводи не се подкрепят от събраните по делото доказателства и противоречат на закона. Отправя се молба за отмяна на решението. 

         При проверка на въззивната жалба Разградският окръжен съд констатира, че същата не е администрирана по надлежния ред от РС-Разград, По делото  липсват доказателства за изпращане и връчване на препис от въззивната жалба на заинтересованите страни Община Разград и РП-Разград. Въззивната инстанция не споделя становището на първоинстанционния съд, че на заинтересованите страни не следва да се изпраща препис от жалбата със срок за отговор, съобразно особеностите на производството.

         Освен това въззивният съд установи, че не е събрана следващата са държавна такса за въззивно обжалване. Представен е платежен документ за внесена по сметка на ОС-Разград държавна такса в размер на 7.50 лв. На основание чл. 18, ал. 1 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата, държавната такса е в размер на 50 на сто от дължимата такса за първоинстанционното производство, върху обжалваемия интерес. В настоящия случай е предявен неоценяем иск, поради което е приложима разпоредбата на чл. 3 от същата Тарифа. В такива случаи държавната такса е в размер от 30 до 80 лв. Дори и да се приеме, че в случая следващата се държавна такса е в минимален размер от 30 лв., то за въззивното обжалване се дължи държавна такса в размер на 15.00 лв., т.е. още 7.50.

         До това положени се е стигнало, тъй като още при образуване на първоинстанционното производство е платена държавна такса в размер на 15 лв., вместо 30 лв.

          При тези обстоятелства, настоящото производство следва да бъде прекратено, а делото изпратено на РС-Разград за администриране на подадената въззивна жалба, включително и относно следващата се държавна такса, след което делото отново да бъде изпратено на ОС-Разград, за произнасяне по същество.

         Воден от горното съдът

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

         Прекратява производството по в.гр. дело № 265 / 2016 г. по описа на ОС-Разград.

         Връща делото на РС-Разград за администриране на подадената въззивна жалба от Ц.М.Р., чрез пълномощник адв. Йорданка Кондиева против Решение № 363  / 14.10.2016 г., постановено по гр. дело № 1357 / 2016 г. по описа на РС – Разград, чрез връчване на преписи от жалбата на заинтересованите страни и събиране на следващата се държавна такса за въззивното производство в размер на още 7.50 лв. и за произнасяне по отношение на следващата се държавна такса за първоинстанционното производство, след което делото отново да бъде изпратено на ОС-Разград, за произнасяне по същество

         Определението не подлежи на обжалване.

 

         Председател:                                Членове: 1.                                 2.