О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

                                                 Гр.Разград, 25. 11. 2016 г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на двадесет и пети ноември през две хиляди и шестнадесета година в състав:

Председател: Анелия Йорданова

    Членове:  Валентина Димитрова

                    Ирина Ганева

                    

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова в.гр.д.    271 по описа за 2016 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

 

            Производството е по реда на чл. 435, ал. 2 от ГПК

            Постъпила е жалба от Д.П.Д. *** срещу действията на частен съдебен изпълнител /ЧСИ/ Г. Стоянов, рег. № 912 на КЧСИ с район на действие ОС Разград по изпълнително дело № 20169120402095 по описа на същия ЧСИ.

            Депозирано е обяснение от ЧСИ Г. Стоянов, в което излага становище, че жалбата е процесуално допустима, а по същество е неоснователна.

            Постъпило е възражение от „Водоснабдяване – Дунав” ЕООД, в което се излагат доводи, че жалбата е неоснователна.

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и след проверка на обжалвания акт, констатира следното:

Д.П.Д. е длъжник по изп. д. № 20169120402095 по описа на ЧСИ Г. Стоянов. Производството по изпълнителното дело е било образувано по молба на „Водоснабдяване – Дунав” ЕООД въз основа на издаден изпълнителен лист от 05. 04. 16 г. на Районен съд гр. Попово по ч. гр. д. № 129/ 16 г. против Д.П.Д. за сумата 297, 09 лв. главница, ведно със законната лихва върху главницата от датата на подаване на заявлението, 71, 44 лв. лихва за забава и 25 лв. разноски. Въз основа на Удостоверение по чл. 191 от ДОПК вх. № 14618/ 09. 09. 2016 г. , Държавата чрез НАП е присъединена като взискател за сумата  24 428, 15 лв. ЧСИ е наложил запор върху банковите сметки на длъжника  до размера на задължението  и възбрана върху недвижим имот. Съобщението за образуваното изпълнително дело и за наложения запор е връчено на длъжника на 26. 09. 16 г. чрез съпругата му, според приложената на л. 65 разписка. На 28. 09. 16 г.  длъжникът е подал молба до ЧСИ да отмени наложения запор върху банковата му сметка в „ЦКБ” АД, тъй като по нея постъпва плащане от „Главбулгарстрой” АД на ежемесечни обезщетения за трудова злополука.  Приложено е Споразумение от 11. 02. 2013 г.  между него и „Главбулгарстрой” АД, с което е уреден начина на заплащане  на присъдено обезщетение за имуществени вреди с решение по гр. д. № 319/ 91 г.  на СГС, изпълнителен лист за присъдените на осн. чл. 49 от ЗЗД суми на длъжника, представляващи обезщетение за имуществени вреди. На 28. 10. 16 г. длъжникът е депозирал настоящата жалба до ЧСИ, вх. № 19626 с твърдение, че сумата, постъпваща по банковата му сметка в „ЦКБ” АД, на която е наложен запор, е несеквестируема, поради което ЧСИ незаконосъобразно е наложил запор.  

С оглед на така изложеното, съдът приема, че жалбата следва да се остави без разглеждане, като недопустима, тъй като е просрочена. Съдът приема, че насочването на принудително изпълнение спрямо имуществото, за което жалбоподателят твърди, че е несеквестируемо /банковата му сметка в „ЦКБ” АД, по която постъпва плащане от  „Главбулгарстрой” АД/,  е станало с налагането на запор.  За насоченото принудително изпълнение жалбоподателят е узнал чрез връченото му съобщение на 26. 09. 16 г. На осн. чл. 435, ал. 2 ГПК за длъжника съществува възможност да атакува действията на съдебния изпълнител, изразяващи се в насочване на изпълнението върху имущество, което смята за несеквестируемо. Според разпоредбата на чл. 436, ал. 1 ГПК, жалбата следва да се подаде в едноседмичен срок от съобщаване на действието, подлежащо на обжалване. Както е прието и в задължителната съдебна практика /ТР № 2 от 26.06.2015 г. на ВКС по т. д. № 2/2013 г., ОСГТК/, длъжникът може да упражни чрез жалба правото си на закрила поради несеквестируемост на вземането, върху което е насочено изпълнението до изтичането на едноседмичния срок от връчването на съобщението за наложения запор върху изцяло несеквестируемо или друго вземане, върху което не се допуска принудително изпълнение, а когато запорът не е съобщен на длъжника или е наложен върху частично несеквестируемо вземане - от узнаването. В случая този срок е изтекъл на 03. 10. 2016 г. Жалбата е депозирана чрез ЧСИ едва на 28. 10. 2016 г. , т. е. далеч след като е изтекъл срока за обжалване  на насочването на изпълнението спрямо имущество, което жалбоподателят смята за несеквестируемо. С оглед на това, съдът приема, че жалбата е подадена извън срока на обжалване на действието на ЧСИ, поради което е процесуално недопустима.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата от Д.П.Д. *** срещу действията на ЧСИ Г. Стоянов, рег. № 912 на КЧСИ с район на действие ОС Разград по изпълнително дело № 20169120402095 – налагане на запор върху банкови сметки на длъжника, като процесуално недопустима.

Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок от съобщаването му пред Варненския апелативен съд.

 

 

Председател:          

 

Членове: 1.

 

 

                2.